[#6]
Re: Amiga OS - szybka pomoc
@kolo,
post #1
Po 8 letniej przerwie sprawiłem sobie ponownie A1200
Wreszcie!

Jakby co to wiesz gdzie mnie szukać.
1. Po ustawieniu "okno wb jako tło", musisz wejść do innej zakładki - okno. I tam ustaw: utrwal pozycję wszystkiego lub okna.
2. Arti podpowiedział ci że chodzi o PowerWindowsNG. Niestety ten program umożliwia przesunięcie okna poza ekran tylko w kierunku wschodnim i południowym. Ale to zawsze coś. Nie jest on jednak stabilny na 100%.
3. Workbench 3.x nie ma takiej możliwości, chociaż może jest jakaś łata której nigdy nie używałem.
4. Można zaznaczyć ikonkę programu i z górnej belki w zakładce "ikona" - wyjąć ją na blat. Ale to nie jest eleganckie. Można też za pomocą CEDa lub innego programu (ostatnio pojawił się na Aminecie Redit), wyedytować plik tekstowy z ściężką dostępu do programu z ikonką. W ikonce trzeba wpisać C:iconx, komenda ta uruchomi linijkę w pliku tekstowym. Oczywiście plik tekstowy z ikonką musi być w katalogu z programem i "wyciągasz na blat" właśnie ten plik, a nie ikonkę programu. Wadą jest to, że gdy w ikonie programu, w tooltypach są parametry, to musisz je dopisać także w tym pliku tekstowym.
Ja osobiście polecam ToolsDeamona z Aminetu. Jest on rozszerzeniem górnego menu, gdzie można stworzyć sobie dodatkowe grupy, np. PROGRAMY, INTERNET, GRY itd. i w każdej grupie wpisać programy lub gry do szybkiego uruchomienia.
Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 07:48:24 przez Andrzej Drozd