[#1] "Adapter myszy USB do komputera Amiga"
Zastanawiam się nad kupnem takiego adapteru, tylko cena trochę duża jak na 40zł a może da się taki złożyć samemu? Jednak najważniejsze jest czy to działa, pamiętam jak się denerwowałem działaniem kulki, myszka optyczna to spora wygoda, w opisie jest, że obsługuje PS2, pytanie czy jest szansa trafić na nową myszkę z taką obsługą? czy może jednak warto szukać takich myszek (są myszki optyczne PS2? ) bo przejściówkę widziałem.
[#2] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #1

Temat wałkowany milion razy. Albo myszka PS/2 z adapterem albo USB z obsługa PS/2.

Na allegro takich myszek nie brakuje.
[#3] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #1

Albo zaczekaj jeszcze chwilę na to
[#4] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@11111olo, post #2

nie wiedziałem, że można kupić nową myszkę PS2 , tylko amiga ma rs232 wystarczyło by odpowiednio polutowac wtyczkę ?
[#5] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Radek_Cz, post #3

tylko to może kosztować sporo kasy a jako bezrobotny student muszę się liczyć z kasą, tym bardziej , że są jeszcze inne koszta.
[#6] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #4

Amiga ma RS232 ale to gniazdo ma 25 pinów, a to opisane MOUSE to nie RS232.

Oprócz wtyczki potrzeba jeszcze scalak.

Jak chcesz to mieć tanio to się odezwij na PW.
[#7] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@11111olo, post #6

hmm moja 500 ma 2 wejścia joy stick pod jedno z nich pamiętam była wpięta myszka ale to wejście ma 9pin, dalej są porty z większą ilością pinów, możesz rozjaśnić o co chodzi :) ?
[#8] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #7

Mam dwa adaptery, jeden na usb i drugi ps/2. Oba dzialaja bez problemu z kazda z moich Amig i myszkami optycznymi. Jest to o wiele wygodniejsze niz myszka z kulka. Zabytkowe myszy zostawiam na specjalne okazje :)
[#9] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@twardy, post #8

mam ten usb w srebrnej obudowie z allegro i ogólnie nie narzekam, ale nie działa mi z A500 rev5, kulkowe śmigają jak trzeba więc mam pytanie czy ktoś może podpinał pod ww. płytę?
[#10] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #7

gniazda 9pin w Amidze mają z pecetowym rs232 wspólny tylko wtyk. To dwa zupełnie różne wejścia, zupełnie inne sygnały tym idą.

I tak, Amiga posiada RS232, wyprowadzony on jest w 25-pinowym gnieździe SERIAL. Musiałbyś zrobić sobie przejściówkę na to gniazdo za pomocą jakiejś rozbieralnej redukcji db25-db9 odpowiednio wewnątrz robiąc spaghetti z kabelków. Takie rozwiązanie jednak jest prawie że bezsensowne, bo pozwoli Ci na operowanie mychą tylko pod systemem, po odpaleniu dodatkowego oprogramowania z obsługą myszy rs232.

Jeśli chcesz za to przerobić mychę pecetową rs232 tak, by współpracowała z 9-pinowym gniazdem Amigi, to masz parę wyjść:

Opis nr 1
Opis nr 2

Musisz rozkręcić swoją mychę i oszacować, który z opisów przeróbek jest najbardziej zbliżony do budowy Twojej mychy.

Jak się upierasz przy wyjściu ze sterownikami pod systemem to masz je Tutaj. Wiesz, że można pod OSem sterować mychą za pomocą klawiatury? Trzymając lewy klawisz Amigi używaj strzałek. Klikanie jest za pomocą LAmiga + LShift albo LAmiga + LAlt, nie pamiętam.
[#11] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #7

To że coś ma 9-pin i jest typu D-SUB tak jak popularne porty COM w PC, nie znaczy, że to jest od razu RS232. Wychylenie joysticka/fire uzyskiwane jest poprzez zwieranie odpowiednich pinów do masy.

Potem masz port Parallel, który jest niepełną wersją LPT oraz SERIAL i jest to 25-pinowy RS232 (stary typ), masz też port od zewnętrznej stacji dysków oraz od obrazu.

Jak chcesz robić coś we własnym zakresie to szukaj ps2m na aminecie.
[#12] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@sanjyuubi, post #11

Potem masz port Parallel, który jest niepełną wersją LPT

Niepełną ? jakieś nowe teorie przegapiłem ?

Pozdrawiam
[#13] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@RadoslawF, post #12

Nie pamiętam dokładnie w jakim przypadku to było, ale jakieś urządzenie musiało wykorzystywać dodatkowe sygnały z portu joysticka, aby działać. Piny 14 (Auto Feed),15(Error),16(Init),17(Select Input) to piny sygnałowe w LPT, w A1000 wszystkie są podłączone do masy, natomiast w reszcie Amig pin 14 to 5V Pullup, pin 15 nie podłączony, pin 16 RESET i PIN 17 GND. Tylko pin 16 w Amidze pełni jakąś funkcję, reszta to masa i 5V, którym niewiele można zrobić (10mA), czyli w porównaniu do LPT 4 sygnały mniej, w czym jeden alternatywny i służy tylko do resetowania, w A1000 na pinie 23 jest 5V.

Zadowalająca ta nowa teoria?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2014 14:17:20 przez sanjyuubi
[#14] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@sanjyuubi, post #13

Zadowalająca ta nowa teoria?

Nie bardzo.
Urządzenia które w Amidze nie chciały działać (skanery) wymagały nowszej rozszerzonej wersji trybu pracy np. ECP czyli Extended Capability Port. Ale możliwość lub niemożliwość użycia jakiegoś trybu pracy nie oznacza jeszcze niepełnej wersji portu.

Pozdrawiam
[#15] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Kilos, post #9

A jakie modele myszek Ci na nim trybią?
[#16] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #1

Ja kupiłem jakiegoś taniego "optyka" za 10 pln, uciąłem kabel USB i wsadziłem do środka PIC16F84 z odpowiednim wsadem, wsadziłem kabel z DB9 i to śmiga.
[#17] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@kolo, post #15

Tracer Ruby (TRM-134)
Esperanza EM102K

Ale jak dla mnie te przejściówki mają jedną wadę, jak chce się delikatnie poruszyć myszką, to nie trybiom, dopiero po chwili przesuwają o kilka pikseli, jak się dłużej nie rusza to się usypiają i gdzieś prze 0.5s nie reagują (na PC nie ma takich efektów z moimi myszkami).
[#18] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@flops, post #17

A czy dobrze zakładam, że myszki które w zestawie mają przelotkę z USB na PS2 zadziałają? Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że działa Logitech RX250
[#19] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@kolo, post #18

Tak, zadziałają z tymi interfejsami opartymi o ps2m.
[#20] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@kolo, post #18

Potwierdzam działanie Logitecha RX250. Nie mam problemów z opóźnieniem, ruch wykrywany jest od razu. Jedynie nie udało mi się jeszcze rolki opanować, z freewheel nie działa
[#21] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #1

Witam,

Jeżeli masz mozliwość przyjechać na SACP który odbywa się co 3 miesiące, to mogę Ci PICa zaprogramować na miejscu do PS2M. Mogę rownież wytrawić PCB. Polutowanie pozostawiłbym Tobie.

Pozdrawiam,
[#22] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@kolo, post #20

A jaki masz adapter USB/PS2? Bo prawdopodobnie freeweels Ci nie pójdzie na "zwykłym" adapterze.
[#23] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@BULI, post #22

Ten z allegro o którym była wyżej mowa, na USB.
[#24] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@kolo, post #23

Obawiam się, że rolka na tym nie pójdzie
[#25] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Doman89, post #21

a wiadomo kiedy będzie bo szukałem na google i data nie znana a nie chcę przegapić, i ile by to kosztowało?możesz podać na PW.
[#26] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@BULI, post #24

Mam też problem z wywołaniem boot menu :/
[#27] Re: "Adapter myszy USB do komputera Amiga"

@Fortis, post #25

Witam,

Ja nie handlarzyna, przyjedziesz, zaprogramujemy i po kłopocie. Jeżeli chciałbyś faktycznie przyjechać na SACP, to daj wcześniej znać abym Ci PCB wytrawił. Chyba, że potrzebujesz na już, lub nie dasz rady przyjechać to napisz to się dogadamy. SACP wypada co 3 miesiące.

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 21:27:37 przez Doman89
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem