[#1] A500 i przenoszenie danych
Mam można powiedzieć wypasioną A500 (2MB Chip + 8MB FAST, IDE68k) jednak jest mały feler z przenoszeniem danych.
Jak w końcu uruchomiłem kartę CF to chciałbym amigę poskręcać. Ciągłe przekładanie karty to też nie najlepszy pomysł.
Jest coś co w miarę pozwala na przenoszenie danych?

Wiem że jest dyskietka, CD, PCMCIA, sieć ale u mnie to chyba tylko dyskietka pozostaje. A może jest coś jeszcze?
[#2] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #1

U ciebie dyskietka i/lub kabelek do portów równoległego lub szeregowego. Jak będziesz przerzucać dane z peceta to wolniej ale prościej szeregowy i zwykłe terminale. Poszukaj programu Term na Aminecie.

Pozdrawiam
[#3] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #1

Skoro LAN raczej nie wchodzi w rachubę to może port szeregowy lub równoległy?
Mi swego czasu goła A1200 robiła dla A3000 jako interfejs do CD-Romu. Chyba parnet to był. Być może wymaga to kicka 2.0 lub nowszego ale przy 10MB Ram, to pewnie żaden problem go zmapować.
[#4] Re: A500 i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #2

To nie jest wolniej tylko najwolniej ;)

Czy czytnik SD na IDE jako drugi dysk to nie byłby lepszy pomysł? Czy w ogóle da sie na gorąco wyjmować kartę SD?

Mam KS3.1.
[#5] Re: A500 i przenoszenie danych

@Rafał A-3000, post #3

A czemu LAN nie? Plipbox? Tylko 68000 to trochę mało. Zamiast pchać się w IDE68k i FAST, kupiłbym ACA500 - taniej, szybciej i zero problemów z przenoszeniem danych... no chyba, że chciałeś mieć wszystko w środku - wtedy sensowną alternatywą jest wspomniany Plipbox.
[#6] Re: A500 i przenoszenie danych

@_arti, post #5

Cenowo wyszło podobnie.

A to?

link

PLIPBOXa próbowałem uruchomić i na próbach się skończyło.
[#7] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #4

Najwolniej to będzie rozkręcać obudowę żeby dysk wyjąć.
Jak masz możliwość wyciągnięcia taśmy na zewnątrz to możesz i SD używać tyle że bardziej eleganckie są metody naturalnie stosowana dwadzieścia kilka lat temu. Ale ty masz zdaje się własny pogląd na naturalne Amigowe rozwiązania.

Pozdrawiam
[#8] Re: A500 i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #7

Moje poglądy zostawmy na boku.
Mi chodziło czy ten adapter podpięty jako drugi dysk da radę i będzie można wyciągać kartę SD na gorąco?
[#9] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #8

Protokoły IDE nie przewidują takich operacji. Nie wiedziałeś ?

Pozdrawiam
[#10] Re: A500 i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #9

Wiem o tym.
Jeśli jednak druga karta była by na FAT32 to znacznie ułatwiło by sprawę.
Chyba opanowanie tego tak jak CF na PCMCIA nie stanowi problemu?
[#11] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #10

Nie jestem teraz pewien, ale czy FFS nie jest czasem obsługiwany przez Linuksa? Może to by mogła być platforma do wymiany danych.
[#12] Re: A500 i przenoszenie danych

@abcdef, post #11

Może i jest ale nie będę instalował linuxa tylko po to.
[#13] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #10

Jesli kupisz sobie adapter 2xCF i jakos drugi wyprowadzisz, to tak.
[#14] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #1

Arti podpowiedział ->adapter 2CF albo dwa adaptery jeśli tylko 68k ide obsłuży dwa adaptery. Jeden w środek a drugi tak zrobiony żeby można było zgrabnie wyjąć CF-kę. Niektórzy tak mają w A600 ale wymaga to rzeźbiarstwa obudowy (a czasem szkoda niszczyć), drugą kartę też przygotować po winuae i tam przenosić dane. 2GB karta w zupełności wystarczy.
[#15] Re: A500 i przenoszenie danych

@amper, post #14

I powolutku robi sie z tego bardzo droga prawie-aca. Olo poczekaj z adapterem. Bede robil wieksze zakupy w Chinach - zrobie zaraz watek, to moze se cos dobierzesz w normalnej cenie.
[#16] Re: A500 i przenoszenie danych

@_arti, post #15

może ja się podłącze
[#17] Re: A500 i przenoszenie danych

@amper, post #14

Nie wiem jak to jest ale czytacie albo pomiędzy wierszami albo wcale.
Mnie nie interesuje opcja drugiej karty CF którą odpalę tylko pod WINUAE.
Sama karta CF ma ograniczoną ilość wkładania i wyciągania (na pewno mniejszą niż SD).
Nie chcę nic rzeźbić bo przy odrobinie pomysłowości da się gdzieś tak umieścić aby był wilk syty i owca cała.

Wracam z pytaniem: czy drugi czytnik z kartą SD da się tak zrobić aby był widziany jako dysk z systemem plików FAT32?
Nie sprawdzałem czy dwa czytniki CF działają ale dziś postaram się to zrobić.
Jak nie to będzie po temacie :(

ARTI
Jak będziesz coś brał to daj znać - pewnie na coś się zdecyduję.
[#18] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #17

czy drugi czytnik z kartą SD da się tak zrobić aby był widziany jako dysk z systemem plików FAT32?

da się. MountDos+FAT95

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 21:33:02 przez Norbert
[#19] Re: A500 i przenoszenie danych

@Norbert, post #18

A nie da rady na stałe mountlistę zrobić czy coś?
[#20] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #19

poczytaj dokumentacje a znajdziesz
[#21] Re: A500 i przenoszenie danych

@11111olo, post #19

Da się. Można wygenerować mountlistę dla konkretnej partycji i sobie ją wrzucić do DEVS:DOSDrivers.
[#22] Re: A500 i przenoszenie danych

@_arti, post #21

Chcę używać jednej karty SD więc to by mi pasowało.
[#23] Re: A500 i przenoszenie danych

@_arti, post #21

A po co dla konkretnej?
Lepszy jest duet MountDOS+Fat95, ktory sam podmontuje wszystkie dostepne partycje FAT.
Jak to zrobić, znajdziesz w instrukcji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem