kategoria: Sprzęt
[#1] lakierowanie amigi
Tak mi przez myśl przeszło ponieważ mam profesjonalny sprzęt lakierniczy do renowacji powłok samochodowych, czy nie ładnie było by położyć biały akryl, ew. białą perłę ? wadą jest fakt, że oryginalny kolor już nigdy nie wróci.
[#2] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

czy nie ładnie było by położyć biały akryl, ew. białą perłę ?

Niepomysł
[#3] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Może byś psiknął na jakiś kawałek czegoś i dał do porównania z oryginałem jak to wygląda.
[#4] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Jakiś kameleon może amiga nie jest duża to by nie kosztowało majątku albo jakiś lakier z brokatem kiedyś na allegro można było kupić sam brokat, a na na przykład w wersji dziewczęcej róż cukierkowy właśnie posypany brokatem taka różowa pięcetka, za nie długo walentynki zamiast kupować kwiatki można przemalować amige, wydaje mi się że też dobrze mogła by się sprzedać taka różowa amiga w wersji kobiecej, dobrze opisać aukcje wystawić na trzy dni przed walentynkami/ a na wszystkich świętych zrobić czarną perłę na przykład/OK
[#5] Re: lakierowanie amigi

@11111olo, post #3

przecież to zwykły biały kolor.
[#6] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #4

bez przesady, można też położyć kolor zbliżony do oryginału, tylko jaki jest kolor oryginalny ... ja tam lubię jak coś wygląda na zupełnie nowe, nawet jak ma 20lat, chociaż tej sztuce niczego nie brakuje, nie jest porysowana ani popękana.
[#7] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Jest już taka fotki w Graffiti jak na mój gust koszmar
[#8] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #5

Biały białemu nierówny.

Możesz w ogóle malować dowolnym kolorem RAL?
[#9] Re: lakierowanie amigi

@11111olo, post #8

Tak, wszystko można wymieszać. Zupełnie jak z samochodami (różne odcienie).
[#10] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #9

No to przy odrobinie cierpliwości uzyskasz właściwy kolor szeroki uśmiech
[#11] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #6

Przecież to jest kolor wartburga coś koło trabanta tak naprawdę przecież amiga nie jest biała w sensie biały pralkowy, tylko biały wpadający w szary jeśli popatrzeć na biały kolor padający z jarzeniówki zimny ma odcień niebieski ciepły żółty a amiga jest gdzieś po środku czyli wartburg albo trabant /chodzi oczywiście o kolor tych wozów/
[#12] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #11

OK ale kombinujecie mój egzemplarz raczej zostawię w oryginale.
[#13] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Ja tam bym się nie bawił w półśrodki typu lakierowanie tylko od razu oddał Amigę do chromowania lub pozłocenia, np:

http://rimart.pl/chromowanie-i-zlocenie-srub
[#14] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #11

No a kolor wartburga i trabanta przy świetle dziennym nie różni się od tego z jarzeniówki czy też żarówki tradycyjnej?pomysł
[#15] Re: lakierowanie amigi

@parallax, post #14

Myślałeś nad tym przez całą noc Śpioch pomysł

/to było porównanie chciałem sprawdzić czy odróżniasz kolory, rozumie że dla wielu z was amiga jest śnieżno biała pewnie jak się ją rozjaśni rozjaśniaczem do włosów, nawet z brunetki zrobisz blondynkę jak się dobrze postaraszOK/

.... chodziło mi o kolor /kość słoniowa/

///po za tym to emulatorów się nie maluje///

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 12:29:54 przez amizet
[#16] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #15

Odpowiadając na post nr 6 chciałeś sprawdzić czy odróżniam kolory i odróżniam? pomysł
Początki schizofrenii? pomysł
[#17] Re: lakierowanie amigi

@parallax, post #16

Nie odróżniasz żarówka tradycyjna świeci kolorem ciepłym czyli żółtym i w takie światło postarzeje "twoją" amige /czyt. emulator/ /bardziej stopień zaawansowany/

///a tak w ogóle to malowałeś coś w swoim życiu oprócz paznokci///

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 12:55:59 przez amizet
[#18] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #17

Jak już malujecie paznokcie, to polecam na świecący seledynowy, do tego różową koszulę, błękitny krawat i fryzurę ulizaną na słoninie. :P
[#19] Re: lakierowanie amigi

@amizet, post #17

twój mózg pomysł Ale wystarczył zwykły, szkolny pędzelek żeby uwinąć się z ego całkowitym pomalowaniem w kilka sekund OK
[#20] Re: lakierowanie amigi

@parallax, post #19

A pozniej dziwimy sie, ze ludzie sie nie chca udzielac. W 10 postow od lakierowania do sraczki nt. ego, rozmiaru mozgu i innych penisow. Brawo! PPA FTW!

super OK!
[#21] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Zajrzyj do dzialu graffiti, gdzie mam wykonanego lakierowanego C64 i sam powiedz, czy podoba Ci sie taki efekt. Odcien koloru, nawet bialego, zawsze bedzie wygladal nienaturalnie i nie uzyskasz takiej matowosci, jak przy oryginalnej obudowie. Jezeli to Amiga 1200 i chodzi o rozjasnienie obudowy, zdecydowalbym sie jedynie na perhydrol.
[#22] Re: lakierowanie amigi

@F7sus4, post #21

Tak powinna przebiegać dyskusja, szczekający do budy
[#23] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #6

chociaż tej sztuce niczego nie brakuje, nie jest porysowana ani popękana

Dlatego nie popieram. Dla mnie Amiga to zabytek zasługujący na szacunek, w tym szacunek dla naturalnej patyny. Analogicznie, nie poparłbym pomysłu wycekolowania i ocieplenia styropianem zamku w Malborku.
[#24] Re: lakierowanie amigi

@F7sus4, post #20

To była odpowiedz na jego mądre pytanieok, racja Jest opcja ignorowania, także czytać nie muszą wszystkichOK EOT
[#25] Re: lakierowanie amigi

@parallax, post #24

Parallax, ale Ty czasem cos madrego tez potrafisz napisac, wiec nie widze potrzeby zarzucania na Ciebie ignore. Lepiej eleminowac przyczyne, niz efekt.

[#26] Re: lakierowanie amigi

@F7sus4, post #25

Parallax jest maskotką PPA.
[#27] Re: lakierowanie amigi

@Fortis, post #1

Faktycznie, jak już Andrzej Drozd pisał, lakierować można paznokcie a nie plastykową obudowę Amigi. Co jak co, ale takie malowanie jest niezbyt trwałe -> poczytaj sobie nieco nt. lakierowania zderzaków i czego się używa do takiej operacji żeby efekt był trwały. A tak to tylko perhydrol. Moje zdanie nie pchać łap. Mam górną obudowę A1200 potraktowaną acetonem bo była zażółcona -> zażółcenie znikło ale na obudowie widać mazy świadczące o tym jak agresywne jest to guano :D .
[#28] Re: lakierowanie amigi

@amper, post #27

no aceton to lekkie nieporozumienie
zależy od plastiku, ale np. moja obudowa Infinitiv po perhydrolu była przez jakiś czas bardzo ładna, a następnie pożółkła w przyśpieszonym tempie i bynajmniej nie stała w palarni
dlatego zastanawiam się czy aby nie wybielić jej ponownie i nie potraktować jakimś lakierem bezbarwnym, ktoś może ćwiczył coś takiego?
[#29] Re: lakierowanie amigi

@Kilos, post #28

Lakier nie eliminuje powodu powstawania zazolcen.
[#30] Re: lakierowanie amigi

@F7sus4, post #29

no rozumiem, że może nie powstrzyma zmian na poziomie molekularnym czy cząsteczkowym
ale już na wpływ "środowiska" powinno coś pomóc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem