[#1] A500 długie uruchamianie z dysku
Witam

A500+
2MB CHIP
8MB FAST
IDE68k
FDD
CF 4GB KINGSTON
KS 3.1 40.063

Nie wiem czemu ale bardzo długo trwa bootowanie. Wczoraj miałem wszystko poskładane na kanapkę w gniazdo procka i trwało to góra 10s a dziś to tragedia.

Druga sprawa to nie wiem czemu amiga nie chce się włączyć (a raczej ma problemy) jak jest włożony tylko procesor bez reszty akcesoriów!
Z odłączonym dyskiem i fastem animacja z dyskietką pokazuje się po kilku sekundach.

Link do filmu

Widać że właściwe wczytywanie trwa kilka sekund (jak miga dioda) a wcześniej nie wiadomo co się dzieje i trwa to bardzo długo.
[#2] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@11111olo, post #1

Myślę, że naprawia się walidacja...
[#3] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@_arti, post #2

No może ale za każdym razem?
[#4] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@11111olo, post #3

Odstaw włączoną Amigę na 20-30 minut.
[#5] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@_arti, post #4

Dysk ma 4GB, trzydzieści minut może nie wystarczyć.

Pozdrawiam
[#6] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@11111olo, post #3

Było coś takiego jak TurboVal dla FFS.
[#7] Re: A500 długie uruchamianie z dysku

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Już wiem co na pewno jest uszkodzone.

Dziś ponownie włączyłem a500 i znowu to trwało wieki. Jak się już WB załadował miałem czasem jakoś dziwnie wyświetlane ikony od dysków, tak jak by przesunięta była zawartość. Co ciekawe drugi reset często był w miarę szybki.
Po kilku takich próbach zacząłem sprawdzać co mam na dyskietkach które gdzieś kupiłem. Jak się okazało nic ciekawego. Dużo było z pc oraz nie kompletnych - jedna dyskietka z wielu z jakąś grą.
Na jednej znalazł się DOPUS4.1 który działa pod A500. Odpaliłem i skopiowałem go. Tu wszystko poszło bardzo fajnie. To było bardzo ciekawe bo na kilkadziesiąt dyskietek tylko ta była sprawna!

Jak się później okazało pewnie więcej było sprawnych.

Próbowałem odpalić ami z dyskietki z wb ale non stop waliło że bad block. To było ciekawe bo wczoraj z niej instalowałem system i było ok!

W ESM jak chciałem wejśc w BOOT OPTIONS to ami się zawieszała. Jak za którymś razem się udało to zamiast nazw typu DF0 DH0 były jakieś śmieci.

Na karcie miałem memcheck. Zapuściłem go. Test trwał bardzo długo, tak z 10 minut zanim fast przeszedł. Na chipie gdzieś w obszarze $18xxxx zaczęło walić errorami i wszystko było jasne.

Jutro starszą część chipu zewrę do plusa aby nie widziało więcej jak 1MB chip i zobaczę czy jest normalnie. Jak tak to pewnie puścił któryś lut bo trochę tą płytę mordowałem :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem