kategoria: Sprzęt
[#1] Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF
Czy istnieje w ogóle takie coś?
Jak istnieje to ile to może kosztować i gdzie szukać, żeby kupić?
Pozdro.
[#2] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@groovebox, post #1

Szukasz przejściówki SCSI-IDE, za granicą, koszt od 150zł, do tego dokładasz CF-IDE za dychę i masz komplet. Ja bym wolał w tej cenie jednak dobrać dysk SCSI bo będzie szybszy. Jaki i w czym masz ten kontroler SCSI ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@RadoslawF, post #2

Dobra wydało się ;) nie w Amidze. Kontroler się nazywa Yamaha ASIB1 i jest zamontowany w samplerze Yamaha SU-700. Założenie było takie, że karta CF była by dużo wygodniejsza. No i bezszelestna. Ale chyba jednak będzie trzeba włożyć dysk.
[#4] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@groovebox, post #3

Chyba jednak myliłem się że trzeba dwie przejściówki, szukaj "adapter cf aztec monster"

Pozdrawiam
[#5] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@RadoslawF, post #4

No właśnie o takie coś mi chodziło. Ale cena tego cuda rozwiązuje cały problem... Na szczęście kontroler SCSI był ze sprzętem, bo z tego co widzę jest droższy od adaptera. Jednak włożę dysk. Dzięki.

Pozdrawiam.

ps. I znów stałem się mądrzejszy...
[#6] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@groovebox, post #5

PCD-47B, PCD-50B, PCD-60B, ACARD AEC-7720U + adapter itd.
niestety ze względu na dostępność ceny obecnie powalają...

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 09:08:37 przez Kilos
[#7] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@Kilos, post #6

Adapter sobie raczej odpuszczę bo koszt + wysyłka na PLN'y to jakieś 600zł i brak pewności (możliwości przetestowania itd.), że zadziała. Natomiast ceny dysków SCSI 50 PIN. też nie są małe. Niech mi ktoś podpowie. To są standartowe ceny tych dysków, czy ktoś, żeruje na posiadaczach sprzętu którzy są zmuszeni do ich zakupienia?
[#8] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@groovebox, post #7

Na luzaka można kupić taniej takie dyski póki co. Ja co prawda mniejsze 2,1GB, a nawet 200MB sprzedałem za 30-50pln. Daj ogłoszenie w giełdzie, może ktoś ma i odsprzeda w sensowniejszej cenie. Na Allegro można też kupić przejściówki SCA->68pin lub SCA->50pin, czasem za około 40pln z wysyłką. Jak masz dobry kontroler, to taki dysk też zadziała. Jak to jakiś stary kontroler, to może być problem i tylko 50pin zadziała.

A co do cen tych nowych dysków to standard, są duże firmy które cały czas korzystają ze starszych sprzętów (bardzo skomplikowana migracja, jakby chcieli coś nowszego wykorzystać) i wolą słono zapłacić, jak ryzykować utratą danych.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 11:30:11 przez flops
[#9] Re: Przejściówka/adapter z SCSI 50PIN na CF

@flops, post #8

O spoko. Dysk 2.1GB w zupełności by wystarczył. Przejściówka z 68>50 nie zadziała na tym kontrolerze, bo tego się doczytałem na forach. Dzięki za podpowiedź.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem