[#1] A1200 rev 1B
Witam posidam A1200 rev 1B , przez srodek płyty leci kabelek zółto zielony , czy to fabryczna instalacja fixujaca jakis problem czy moze płyta byla naprawiana przez poprzednich włascicieli ?

Czego moge spodziewac po tej rewizji ? Obecnie współpracuje całkiem dobrze z ACA 1232 i dykiem 2 calowym + PCMCIA 4gb sandisk.. Jedyny problem jaki mam to adapter myszy (5+2 PS2 iUSB) zakupionym z allegro ( nie dziala prawy klawisz myszek )
[#2] Re: A1200 rev 1B

@fibi, post #1

Może być fabryczny fix, zobacz na nowszą rev 1D1
[#3] Re: A1200 rev 1B

@fibi, post #1

Adaptery najlepiej działają z rev.2B, przynajmniej u mnie tak jest.
[#4] Re: A1200 rev 1B

@fibi, post #1

zatem stawiam na fabryczny fix. Ja mam 2B i nie ma czegoś takiego.
[#5] Re: A1200 rev 1B

@madman15, post #4

Dziwna sprawa, wg big book of amiga hardware wychodzi, że już od rev 1D3 nie było tego kabelka
[#6] Re: A1200 rev 1B

@glichtanski, post #5

W 1D2/D3 też go nie było. Miałem ze trzy płyty A1200 1B/1D1 i ten przewód był na płycie. Jest to fabryczny fix.
[#7] Re: A1200 rev 1B

@fibi, post #1

Ja nie mam z nią specjalnych problemów, normalnie działa z MTecem 030+882+8mb, z Apollo 1260 działała tylko bez pamięci na karcie, ale że ma słaby zasilacz - zrzucam to na karb braku zasilania (no i nie ma wymienionych kondziorów). PCMCIA działa normalnie.

Spojrzałem na zdjęcie - i kojarzę ten kabelek. Jest takowy :) Zatem to może być fabryczny fix.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 10:27:15 przez baderman
[#8] Re: A1200 rev 1B

@baderman, post #7

Do poprawnej pracy płyta wymagała fixa z procesorami 030 i wyższymi...
[#9] Re: A1200 rev 1B

@glichtanski, post #2

dokładnie to wygląda tak jak na tym zdj.
[#10] Re: A1200 rev 1B

@fibi, post #9

Nabyłem płytę A1200 rev 1B i mam parę wątpliwości, ponieważ płyta poniewierała się na pewno luzem bez zabezpieczenia - zacząłem sprawdzać czy wszystko z nią w porządku. Na ten moment zauważyłem (oprócz fabrycznych fixów) takie rzeczy:

1. od spodu kondensator C20B (znajduje się po przeciwnej stronie płyty - pod Budgie) jest "oderwany" - widać, że tam "coś" było wcześniej ale odpadło (pady są całe),
2. od spodu miejsce oznaczone XC2 (znajduje się po przeciwnej stronie płyty w pobliżu Alice) wygląda podejrzanie - nie wiem czy tu coś było czy ma zostać puste,
3. od góry - układ ADV101KP30 obok modulatora oprócz - żółtego fixa fabrycznego ma dwie nóżki zwarte cyną (nie wygląda to na zaplanowane wykonanie) - 2 nogi są zwarte pod kropką na układzie - tam gdzie na płycie (soldermasce) jest wcięta biała linia tego układu z nadrukowaną jedynką,

Kondensatory na płycie stare (nie widać wylewu elektrolitu) ale zanim płytę uruchomię wszystko dokładnie sprawdzę), bo i tak pójdą do wymiany.

W pojedynczych miejscach zarysowana soldermaska i ryski na układach. Oprócz 2 skrzywionych nóżek w Budgie, pinów LED, pinów clockport wszystko wygląda przyzwoicie. Zero śladów korozji na portach - czyściutkie. W gniazdach są wkręcone niektóre śruby więc ekran od płyty nie był "targany", jest szansa, że ścieżki nie są nigdzie z powodu naprężeń popękane. Przy jednym pinie podstawka ROM plastik nieco uszkodzona (drobnostka - blaszka cała).

Jak by ktoś z Was dysponował wyraźnymi zdjęciami tej rewizji płyty (1B) to będę wdzięczny. Ewentualnie sprawdził u siebie miejsca, które wymieniłem wyżej.
[#11] Re: A1200 rev 1B

@Adinfo, post #10

Uzupełnienie:
ad.3 - wygląda na to, że piny 1 i 2 układu U30 to GND (czyli to tak ma być) - porównam z innymi rewizjami płyt - na nich tego "mostka" nie widziałem.

Z tego co szukałem na schematach 1D1 to XC2 i C20B mają mieć wartość 0.047uF (czyli 47nF - muszę poszukać czy takie mam) - jak pisałem w poprzednim poście- tych kondensatorów na płcie nie mam i muszę mieć pewność czy mają być w płycie rev. 1B
W przypadku C20B 90% pewności, że kondensator odpadł, w przypadku XC2 to już nie jest takie pewne.

Przed momentem znalazłem wykrzywione piny układów U43 i U46 w tym jeden pad w każdym układzie oderwany od płyty (w powietrzu). Jedna ścieżka naderwana przy U46.

U43 74LS245 pin 10 gnd1 - signal Video
U46 74LS245 pin 10 gnd1 - signal Video

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2019 19:03:11 przez Adinfo
[#12] Re: A1200 rev 1B

@Adinfo, post #11

Mam A1200 z 1D1 jak chcesz to foty ci porobie samej płyty
link
[#13] Re: A1200 rev 1B

@JacK_Swidnik, post #12

Dzięki za zdjęcie - na nim widzę, że są różnice między moją rewizją płyty.

Np. brak mostka przy pinach 1 i 2 w układzie przy modulatorze. Inne układy (obudowa) przy PCMCIA. Muszę sprawdzić schemat do porównania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem