kategoria: A600
[#1] Problem z dźwiekiem w A600HD
Witam,
na początek witam wszystkich forumowiczów!
Niestety mój pierwszy post zwiazany jest z problemem, który trapi moja 600-tke.
Problem dotyczy dżwięku. Amiga po podłaczeniu do TV (próbowałem AV i RF) i uruchomieniu gry/programu korztsajacego z dźwięku wydaje jednostajnie stukanie (według mojej oceny 2-3Hz), a w tle słychac stłumione fragmenty rzeczywistego dźwieku. Dodatkowo wczoraj po jakiejś godzinie uzywania Amigi i wczytaniu nowej gry dzwięk wrócił do normy i tak było az do zakończenia zabawy. Dzisiaj rano problem znowu wystepuje.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
[#2] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #1

Kondensatory?
[#3] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #1

Jeśli nie mam żadnych widocznych wycieków, to jedyną drogą jest znalezienie schematu, i zabawa z miernikiem.
Nikt Tobie nie powie co masz zepsute w płycie.
Pozdrawiam
Skiba
[#4] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #1

Jak sugeruje arti, zacząłbym od wymiany kondensatorów. Choć wizualnie mogą być OK, to ich wymiana na pewno nie zaszkodzi. Sam niedawno naprawiłem tak wzmacniacze audio w samochodzie, a kondensatory wyglądały dobrze.
[#5] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #1

I sprawdź czy masz -12V na wzmacniaczu operacyjnym.
[#6] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@stachu100, post #5

Otóż to! -12V albo (co kiedyś okazało się u mnie) zimny lut na rezystorze polaryzującym ten wzmacniacz! Proponuję puścić jakiś moduł i paluchem (czystym i suchym) podociskać lekko rezystory SMD od tego wzmaka.
[#7] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@glichtanski, post #4

Arti z Tobą sugerujecie panaceum - kondensatory.

Może są uszkodzone ale jeśli dźwięk grał przez jakiś czas dobrze to ich nie wymieniaj!
Tu nie chodzi o profilaktyczną wymianę a naprawę.

Jak byś miał jakiś wzmacniacz, najlepiej bardzo czuły i sprawdzał po kolei tor audio od PAULI do wyjścia. Gdzieś dźwięk ginie i w ten sposób dojdziesz gdzie.

Oczywiście wcześniej pomierz czy napięcia na komparatorach są poprawne.
[#8] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #7

mały update z frontu...
- kondensatorow jeszcze nie ruszalem,
- napiecie na wzmacniaczu (sprawdzalem nozki 4 i 11) wynosi ok 7V,
- dociskanie elemntów nie pomaga :(

moze ktos z okolic Wroclawia mialby chec wspomoc mnie w temacie (oczywiscie nie 4free :))?
[#9] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #8

A te okolice to gdzie dokładniej?
[#10] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #8

W amidze nie ma ani jednego wzmacniacza.
Chodzi Ci o U15?

Jeśli napięcia +-12V są ok to sprawdź R301 i R302. Powinny mieć po 10R.
[#11] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #10

Po co znów kogoś wprowadzasz w błąd pisząc bzdury? U15 to jak najbardziej wzmacniacz operacyjny.
[#12] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@alt_, post #9

A te okolice to gdzie dokładniej?

We Wrocławiu

jeśli zas chodzi o U15, to jak pisałem wcześniej napiecie pomiędzy 4 i 11 wynosi ok 7V...to chyba nie najlepiej?
[#13] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #11

Jak czepiasz się szczegółów to napisz jaka jest różnica między wzmacniaczem a wzmacniaczem operacyjnym (różnicowym - popularnie zwanym komparatorem napięcia).
[#14] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #13

Nie czepiam się szczegółów, a podstaw - w Amdze jest co najmniej jeden wzmacniacz - wzmacniacz operacyjny. Nie wiesz co to jest? Trudno - jest internet, poszukaj sobie, nie mam zamiaru Ci ułatwiać.
[#15] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #12

Wygląda nieciekawie. Minus miernika podłącz do masy (np. do dobudowy modulatora) i zmierz napięcia względem masy kolejno na nodze 4 i 11, na 4 powinno być +12V, a na 11 - 12V.
[#16] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #14

To Ci napisze bo po prostu pieprzysz głupoty.

Wzmacniacz – układ elektroniczny, którego zadaniem jest wytworzenie na wyjściu sygnału analogowego, będącego wzmocnionym sygnałem wejściowym, kosztem zużycia energii pobieranej ze źródła prądu.

Wzmacniacz operacyjny to wielostopniowy wzmacniacz różnicowy prądu stałego charakteryzujący się bardzo dużym różnicowym wzmocnieniem napięciowym rzędu stu kilkudziesięciu decybeli i przeznaczony zwykle do pracy z zewnętrznym obwodem sprzężenia zwrotnego, który decyduje o głównych właściwościach całego układu (zob. też wzmacniacz ze sprzężeniem zwrotnym).

Jeśli nie widzisz różnicy to trudno.
[#17] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #16

Brawo, coś udało Ci się samemu znaleźć w internecie OK Co by nie pisać, wzmacniacz operacyjny to dalej wzmacniacz. To w jakim układzie go użyjesz determinuje nazwę całego układu (składającego się ze wzmacniacza operacyjnego wraz z elementami pomocniczymi). Układ wyjściowy audio w Amidze oparty na U15 TL084 na pewno nie ma wzmocnienia <=1 :)
[#18] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #17

Jak nie ma żadnej różnicy to podłącz pod ten wzmacniacz kolumny 100W i słuchaj.
[#19] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #18

A, to teraz mówisz o wzmacniaczu mocy, który mimo to, że jest wzmacniaczem mocy, to nadal jest wzmacniaczem, tak samo jak wzmacniacz operacyjny :) TL084 można spokojnie wykorzystać do budowy wzmacniacza słuchawkowego :

Z mojej strony to koniec offtopa.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 11:17:54 przez gorzyga
[#20] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #19

Tranzystor też jest wzmacniaczem ale to dalej tranzystor. Czemu nie piszą że to wzmacniacz?

Nie można wszystkiego wrzucić do jednego worka. No ale ten brednioserial musi trwać.

Morał z tego jeden. Jak wzmacniacz się uszkodzi to na pewno TL084. Nieważne że taka część nawet nie występuje w danym wzmacniaczu no ale jak wzmacniacz to tylko WZMACNIACZ RÓŻNICOWY i jedyna słuszna myśl jaką narzucasz.

To tak samo jak byś porównywał samochód ciężarowy do osobowego. Dla ciebie nie ma różnicy więc wbijasz się do salonu SCANIA i kupujesz rodzinną wywrotkę
[#21] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #15

przepraszam, ze sie wtrącam w tą emocjonujacą dyskusje na temat wzmacniaczy

Pomierzyłem napiecia na U15 i sytuacja wygląda nieco dziwnie...
- na 4 jest +12V (minus miernika do masy, plus do 4)
- na 11 jest ok +6V (minus miernika do masy, plus do 11)
[#22] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #21

W takim razie brakuje Ci -12V. Musisz prześledzić to napięcie, zaczynając od wtyczki zasilacza.
[#23] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #22

hmmm...
wyglada na to, ze nie mam -12V z zasilacza (na pinie 5 (srodkowy) jest ok 6V). Czy jest mozliwe, ze bez -12V z zasilacza dziala wszystko oprocz dzwieku?
[#24] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #23

Tak. Z tego co pamiętam dodatkowo to napięcie jest podawane na port RS232 i może jeszcze gdzieś - trzeba by było przyjrzeć się schematowi. Jednak ogólnie Amiga bez niego się włącza.
[#25] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@11111olo, post #20

Uszkadzanie stopni wyjściowych TTL miernikiem ciągłości obwodów, wzmacniacz operacyjny to nie wzmacniacz...
Ciekawych ostatnio rzeczy z elektroniki się można dowiedzieć na forum, niepotrzebnie poszedłem na te studia skoro i tak bredni mnie nauczyli
[#26] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@gorzyga, post #24

mission succesful!!!
zrobiłem zasilacz tymczasowy z PC-towego ATX-a i wszystko działa jak należy!
Nie spodziewałbym się, że tego typu usterka może byc spowodowana wadliwym zasilaczem.
Dziękuje wszystkim za porady i sugestie!
[#27] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #26

Gratuluje sukcesu. Zasilacz masz ciężki czy lekki ? Pomożemy Ci go naprawić. Naprawa będzie prostsza niż podłączenie tymczasowego zasilacza :)
[#28] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@Esio, post #27

zasilacz ciężki. Jest troche pordzewiały w środku, ale postaram sie go doprowadzic do porządku.

W takim razie od czego zacząć? ;)
[#29] Re: Problem z dźwiekiem w A600HD

@ElWariato, post #28

Musisz rozebrać zasilacz i ja osobiście stawiam, że utracił pojemność kondensator elektrolit na napięciu -12V. Nie mam schematu, ale jak zrobisz dobre zdjęcia z góry i z dołu to dojdziemy który to. Można też zmierzyć który to, ale to potem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem