[#31] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #27

Kurczę jak ożywić tego Voodoo 3? Jest niby wykrywany przez pciinfo i na tym koniec. W Prefs/Screenmode nie ma żadnej nowej opcji graficznej do wyboru. Dla wiadomości podam jakie mam wersje sterowników:

pci.library v 6.2
pciinfo v 1.2
Mediatornet.device v 2.8
Voodoo.card v 4.23
Virge.card v 1.7
Medconfig v 1.3
Fastethernet.device v 1.15
mixer.library v 1.9
fm801 (brak numeru wersji)
SBmixer v 1.4
tv.library v 4.0
tv v 1.4

Warp3D.library v 4.2
Warp3DPPc.library v 4.2
W3D_Picasso96.library v 4.2
W3D_Picasso96PPC.library v 4.2

itd.

[#32] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #31

To jakieś starocie, zacznij od zdobycia nowej wersji sterowników, napisz do supportu to Ci wyślą. Poza tym być może są na stronie Elboxu.

Wklej też tu output pciinfo.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 09:55:11
[#33] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@strim, post #32

Z tymi sterownikami z Elbox'u to nie wiem. Jak pisałem wczesniej mam zatarty numer - więc jak mam się zarejestrować? Zresztą zobacz na zdjęcia:

Mediator 1200 Azzorek

Pozdrawiam

Azzorek

[#34] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #33

Azorek spróbuj jeszcze raz zainstalować Picasso i sprawdż ikone VooDoo w devs/monitors,podczas instalki P96 instaluj jako CyberVision 3D,a potem,czyli po istalacji zmień na VooDoo w BOARDTYPE
[#35] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #33

Spróbuj jednak napisać do Elboxu - w końcu te sterowniki nie są potrzebne nikomu kto nie ma Mediatora... Zdecydowanie je zaktualizuj.

Na płycie MMCD lub w upgradzie jest plik opisujący sposób instalacji VooDoo - niedawno to trenowałem. Generalnie instalujesz kartę jako CyberVision a potem edytujesze odpowiednie pliki zgodnie z opisem. Wymaga to trochę walki ale da się zrobić. Gdybyś jednak dalej miał problemy to daj znać.

PS: A może zainstaluj AmigaOS 4.0 i wtedy support dla tych kart i Mediatora jest out-of-the-box ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 00:34:19
[#36] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@alekc, post #35

Kurdę, ale mnie to wkurza.
Wziąłem się za grafikę tym razem i du.a :/ . Przeczytałem w manualu, że potrzeba najpierw zainstalować pakiet Picasso96, który jest m.in. na płycie z AmigaOS 3.9. Sięgnąłem więc do szafki i wyjąłem płytkę z tym systemem. Załadowałem i w katalogu Contribution/RTG rzeczywiście jest Picasso96Install.
Jako, że jestem du.a wołowa wybieram opcję instalacji (beginner) klikając wcześniej na ikonkę Install.
Podczas instalacji wyskakują jakies tam ostrzeżenia jak to trzeba wiedzieć jakie mają być ustawienia obrazu na monitorze, jakie są wymagania, itd. W wymaganiach jest napisane że ma być jakaś karta graficzna w systemie (w spisie nie ma żadnej na PCI, a tym bardziej słowa Voodoo czy chociaż Mediator). Jednak posłuchałem waszych rad, myśląc "wezmę sobie CyberVision i będzie ok". Jednak na 20% "instalacji" pojawia mi się okienko z zapytaniem czy chcę przeczytać manual odnośnie konfiguracji sterowników. Ponieważ wcześniej nie doszedłem jeszcze do wybory jakiejkolwiek karty graficznej, dałem że nie chce czytać. Wtedy wywala mi taki komunikat:

"You really should have selected at least one board type!".

Problem w tym, że jak się zgodzę na czytanie to otwiera mi się okienko z zachętą do wskazania jakiegoś pliku (nie mam pojęcia jakego), i co bym nie wskazał i tak wywala mi ten sam komunikat.

Nie muszę chyba wspominać, że na tym "Instalacja" się kończy.

P.S.

Ściągnąłem ostatnie sterowniki MM do mediatora ze strony Elboxu. Zaktualizowałem je i skonfugurowałem wstepnie mediatora, jednak mixer nadal nie widzi Terrateca (FM801). W AHI mam do wyboru tylko Sound Blastera i Paulę.

"Fajnie"

Pewnie zaraz się okaże, że mój mediator nie obsługuje Terrateca 512i digital .

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 20:32:19

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 20:33:33
[#37] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #36

Hej, ja właśnie w tej chwili też ćwiczę Mediatora 1200 + Voodoo. Instalacja Picasso z OS 3.9 idzie bez problemu, spróbuj instalacji na poziomie Intermediate, nie jest to szczególnie trudne. Jako kartę wybiera się CyberVision64 3D.

Jak instalowałem sterownik, to zupełnie zapomniałem, że po instalacji Picasso trzeba ponownie uruchomić instalację i wybrać opcję Monitorsettings, żeby ustawić odchylanie na jakim pracuje monitor (u mnie 31 kHz). Bez tego w prefsach od Picasso, mimo, że wybierzesz Board: Voodoo, nie pojawią się żadne tryby graficzne.

Oczywiście konieczna jest zmiana nazwy w Devs/Monitors z CV64 3D na Voodoo oraz w Tooltype'ach - jest to dokładnie opisane w instrukcji, niestety po angielsku.

U mnie jednak, pomimo udanego zainstalowania sterowników, podczas próby testowania obrazu na Voodoo system się zawiesza lub pojawia się czarny ekran. Mam 2x Voodoo i na obu jest to samo. Testowałem je pod PC i działają dobrze (ale jedna zawiesiła się w 3DMark 2001 - zagrzała się skubana, druga z wiatrakiem przeszła test).

Pewnie wyjdzie na to, że niepotrzebnie zainstalowałem WarpUP, albo jakieś inne badziejstwo :) Gdyby jednak ktoś miał jakąś złotą radę, to proszę o pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem