[#1] Upgrade karty Apollo
Witam!

Chcę na moim Apollo 1240 wymienić procesor 040 na 060. Czy oprócz przelutowania układów, przestawienia zworek i dorobienia konwertera zasilania coś jeszcze trzeba zrobić?

Czytałem, że trzeba przeprogramować EPROM karty. Czy to prawda?

Z góry dzięki za pomoc. :)
[#2] Re: Upgrade karty Apollo

@Daclaw, post #1

Mialem Apollo 1240 i 1260, uzywalem tego samego ROMu w obu, wiec chyba nie-przynajmniej nie zawsze:)))
[#3] Re: Upgrade karty Apollo

@Daclaw, post #1

Tak, trzeba przeprogramować układy MACH znajdujące się na karcie. Wiem że kiedyś Elbox przeprowadzał taką podmianę, ale czy teraz to robią tego nie wiem.
[#4] Re: Upgrade karty Apollo

@Olo, post #3

A co by się stało, gdybym tego nie zrobił, a tylko podmienił procesor? Karta by nie ruszyła?
[#5] Re: Upgrade karty Apollo

@Daclaw, post #4

Z tego co wiem w MACHach są np. procedury odpowiadające za rozpoznawanie pamięci (słynna sprawa a widzeniem/nie widzeniem simów edo, lub widzeniem tylko połowy wielkośęi sima/ów).
Prawdopodobnie mogą byę w tych ukłaach jakieś procedury dotyczące konkretnej wersji procka 040/060 - choę dla odważnych Świat należy! sprawdź.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem