kategoria: A500
[#1] Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?
Witam

Może to pytanie jest banalne dla wiekszości posiadaczy a500, ale ja mam z tym problem. Mianowicie na dzień dzisiejszy brak myszki i wyczytałem że:

Trzymasz prawy klawisz "Amiga" i ruszasz klawiszami kursorów - porusza sie kursor myszki.
Prawy i lewy Alt to odpowiednio Prawy_Przycisk_Myszy i Lewy_Przycisk_Myszy, a jak przytrzymasz jeszcze Shift to wskaźnik będzie się przesuwał szybciej.

Prawy klawisz amigi i kursory działają - wskaźnik myszy się przesuwa, wciskam Shift porusza sie szybciej.
Prawy klawisz "Amiga" + prawy ALT wciśnięty - pokazuje się menu na pasku u góry ekranu.
Lewy klawisz "Amiga" + lewy ALT wciśniety - nic sie nie dzieje.

Moje pytanie co trzeba zrobić (jeżeli jest to możliwe) żeby z klawiatury wymusić 2 kliknięcia na ikonie Workbench 1.3 i otworzyc okno z jej zawartością?

Pozdrawiam
[#2] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #1

Oczywiscie ze jest mozliwe.

A poprawiajac to co znalazlem na sieci:
Dowolny klawisz "Amiga" + klawisze kursowa = poruszanie kursora myszy
Poprzednia kombinacja + SHIFT = przyspieszenie poruszania "myszy"
Lewy przycisk mysz = LAMIGA + LALT
Prawy przycisk myszy = PAMIGA+PALT

Najedz na ikone i zrob dwuklick LAMIGA+LALT

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 10:46:26 przez Norbert
[#3] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@Norbert, post #2

Witam
Dzięki za pomoc.
Wszystko działa tak jak napisałeś oprócz tego dwuklika LAMIGA + LALT.
Sprawdzilem teraz soft reset czyli LAMIGA + PAMIGA + CTRL i ta kombinacja klawiszy też nie działa.
Wychodzi na to że prawdopodobnie nie działa jeden z klawiszy LAMIGA + PAMIGA + CTRL, albo wszystkie trzy. Teraz pytanie czy to wina styków na folii lub na gumce od spodu klawiszy, czy elektronika. Jeżeli folia to czym to wyczyścić, czy może to być spirytus.

Pozdrawiam
[#4] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #3

Spirytus może być ale czysty, nie salicylowy.

Jeśli to gumka to czyszczenie i rysowanie po padach nic nie da, będziesz musiał ją wymienić.
[#5] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@jaa2, post #4

Oki rozbiore ja wieczorem i spróbuje wyczyścic spirytusem. A da sie podmienic gumke np. z któregoś z klawiszy klawiatury numerycznej?
[#6] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #5

Spróbuj na początek wyczyścić taśmę, którą podłączasz klawiaturę do płyty głównej.
U mnie właśnie ona powoduje od czasu do czasu (często odpinam) nie działanie niektórych przycisków. Po wyczyszczeniu wszystko wraca do normy.
[#7] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #5

gumke mozesz naprawic na dwa sposoby:
1. porysuj ja ołowkiem (miękkim najlepiej) zeby została wastwa grafitu ktora polepszy kontakt
2. sa specjalne zestawy robiace to co ołowek ale na bazie cieczy i bardziej permanantnie: malujesz spod gumy i odnawiasz kontakt

zaczalbym od 1. bo jesli to to to od razu wiesz co i jak.

do czyszczenia gumek i folii (oraz reszty Amigi) zamist spirytusu etylowego lepiej to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Izopropanol

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 21:17:23 przez Valwit
[#8] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@Valwit, post #7

Klawiatura rozebrana i styki na matrycy foliowej przeczyszczone ale to nic nie dało. Podmieniłem klawisze z gumkami z L-AMIGI i L-ALT na klawisze z P-AMIGI i P-ALT i też to nic nie dało. Te z lewej strony spacji podstawione na prawą strone działają bezproblemu, natomiast te wyjęte z prawej i wstawione po lewej stronie spacji nie działają. Wygląda na to że gumki sa sprawne. Dodatkowo sprawdziłem że lewy SHIFT wciśnięty nie daje dużych liter. Prawdopodobnie nie działa klawisz: CTRL, L-AMIGA, L-ALT i L-SHIFT. Wygląda na to że coś z folią nie tak. Obejrze dokladnie folie i zobacze czy nie ma gdzieś przerw na scieżkach.
[#9] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #8

Wychodzi na to ze jest przerwa międzi scieżką która idzie od P-AMIGA a prowadzi ona do 4 klawiszy po lewej stronie czyli: do LAMIGA, L-ALT, L-SHIFT, CTRL. Czy ma ktoś może rozpiskę tego złącza, które łączy folie klawiatury z PCB?
[#10] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@janekdrukarz, post #9

Podepne sie pod ten wątek bo mam podobny problem dokładnie z tymi samymi klawiszami w a1200, udało może ci się rozwiązać problem?

Ja miałem podejrzenia że to może być płyta główna ale wymieniłem płytę i jest to samo, nie wspominając już o czyszczeniu izopropanolem, gumek, ścieżek, przycinaniu taśmy.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2015 19:35:44 przez player_sct
[#11] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@player_sct, post #10

Ja tak miałem w mojej A500
Nie działał reset komputera i jeszcze kilka klawiszy właśnie z lewej strony
Była to przerwa w ścieżce.
Kupować nową klawiaturę???????????? stwierdziłem nie
Kupiłem klej przewodzący i zrobiłem jak poniżej

Najpierw próbowałem naprawić samą ścieżkę, ale nie przyniosło to rezultatu (widocznie przerwa była w paru miejscach)
Więc wziąłem kawałek drutu nawojowego i zrobiłem "bajpas" ścieżki (jak na zdjęciu)
No i wszystko działa, zwłaszcza reset
[#12] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@KRISS, post #11

Mimo że klawka od a1200 troche się różni ale patrząc na schematy widzę że u mnie układ był podobny - ta więc na szybko podłączyłem ami na pająka wziałem kawałek druta przyłożyłem do tych dolnych padów i krzycze do żony łap za klawisza i dotykaj folii i.... masz racje - zaczęło działać :)

Teraz pytanie jak taki mostek zamocować bez lakieru przewodzącego :)
[#13] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@player_sct, post #12

Się zapędziłem... lewa amiga zaczęła działać ale lewy ctrl, shift i alt dalej nie działają
[#14] Re: Workbench 1.3 i obsługa klawiaturą - czy jest to możliwe?

@player_sct, post #13

Sprawdź miernikiem gdzie jest przerwana ścieżka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem