[#1] Amiga OS - szybka pomoc
Hej. Po 8 letniej przerwie sprawiłem sobie ponownie A1200. System postawiony, w miarę skonfigurowany do wygodnej pracy, jednak lata robią swoje i wszystkiego nie pamiętam i mam kilka pytań.
1. Załadowany system odpala się w okienku, klikam "okno wb jako tło" ale po resecie znów otwiera się w oknie, jest na to sposób?
2. Co zrobić aby otwarte okna dało się przesuwać poza widoczny na monitorze obszar?
3. Czy da się otwierać kolejne podkatalogi w tych samych oknach?
4. Czy da się na pulpicie tworzyć skróty do programów?

Jeśli moje problemy da się rozwiązać czekam na podpowiedzi jakich łatek do tego użyć.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 23:44:36 przez kolo
[#2] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #1

Ad.1 "okno jak tło" i potem "zapamietaj pozycję wszystkiego" jakoś tak
Ad.2 Nie wiem, ale chętnie też się dowiem
Ad.3 Nie wiem, ale chętnie też się dowiem
Ad.4 da się, może nie koniecznie skróty, ale zaznaczasz/podświetlasz ikonkę danego programu i na belce "wyjmij na blat"
[#3] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #1

1. opcja "Snapshot" w menu Window;
2. zainstalować MorphOS lub AmigaOS 4.x ;) Wb 3.x nie ma takiej możliwości ale chyba są jakieś łatki;
3. nie, ale ten ficzer ma z kolei DirectoryOpus 5.5;
4. opcja "Leave Out..." z menu Icons albo skrót Amiga + L;
[#4] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #1

1. Problem w tym, że nie zapamiętuje mi tego :D
2. Zaraz zassam i przetestuję, ale coś mi świta, że to właśnie ten program to załatwia.
3. DOpusa narazie chcę odpuścić :)
4. Dzięki :)
[#5] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #4

Na pewno próbujesz użyć Snapshot z menu Window->All a nie z Icons? ;)
[#6] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #1

Po 8 letniej przerwie sprawiłem sobie ponownie A1200

Wreszcie!szeroki uśmiech
Jakby co to wiesz gdzie mnie szukać.

1. Po ustawieniu "okno wb jako tło", musisz wejść do innej zakładki - okno. I tam ustaw: utrwal pozycję wszystkiego lub okna.
2. Arti podpowiedział ci że chodzi o PowerWindowsNG. Niestety ten program umożliwia przesunięcie okna poza ekran tylko w kierunku wschodnim i południowym. Ale to zawsze coś. Nie jest on jednak stabilny na 100%.
3. Workbench 3.x nie ma takiej możliwości, chociaż może jest jakaś łata której nigdy nie używałem.
4. Można zaznaczyć ikonkę programu i z górnej belki w zakładce "ikona" - wyjąć ją na blat. Ale to nie jest eleganckie. Można też za pomocą CEDa lub innego programu (ostatnio pojawił się na Aminecie Redit), wyedytować plik tekstowy z ściężką dostępu do programu z ikonką. W ikonce trzeba wpisać C:iconx, komenda ta uruchomi linijkę w pliku tekstowym. Oczywiście plik tekstowy z ikonką musi być w katalogu z programem i "wyciągasz na blat" właśnie ten plik, a nie ikonkę programu. Wadą jest to, że gdy w ikonie programu, w tooltypach są parametry, to musisz je dopisać także w tym pliku tekstowym.
Ja osobiście polecam ToolsDeamona z Aminetu. Jest on rozszerzeniem górnego menu, gdzie można stworzyć sobie dodatkowe grupy, np. PROGRAMY, INTERNET, GRY itd. i w każdej grupie wpisać programy lub gry do szybkiego uruchomienia.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 07:48:24 przez Andrzej Drozd
[#7] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@Andrzej Drozd, post #6

Właśnie zerknąłem na swoje screeny WB w Graffiti, z przed kilku/kilkunastu lat i tam można zobaczyć jak działa ToolsDeamon. Czyli dopisałem sobie kolejne grupy na górnej belce: Internet, Programy, Przeglądarki, Różne, Gry oraz każdą grupę podzieliłem na podgrupy.
[#8] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@Andrzej Drozd, post #6

Lepiej późno niż wcale, chyba będziesz musiał wpaść do mnie na browara(y) szeroki uśmiech
[#9] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@Andrzej Drozd, post #6

2. Andrzeju wersja PowerWindowsNG umożliwia przesuwanie okna w każdym kierunku. Najlepiej zainstalować jako moduł BlizKicka. Używam PowerWindowsNG od 3 lat. Poleciłem ten moduł też Jenotowi, też go używa. Nie mam żadnych niestabilności. Trzeba się dobrze wgryźć w dokumentację.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 10:07:01 przez Sir_Lucas
[#10] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #1

3. Czy da się otwierać kolejne podkatalogi w tych samych oknach?

Chyba nie, ale istnieje taki oto programik http://aminet.net/package/util/wb/WarpWB21 który automatycznie zamyka niepotrzebne okna podczas wchodzenia do kolejnych podkatalogów.
[#11] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@forge, post #10

Ktoś mi niedawno powiedział, że Workbench zawsze był najsłabszym i najczęściej wymienianym/patchowanym elementem AmigaOS 3.x. Niech lepiej sobie zainstaluje Scalosa (taki lepszy Workbench), albo niedawno otwartego Magellana.
[#12] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@Skrzyp, post #11

Scalos? Nevernevernever! Zabawa ze Scalosem jest jednym z najlepszych sposobów zrażenia się do Amigi.
Po pierwsze - trzeba być dobrze obcykanym z klasycznym Workbenchem, żeby w ogóle spróbować grzebania w Scalos. Po drugie - Scalos nawet dla doświadczonego Amigowca jest upierdliwy - częste zwiechy, masa softu, który nie chce się ze Scalos dogadać. No nie polecam.
Natomiast Magellan jest bardzo okej, ale trzeba doń "dorosnąć", czyli popracować wcześniej na gołym Workbenchu.

Serdeczności
Des
[#13] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@Des, post #12

Dokładnie, Scalos jakiś taki nijaki. Co do Magellana to ma wszystko czego, szukam. Dekadę temu gdy Ami była moim jedynym kompem - do neta, muzyki, pracy, gier - to wtedy Magellan był jak znalazł i nie wyobrażałem sobie nie używania go jako nakładki. Ale teraz Ami, którą sobie złożyłem ma być totalnie oldskulowa, MagicWB i te sprawy hehe. Chcę system zachować jak najbardziej zbliżony do oryginału z uprawnieniami niezbędnymi chociaż jak mi przejdzie to i tak będę dalej w to wszystko brnął bo od tygodnia nie włączyłem pc ani ps3 szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2014 10:23:11 przez kolo
[#14] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #13

Zapomnij o tym programie który podałem :) buszując po Aminecie znalazłem zdecydowanie lepszy http://aminet.net/package/util/wb/ClickClose.
[#15] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@forge, post #14

Jeszcze jedno, jakiego używacie systemu plików? Zmontowałem sobie kartę CF 4GB, 3 partycje wszystkie FFS, i na jednej, która ma ponad 2GB non stop "błąd sumy kontrolnej". Obiło mi się o uszy, że FFS robi właśnie takie jaja powyżej 2GB, prawda to? Ewentualnie jaki filesystem polecacie, była jakiś Smart File System ponoć dobry, dobrze pamiętam?
[#16] Re: Amiga OS - szybka pomoc

@kolo, post #15

FFS ten z kicka 3.x ma ograniczenie do 2GB partycji. Radził bym ponownie podzielić dysk/kartę na partycje, tym razem mniejsze niż 2GB.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem