kategoria: A500
[#1] Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.
Witam!

Od dwóch lat leży u mnie uszkodzona Amiga 500 (płyta 8A1). Jakiś czas temu postanowiłem ją reanimować. Miała wyrwany oscylator, nie było też kontrolera klawiatury (dzięki uprzejmości Bacus już jest :) ), brak jest też stacji dysków. Z oscylatora zostały tylko nóżki i zniszczone dwie ścieżki, które zastąpiłem obejściem z drutu transformatorowego i kilku kropel kleju na gorąco. Nie miałem nigdy wcześniej A500 i nie wiem jak wygląda sprawa bootu bez fdd. FatAgnus i Paula były też źle włożone: Paula odwrotnie a Agnus o 90 stopni względem fabrycznego ustawienia. Zanim to stwierdziłem była już kilkakrotnie odpalana. Pozostaje się zapytać gdzie są punkty pomiarowe to bym sobie przynajmniej napięcia pomierzył czy są zgodne z fabryką. Acha, 500-kę podłączam do karty tv w pc przez composite (brak obrazu). Nie ma charakterystycznego bootu z "diodą" a po jakimś czasie (choć nie za każdym razem) zapala się dioda fdd. Kolejny objaw jest taki: tuż po uruchomieniu wciskam caps lock, świeci się, robię reset (dioda power świeci się jednostajnie), a gdy po resecie wcisnę ponownie caps lock ten się już nie świeci.
[#2] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #1

Amiga z innym kontrolerem klawiatury (płyta wyjęta z ekranu z samym kontrolerem bez klawiatury) ruszyła ale...po chwili "wygrzewania" znowu to samo. Albo słaby kontakt któregoś ze scalaków albo zimne luty.

Amiga działa. Niestety nie mam tv i kabla ze scart aby sprawdzić czy jest obraz. Po diodzie power widać, że rusza.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2014 19:23:21 przez amper
[#3] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #2

Niestety znowu po dłuższej chwili dioda power dała o sobie znać i podczas pracy 500-ki zamrugała tak jakby miała zwarcie (jak czasami z żarówkami jak się drut przepala) i dioda przygasła. Teraz już wstać nie chce.
[#4] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #3

Nie wiem jak na v8 ale na mojej v5 bez podpietego FDD i klawiatury na wyjsciu composite czyli chinch na tv wyswietla logo dyskietki. Zacznij od sprawdzenia czy ktorys z ukladów sie nie grzeje, i napiecia na gniezdzie zasilania
[#5] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@janekdrukarz, post #4

Amiga sobie raz działa a raz nie. Układy nie parzą a stawiam na coś, co nie styka. Poprawiłem luty na gnieździe zasilania, usunąłem jedno zwarcie tuż obok Agnusa (widać, że było jakby "fabryczne"), układy podociskałem i Amiga zaczęła wstawać. Potem zastąpiłem goły kontroler klawiatury drugim już z podpiętą klawiaturą i rzuciła palenie. Kontroler z klawiaturą nie jest uszkodzony bo kilka chwil wcześniej na niej Amiga działała. Jutro jeszcze powalczę.
[#6] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #5

Zobacz ten servis manual może ci coś pomoże:

link

A także strona ze zdjęciami płyty rev 8a1, może zdjęcia coś ci pomogą:

link

Sprecyzuj stwierdzenie Amiga raz działa raz nie, tzn wyswietla cos na ekranie czy tylko zapalają ci sie diody przy starcie?
[#7] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@janekdrukarz, post #4

Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem.

Jeśli raz na jakiś cza ami odpala to logiczne że problem nie tkwi w uszkodzeniu któregoś chipu a w słabym kontakcie.

Proponuję wyjąć wszystko z podstawek, przyjrzeć się podstawką czy nie ma na nich zielonkawego nalotu, przeczyścić nóżki chipów i ponownie włożyć.

Zimne luty to raczej są niemożliwe przy dwustronnym druku.

Pomiar napięć dał by też co nie co.

Zasilacz masz pewny?
[#8] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@11111olo, post #7

Dzisiaj ponownie ją uruchamiałem. Leżakowanie na strychu u brata po prostu zaowocowało słabym kontaktem scalaków. Jak Amiga nie bootuje to wystarczy tuż po wyłaczeniu docisnąć układy i zaczyna działać. Posprawdzam jeszcze podstawki czy aby na pewno z nimi wszystko w porządku i zabieram się za kompletną restaurację. Gdyby nie brak stacji i te przerwane ścieżki miałbym A500 w stanie niemal idealnym.

Aaa, zasilacz jest pewny bo to AT 200W ze starego pc. Zasilam nim też dwie A600 (nie na raz oczywiście) i czasem C64.

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 19:54:14 przez amper
[#9] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #8

Ze stacją to nie problem.

Pasuje każda z PC tylko trzeba przeróbkę na taśmie zrobić.
[#10] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@11111olo, post #9

Jak na razie testowałem kilka stacji (mam ich z 10-ć) z przerobionymi dwiema taśmami, ze zworkami na DS0, w tym dwie stacje Samsunga przerobione elektrycznie i nadal kropka. Ale spokojnie. Dojdę i do tego czemu nie chcą działać poprawnie z tą niebanglającą Amigą :D. Na chwilę obecną mam braki czasu.

Pozdrawiam!
[#11] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #10

Przerabianie stacji to nieporozumienie. Kazda jest inna.
Lepiej przerobić taśmę i każda stacja podejdzie.
[#12] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@11111olo, post #11

Znalazłem gdzieś opis przeróbki właśnie stacji Samsung SFD-321B ale mam nowsze rewizje i nieznacznie różnią się płytką elektroniki. Przeróbka łatwa ale sprawdzałem właśnie na tej A500 a w pozostałych amigach stacje mam sprawne.
[#13] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@11111olo, post #7

Jak na razie wyjąłem Denise. Podstawka z zazieleniałymi pinami. Denise również na pinach zielony nalot. reszta może być podobna. Szkoda, że wcześniej mi się nie chciało tego robić. Amiga byłaby już dawno po odnowie.
[#14] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #13

Znalazłem winowajcę. MC68000 utracił jedną nóżkę i ktoś to próbował naprawiać. Pin jest krótszy o więcej niż połowę i lekko dotykał podstawki.
[#15] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@amper, post #14

to szukasz "nowego" procka, czy dolutujesz nóżkę?
[#16] Re: Uszkodzona A500 i punkty pomiarowe.

@bacus10, post #15

Dolutowałem. Amiga działa już stabilnie - czyściłem każdą podstawkę ze śniedzi i każdy układ scalony. Procesor był ostatni i tam dopiero zauważyłem usterkę. Dolutowałem pin (i to chyba nie pierwszy raz w układzie scalonym) tak, że ledwo to można zauważyć. Pin, który jest obok też był nieudolnie lutowany. Kogoś świerzbiły łapki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem