[#7]
Re: A500 długie uruchamianie z dysku
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [,
post #6
Już wiem co na pewno jest uszkodzone.
Dziś ponownie włączyłem a500 i znowu to trwało wieki. Jak się już WB załadował miałem czasem jakoś dziwnie wyświetlane ikony od dysków, tak jak by przesunięta była zawartość. Co ciekawe drugi reset często był w miarę szybki.
Po kilku takich próbach zacząłem sprawdzać co mam na dyskietkach które gdzieś kupiłem. Jak się okazało nic ciekawego. Dużo było z pc oraz nie kompletnych - jedna dyskietka z wielu z jakąś grą.
Na jednej znalazł się DOPUS4.1 który działa pod A500. Odpaliłem i skopiowałem go. Tu wszystko poszło bardzo fajnie. To było bardzo ciekawe bo na kilkadziesiąt dyskietek tylko ta była sprawna!
Jak się później okazało pewnie więcej było sprawnych.
Próbowałem odpalić ami z dyskietki z wb ale non stop waliło że bad block. To było ciekawe bo wczoraj z niej instalowałem system i było ok!
W ESM jak chciałem wejśc w BOOT OPTIONS to ami się zawieszała. Jak za którymś razem się udało to zamiast nazw typu DF0 DH0 były jakieś śmieci.
Na karcie miałem memcheck. Zapuściłem go. Test trwał bardzo długo, tak z 10 minut zanim fast przeszedł. Na chipie gdzieś w obszarze $18xxxx zaczęło walić errorami i wszystko było jasne.
Jutro starszą część chipu zewrę do plusa aby nie widziało więcej jak 1MB chip i zobaczę czy jest normalnie. Jak tak to pewnie puścił któryś lut bo trochę tą płytę mordowałem :D