[#1] Opus4 i filetypes
Czołgiem! :) Jak w dopusie4 edytować filetypy do różnych plików?. Klikam w konfiguracji na filetypes ale tam po naciśnieciu new pokazuje się tylko pusty listview. Nie wiem co robie źle, ale jakoś nie kumam filozofii tego programu. Druga sprawa to myszka mi zaczeła szwankować i zamiast jednego kliku mam dwuklik, istnieje jakaś pchełka co rozwiąże ten problem?
[#2] Re: Opus4 i filetypes

@DarQo, post #1

Nie mam przed oczami opusa ale na logike jak chcesz edytować to wypadało by kliknac na edit zamiast na new.
Co do myszki mikrowlacznik siada. Rozkrec gryzonia, zobacz jaki potrzeba (inne sa w gryzoniach do A4000 a inne w pozostałych) kup i wymień. Bedzie potrzebna lutownica.

Pozdrawiam
[#3] Re: Opus4 i filetypes

@DarQo, post #1

Ten listview nie powinien byc pusty,cos masz nie tak z konfiguracja opusa imo..sciagnij opusa calego i zainstaluj..
btw. moze brak ci jakiegos pliku??

[#4] Re: Opus4 i filetypes

@AmiChris, post #3

dałem na czysto opusa 4.16, potem 4.17pre18, dalej pre21 i za każdym razem lol :/ czy czegoś tu jeszcze brak?
MorphOS:DirectoryOpus4> dir all 
     C (dir)
       DOpusRT                          
     Libs (dir)
       dopus.library                    
     Modules (dir)
       ConfigOpus                       DOpus_Disk
       DOpus_Icon                       DOpus_Print
     S (dir)
       ConfigOpus.HLP                   CO_polski.HLP
       DirectoryOpus.CFG                DirectoryOpus.HLP
       DO_polski.HLP                    
  DirectoryOpus                    DirectoryOpus.info

używam mosa 1.4.5 jakby coś
[#5] Re: Opus4 i filetypes

@DarQo, post #4

przy tworzeniu nowego typu plików w oknie jest taki motyw jak hex przeglądarka plików. wybierasz plik którego typ chcesz dodać i szukasz w nim elementów wspólnych dla danego typu. zapodajesz medotę rozpoznawania elementu wspólnego np. plik jpeg zaczyna się od textu jfif (bodajże) więc dalej sprawdzanie czy istnieje text "jfif" na samym początku pliku. są różne metody rozpoznawania: można również szukać danego ciągu w całym pliku, bądź choćby po nazwie pliku, reszty nie pamiętam, bo już dawno się tym nie bawiłem.

[#6] Re: Opus4 i filetypes

@DarQo, post #1

już wiem, po kliknięciu na filetypes trzeba puknąć rmb i w menu(!!!) classes wybrać new(!!!) co za pokręcony program... ;] peace

Ostatnia modyfikacja: 03.04.06 19:38
[#7] Re: Opus4 i filetypes

@DarQo, post #6

Witam,

Mam pytanie o "dwuklik" i archiwa LZX/LHA i inne.

w filetypie LHA jest komenda "LHA -x x {f}" o ile nie pomylilem skladni, bo nie mam przed soba DOpusa. Jak klikam 2x na archiwa, to po pojawieniu sie okienka z "outputem" LHA i informacja, ze wszystko sie wypakowalo successfully w okienku "Destination" nie ma nic, natomiast zawartosc archiwum pojawia mi sie w katalogu z DOpusem.

w zw. z takim dzialaniem, uzywam do archiwow przycisku Decrunch...

Moglby ktos doswiadczony z Opusem rzucic z dwa zdania co i jak ze skladnia komendy, by wszystko po 2x kliku znalazlo sie w okienku "Dest." ?

pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.2008 02:41:57
[#8] Re: Opus4 i filetypes

@mccnex, post #7

U mnie dwuklik słuzy do pokazania zawartości archiwum.
I wpis wygląda tak: LHA v {f}.

Kolejna sprawa to jak dwuklikiem zaznaczasz dwa archiwa ?

A do rozpakowania nie uzywam oddzielnych przycisków tylko mićdzyklika (click-n-click). Ustawiam w jednym oknie katalog z archiwum a w drugim katalog gdzie ma trafić rozpakowane archiwum a potem klikam na archiwum i na drugie okno. Wpis do tego wygląda tak: LHA -x -M x {f}{d}.

Pozdrawiam
[#9] Re: Opus4 i filetypes

@RadoslawF, post #8

Dzieki za info, jak tylko dorwe sie po pracy do WinUAE to od razu zastosuje.

rozumiem ze {d} = destination i jest to wewn. opcja komend dla opusa.
a {f} -- ?

czy sa jeszcze inne tego typu opcje w komendach?
niestety nie dziala mi help w opusie - jest on zgrywany z dysku i pewnie nie wszystko sie skopiowalo...

pozdrawiam
[#10] Re: Opus4 i filetypes

@mccnex, post #9

Faktycznie metoda click-n-click jest o wiele fajniejsza!

Wielkie dzieki za patent!

Pozdrawiam!
[#11] Re: Opus4 i filetypes

@mccnex, post #9

{f) to zaznaczony plik w okienku DOpusa.
Literki w tych nawiasach to funkcje programu, wpisujesz komendć i na prawo od pola do wpisywania masz przycisk oznaczony "{}", klikasz i masz listć dostćpnych funkcji.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem