kategoria: A1200
[#1] A1200: jak i na czym wyswietlac?
Witam,

to jest moj debiut na forum wiec na wstepie chcialbym wszystkich powitac

Niedawno kupilem sobie A1200 i zastanawiam sie jak i na czym wyswietlac obraz.

Posiadam kabel scart tak aby wyswietlac obraz na TV - dla wygody musialbym kupic jakis TV np 32" i postawic go na stole obok Amigi. Poza tym, zastanawialem sie jeszcze nad zakupem scandoublera, ktory umozliwi mi wyswietlanie na monitorze LCD 15" - ktory juz mam i moge go postawic wygownie na biurku.

Ktore z powyzszych rozwiazan da mi lepszy obraz? Czy sa jeszcze jakies inne mozliwosci wyswietlenia obrazu z A1200?

Dzieki!
Tomek
[#2] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #1

Najlepiej mieć oba jednocześnie.pomysłUniwersalniejszy będzie z pewnością telewizor ,lecz kabel musi być specjalny do rgb-scart amigi (nazwa scart odnosi się do zwykłego kabla wideo).
[#3] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@simka113, post #2

Hej,

dzieki za szybka odpowiedz!

Mam taki spe cjalny kabel scart do Amigi i moge ogladac obraz na TV. Problem w tym, ze to moj 'glowny' i duzy TV i musze Amige specjalnie rozstawiac aby sie nia troszke pobawic. Gdybym kupil maly TV lub scan doubler + monitor LCD to calosc zmiescilaby sie na biurku. Dlatewgo pytam, ktore rozwiazanie da lepszy obraz?

Przed chwila znalazlem scandoubler i w tresci aukcji sa ciekawe screen shooty:

http://www.ebay.co.uk/itm/Amiga-Flickerfixer-Scandoubler-A500-A600-A1200-A1000-A2000-A3000-A4000-CDTV-CD32-/321311090962?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item4acfa22912

Czy ktorys z Kolegow spotkal sie z tym konkretnym scandoublerem?

Dzieki!
Tomek
[#4] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #3

Mi to wygląda na "chiński scandoubler" (GBS-8200) tylko zamknięty przez kogoś w ładną obudowę. Mam w domu takiego chińczyka i jestem z niego zadowolony. Na PPA jest parę wątków dotyczących tego scandoublera, proponuję poszukać i poczytać. Chińczyka można kupić w cenie do 30$ z przesyłką. Jeśli chodzi o aukcję to ten na aukcji jest zasilany z portu amigi - ja bym się na coś takiego nie odważył (swój zasilam zewnętrznym zasilaczem).

Osobiście jak miałbym dać 85 + 20 funtów za ten z aukcji to wolałbym dołożyć te 100PLN i kupić profesjonalny scandoubler z obrazem ostrym jak żyleta :)

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2014 12:56:52 przez dolek
[#5] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #3

W środku siedzi "Chiński scandoubler" do gierek to się nawet nadaje, ale tutaj cena jest moim zdaniem za wysoka, za tą kasę dostaniesz nowy IndiVision MK2 z gwarancją, który bije na głowę tą chińską zabawkę!!!
[#6] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #3

Radził bym przemyśleć zakup monitora LCD z wbudowanym tunerem (nowy od 600zł używane od 100zł) lub panel LCD potrafiący wyświetlić sygnał PAL. Radził bym używany ale o właściwych proporcjach, z nowych wszystkie mają niewłaściwe czyli panoramiczne. Dodatkowo takie monitory są bardziej uniwersalne od ScanDoublera. Sam mam 19 calowego Flatrona M1921M, do którego podpięty jest pecet - DVI, karta GFX z A1200 - DSub, Amiga 1200 - chinch w tunerze i A2000 - Eurozłącze w tunerze. Źródło sygnału wybieram pilotem, dla lubiących gimnastykę są też przyciski na obudowie.

Pozdrawiam
[#7] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@RadoslawF, post #6

Flatrona M1921M, do którego podpięty jest pecet - DVI

Ten monitor nie ma gniazda DVI.
[#8] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@BULI, post #7

Ja zdecydowalem sie na Samsunga T24B750 ktory to ma EURO zlacze z trybem RGB. Jest to TV/Monitor FullHD w jednym. Ciekawe jest to ze amigowe tryby ''laced'' nie migaja. Standardowo mam pulpit w 1280x512 i nic nie miga, a miejsca na pulpice jak w blaszaku., myslalem o MK2 ale troszke drogi...OK
[#9] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #1

Jak nie chcesz się wykosztować na SD, a chcesz pracować w HiresLaced, czy innych przeplatanych trybach, to kup sobie monitor CRT, oczywiście taki, który łapie 15lkHz HSync. Jakość obrazu znacznie lepsza, niż na LCD.
[#10] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@Skrzyp, post #9

Monitor LED z tunerem TV. Obraz rewelacja.
[#11] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@chicago, post #10

Mam wrazenie, ze najlepszym & najzgrabniejszym rozwiazaniem bedzie zakup scandoublera:
http://retroami.com.pl/product.php?id_product=17&id_lang=6

Z tego co zrozumialem, to mi pozwoli otrzymac super obraz na matrycy IPV (przez zlacze DVI) i mogl uzywac moj podstawowy monitor tj. HP LP2475w. Poza tym ten konkretny SD instaluje sie do srodka obudowy desktopowej A1200 wiec nie bedzie zajmowal miejsca na stole.

Troche martwi mnie tylko to, ze ten SD moze sie nie pomiescic z przelotka IDE->CF taka jak:
http://allegro.pl/amiga-1200-adapter-katowy-cf-przejsciowka-neoware-i3929249135.html

Znalazlem manual do tego SD:
http://www.jschoenfeld.com/products/AGAmk2/Indivision_AGA_MK2_1200_manual_E.pdf

i chyba faktycznie to sei razem nie pomiesci

Dzieki!
Tomek
[#12] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@BULI, post #7

Pewnie takiego nie ma, pomyliłem się wklepując model, powinno być M1921TA.

Pozdrawiam
[#13] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@Voyox, post #8

Ciekawe jest to ze amigowe tryby ''laced'' nie migaja.

A dlaczego sygnał z przeplotem miałby migać na LCD
[#14] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #1

Wg. mnie, najlepszy zestaw to Indivision AGA i jakiś 17 calowy monitor CRT... lub LCD, ale to trzeba dobrać - nie każdy gwarantuje obraz na poziomie. Nie polecam zaś monitora LCD z tunerem TV. Nie wiem, jak inni ale ja nie spotkałem jeszcze takiego, który oferowałby obraz lepszej jakości niż composite przez modulator... a miałem 3 różne modele.
[#15] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@_arti, post #14

Czy masz moze jakies doswiadczenia z Indivision AGA? Czy ten SD zmiesci sie z przejsciowka IDE-CF, o ktorej pisalem wczesniej?

Dzieki!
Tomek
[#16] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #15

Zawszę możesz zastosować inny adapter np: męski i tasiemkę 2,5 i położyć gdzieś z boku albo 2,5<>3,5 i tasiemkę, albo ten adapter który podałeś i tasiemkę 2,5 i połączyć to na gold pinach po prostu wkładając w żeńskie gniazda rozumieszok, racja screen do tematu
[#17] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #15

Zależy od adaptera ale powinno się zmieścić. Znam gościa, który upchnął w desktopie:
- Indivision
- IDE-CF
- FastATA
- PPC
- BVision
- Clockport expander
- Subway USB
- Delfine Flipper Edition
- jakis mikser audio
- gniazdo DVI
- 3 wiatraczki

...wszystko się mieści, działa i nie parzy
[#18] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@_arti, post #17

To mam jeszcze jedno pytanie: obecniejak podlaczam Amige do TV przez kabel 'amigowy' kabel scart mam i obraz i dzwiek. Jak to bedzie ze SD, jak uzyskac dzwiek? Rozumiem, ze ze SD bede mial tylko video ... a co z audio?

Dzieki,
Tomek
[#19] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@tcz, post #18

Opcja 1:
Jakbyś miał monitor z głośnikami, to przez przejściówkę z RCA(cinch) na Jack. Wpinasz to w monitor i masz dźwięk.
Opcja:
Możesz też zakupić głośniki, które posiadają gniazda RCA lub podłączyć do nich Amigę przez wyżej wspomnianą przejściówkę.
[#20] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@Pinto, post #13

A dlaczego sygnał z przeplotem miałby migać na LCD

A dlaczego nie? Mogę wskazać monitory LCD gdzie tryby Laced migoczą jak twórcy chcieli
[#21] Re: A1200: jak i na czym wyswietlac?

@Skrzyp, post #9

Jak nie chcesz się wykosztować na SD, a chcesz pracować w HiresLaced, czy innych przeplatanych trybach, to kup sobie monitor CRT, oczywiście taki, który łapie 15lkHz HSync. Jakość obrazu znacznie lepsza, niż na LCD.

??? Coś Ci się chyba pomyliło. Przecież na takim monitorze tryby Laced będą migać w najlepsze!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem