[#1] Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.
Witam jak w tytule. Gdzie założyć konto email abym mógł WYSŁAĆ emaile z Amigi a nie tylko odbierać pocztę?

Temat rozpoczęty w innym wątku

Link - czytajcie od postu nr 88.

Jak na razie sprawdziłem moje adresy na WP, Interii, GMail, Onet - wszędzie to samo.
Przypuszczam, że powodem jest konieczność autoryzacji, SSL, i takie tam bzdety. Próbowałem też zmieniać zapis smtp (gdzieś wyczytałem w tym dziale) np: z poczta.interia.pl na smtp.interia.pl - nic nie pomaga.

Jak wy wysyłacie emaile ze swoich Amigi przy użyciu Yama, AirMailPro, i innych (nie z przeglądarki)?

Pozdrawiam,

Azz
[#2] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Azzorek, post #1

A nie musisz najpierw zainstalować AmiSSL? Wtedy powinno zadziałać. Bo obawiam się że Open Relaya nie znajdziesz (a nawet jeśli to poczta z niego nigdzie nie dojdzie). Bez SSL też raczej nic nie znajdziesz (nikt rozsądny nic takiego nie postawi - chyba, że w jakiejś sieci wewnętrznej do której nie ma dostępu z internetu).
[#3] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Jenot, post #2

Zainstalowałem AmiSSL w wersji 1.1 - bez zmian dalej to samo. Pozostało mi jeszcze zainstalować AmiSSL w wersjach 2.2 i 3.6 na 68k.
Nie wiem jednak czy to coś zmieni bo to program pocztowy lub miami powinno "umieć" skorzystać z AmiSSL. W opcjach YAMa i AirMailPro nie ma nic do zaznaczenia w tej materii.
Na Aminecie znalazłem jakieś łatki MiamiSSL221 i MiamiSSL11. Może to to?

Edit:

Poczytałem dokumentację MiamiSSL, i wygląda na to że software musi obsługiwać to w ogóle. To oznacza, że YAM i AirMailPro nie obsługuje. Przeglądarka Voyager podobno tak, tyle, że ja nie odpalę tego u siebie :( .

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 12:44:00 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 12:46:19 przez Azzorek
[#4] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Azzorek, post #3

W YAMie w konfiguracji w zakładce TCP/IP jest do zaznaczenia pole "używaj bezpiecznych połączeń".
Do wyboru są trzy opcje:
- nie
- z TLSv1
- z SSLv3
Zaznacz ostatnią i będzie działać. Pod warunkiem, że wcześniej prawidłowo zainstalowałeś AmiSSL v3. Ja mam wszystkie.
Pocztę spokojnie mogę wysyłać i odbierać w YAMie (obecnie mam v 2.7 - dawno nie aktualizowałem).
[#5] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Mordimer, post #4

No i tu jest problem. On używa YAM'a 1.35. Nowszego już nie może.
[#6] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@*y, post #5

Też o tym pomyślałem, ale już było za późno.
Zresztą szukać dokumentacji YAMa mi się nie bardzo chciało, żeby zobaczyć z jaką wersją może walczyć. Nie widziałem, żeby coś podał i tak strzeliłem na oślep nieco.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 21:17:23 przez Mordimer
[#7] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Mordimer, post #6

Dlatego Panowie czarno to widzę . Nie wiem czy zmiana ROMu by wystarczyła. Pewnie min. 68020 też potrzebny do takiej zabawy. Szkoda, bo odbior emaili działa bez problemu. Szkoda, że z wysyłaniem taki cyrk.

Pozdrawiam,

Azz
[#8] Re: Jakie konto email dla YAM'a OS2.1 i 68000.

@Azzorek, post #1

Musialbys znalezc jakies konto, ktore obsluguje:
http://en.wikipedia.org/wiki/POP_before_SMTP
Mnie sie nie udalo znalezc, ale moze jeszcze gdzies sa takie serwery pocztowe. Dlatego musialem przejsc z YAM-a 1.3 na duzo gorszego YAM-a 2.4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem