[#1] Vampire 600
Hej, dniu wczorajszym podłączyłem mojego Vampira do A600 i ma takie dziwne zachowanie (nie wiem czy normalne). Otóż po włączeniu Amiga uruchamia się i na belce pokazuje około 5MB FastRAM, showconfig pokazuje dodatkowe urządzenie (widoczne jest też w early startup menu) . Po restarcie na belce jest już tylko 1MB pamięci Fast, urządzenie nie jest pokazywane ani przez showconfig ani przez early startup w expansions.

Używam ROM 3.1 oraz rozszerzenie 1MB Chip od Strykera.
[#2] Re: Vampire 600

@ITU, post #1

Dziwne, może się wampir nie resetuje razem z amigą i nie "wydzierżawia" magistral przy resecie (stąd brak widoczności) - jeśli po krótkotrwałym zaniku zasilania (włącz/wyłącz) działa ok, a po resecie nie to właśnie takie coś by to wskazywało. Na wersji "fast" czyli bodajze 1.0 też taki sam objaw?
[#3] Re: Vampire 600

@ITU, post #1

A na Amibayu pytaleś ?
Ja tez mam "Vampirka" tyle że od ponad miesiąca leży i czeka w kolejce
[#4] Re: Vampire 600

@stryker, post #3

Jeszcze nie. Myślałem, że tę kartę już ktoś tu testował i będzie w stanie mi pomóc.
[#5] Re: Vampire 600

@ITU, post #4

Mam kartę Vampire, używałem jej kilka razy (w tym do porównania wydajności na potrzeby tego wątku) i nie zauważyłem znikania RAM.
Te 5 MB to trochę za mało jak na Vampire (ma 64 MB standardowo) - nie masz przypadkiem karty z testowym firmware?
[#6] Re: Vampire 600

@lord_spider, post #5

A jak to sprawdzić?
[#7] Re: Vampire 600

@lord_spider, post #5

To nie jest testowy firmware tylko softcore z 68000 ISA, bez cache i z uproszczonym kontrolerem SDRAM. Dodatkowo ze względów "kompatybilnościowych" jest tylko 5MB (4MB w obszarze fast i 1MB w ranger mem żeby nie blokować PCIMCIA). Numerek 0.1 w tym wypadku niewiele oznacza, Majsta na stronie wyraźnie zaznaczył, że to "new core" i "someone may ask why to build core slower than ORIGINAL one". No właśnie po to by zwiększyć kompatybilność - vampire na 1.0 (68020 set, jak dobrze kojarzę 56MB zorro mem) jest szybkie, ale w dużej ilości softu się wykłada głównie ze względu na cache i możliwie niestabilny kontroler.
[#8] Re: Vampire 600

@ITU, post #6

Chyba najłatwiej bez dodatkowego sprzętu sprawdzisz to SysInfo, porównując wydajność Twojego egzemplarza karty z informacjami o parametrach corów.
[#9] Re: Vampire 600

@abcdef, post #7

OK, w takim razie czy znikanie 4MB FastRAM po restarcie jest normalnym zachowaniem przy tej wersji firmware?
[#10] Re: Vampire 600

@ITU, post #9

Nie jest, autoconfig powinien po każdym restarcie od nowa "zaskakiwać" - jeśli samo turbo działa, a znika pamięć to jest to wadliwe działanie. Oczywiście wadliwe byłoby również zniknięcie samego turbo, ale to 2 różne symptomy i 2 różne przyczyny. Jeśli masz port LPT to podejrzewam, że można by wgrać inny softcore (dostępne są oba na stronie majsta) - ewentualnie oczywiście każdy inny programator np. usbblaster itp.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2014 08:52:09 przez abcdef
[#11] Re: Vampire 600

@abcdef, post #10

Generalnie po restarcie karta nie jest widoczna w early startup oraz w showconfig.
[#12] Re: Vampire 600

@ITU, post #11

nie mam teraz czasu, ale później zerknę do vhdla z udostępnionych softcore czy moje podejrzenia są słuszne i fpga wydzierżawia magistralę tylko na powerup.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem