[#1] Prośba w identyfikacji...
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie :)
Uprzedzam odrazu, że nie jestem początkującym Amigowcem, miałem niegdyś A500 (jeszcze za czasów gdy A600 dopiero wchodziła na nasz rynek), później niestety sprzedałem ją i kupiłem "blaszaka". Zawsze jednak tęskniłem za Amigą ;) chciałem mieć A1200 i postanowiłem, że jeszcze kiedyś sobie ją kupię ;) Tak się złożyło, że niedawno dostałem taką A1200 w "spadku" od kolegi z innego miasta... :)
I tu (po wystarczająco długim wstępie :D ) przejdę do konkretów ;)

Dostałem Amigę w obudowie od pc z wyprowadzonymi z tyłu gniazdami, bez hdd i cdromu, z fdd od jakiejś zewnętrznej stacji do Amigi, jest też zasilacz od pc (dodatkowo dał mi też obudowę desktopową A1200, pustą rzecz jasna ;) ).
Płyta główna w wersji 1D4, ROM 3.0 (39.106), przejściówka na hd i klawiaturę AT (wtyczka DIN), do tego karta turbo Blizzard 1230 (MC68030RC50C) z koprocesorem i pamięcią (nie wiem czy 16 czy 32mb).
I teraz najważniejsze. Płyta jest "lekko" zmodyfikowana tzn. obydwie kostki kickstartu są na podwójnych podstawkach (sic!) a każdy ze scalaków ma... obcięte nóżki 32 i 38 i połączone kabelkiem 32 nóżka z 38 nóżką podstawki i 38 nóżka z 32 nóżką podstawki. Poza tym na płycie jest wlutowany jeden rezystor 470ohm (nie mam niestety cyfrówki aby wkleić fotkę, rezystor znajduje się po prawej stronie Alice, pod małym scalakiem, obok punktu XC3).
Pytałem kolegi ale nie potrafił sobie przypomnieć co to za przeróbka i czemu służyła, przeglądnąłem wszystkie hardware hacki z aminetu ale nie znalazłem opisu podobnej przeróbki.
Czy ktoś z Was potrafiłby zidentyfikować tą przeróbkę? ;)

BTW zapomniałbym dodać ;) O tę przeróbkę pytam dlatego, że kupiłem na allegro płytę główną do A1200 z kickstartem 3.1 (chcę zainstalować OS3.9) i teraz nie wiem czy mogę spokojnie wymienić ten kickstart czy też będę musiał robić w nim tą przeróbkę.

Ostatnia modyfikacja: 02.04.06 11:05
[#2] Re: Prośba w identyfikacji...

@Madman, post #1

Podaj jakie oznaczenia widnieja na obu kosciach Kickstartu.
[#3] Re: Prośba w identyfikacji...

@Phibrizzo, post #2

MX 9310
23C2100-1044
391524-01
V3.0 (39.106)
Copyright (C) 1992 Commodore-Amiga

MX 9312
23C2100-1043
391523-01
V3.0 (39.106)
Copyright (C) 1992 Commodore-Amiga
[#4] Re: Prośba w identyfikacji...

@Madman, post #1

Co do podstawek pod romy, to być moze mial kiedys FastATE (dodatkowy kontroler HD/CDR) ktory sprzedal osobno lub mu padl. Aby zamontowac FastATA w a1200, podstawki pod rom sa niezbedne.

DDANE: Ups, a może chodzi o BVision (karta graficzna podlaczana do karty BlizzardPPC? Ale dawno nie otwieralem A1200 w celu jakichs modyfikacji i zapomnialem o tym...

Ostatnia modyfikacja: 02.04.06 19:15
[#5] Re: Prośba w identyfikacji...

@Andrzej Drozd, post #4

Andrzej Drozd napisał(a):

> Co do podstawek pod romy, to być moze mial kiedys FastATE
> (dodatkowy kontroler HD/CDR) ktory sprzedal osobno lub mu padl.
> Aby zamontowac FastATA w a1200, podstawki pod rom sa niezbedne.

Nie miał FastATA. Jeśli chodzi o romy to z tego co wiem, zawsze w Amigach były montowane w podstawkach, nigdy nie były wlutowywane w płytę więc montowanie dodatkowych nie byłoby potrzebne?
W przypadku płyty którą posiadam, dziwne jest to, że w płytę wlutowana jest podstawka w którą włożona jest druga, identyczna podstawka i dopiero w nią scalak. Identycznie jest z drugim scalakiem. Możliwe, że pod tymi układami jest też inne połączenie, stąd te podwójne podstawki.

> DDANE: Ups, a może chodzi o BVision (karta graficzna podlaczana
> do karty BlizzardPPC? Ale dawno nie otwieralem A1200 w celu
> jakichs modyfikacji i zapomnialem o tym...

Karta o której pisałem to ta z linku poniżej
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/blizz1230iv_5_big.jpg

BTW wiem już, że opisywany przeze mnie rezystor był montowany standardowo na płytach 1D4.

Ostatnia modyfikacja: 02.04.06 19:43
[#6] Re: Prośba w identyfikacji...

@Madman, post #3

Sprawdzilem schemat A1200 oraz specyfikacje 23c2100 i niestety nie wiem dlaczego sa tam takie polaczenia.
Mozesz zrobic jaka fotke tych polaczen?
[#7] Re: Prośba w identyfikacji...

@Phibrizzo, post #6

Phibrizzo napisał(a):

> Sprawdzilem schemat A1200 oraz specyfikacje 23c2100 i niestety
> nie wiem dlaczego sa tam takie polaczenia.
> Mozesz zrobic jaka fotke tych polaczen?

Niestety nie, pisałem już, że nie mam cyfrówki :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem