kategoria: Sprzęt
[#1] Projektor 15kHz
Przygotowując się do Amiparty kupiłem rzutnik Sanyo PLC-XE31 za ok. 400zł (używany oczywiście). Mam A3000 więc scandoubler jest wbudowany, podłączyłem projektor przez VGA, SD włączony, wszystko działało OK. Jednak wbudowany scandoubler w A3000 niepoprawnie wyświetla tryby interlaced (znany problem z Amberem). Dla testów wyłączyłem SD i okazało się, że projektor wyświetla poprawnie wszystkie tryby 15KHz (hires, lores, interlaced) bez żadnych problemów - obraz czysty, bez zniekształceń. Jeśli ktoś potrzebuje projektora wyświetlającego obraz z Amigi bez Scandoublera w najlepszej możliwej jakości to wspomniany projektor jest dobrym wyborem - wystarczy przejściówka DB23->DSub. Na Party jak znalazł. Dodatkowo - wspomniany Sanyo bardzo łądny obraz ma też przez Composite i SVideo (podłączaliśmy A600, A1200 i CD32).

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2014 08:42:15 przez Jenot
[#2] Re: Projektor 15kHz

@Jenot, post #1

Dzięki za info OK
[#3] Re: Projektor 15kHz

@Jenot, post #1

Świetna wiadomość! To może by tak zrobić listę projektorów kompatybilnych z Amigą?

Na Allegro widziałem pełno ustrojstw projekcyjnych, co rzekomo mają możliwość podłączenia DVD i innych sprzętów RGB za pomocą oddzielnego gęstego gniazda dsub15 z innym pinoutem niż VGA. Ciekawe, czy wszystkie takie dobrze łapią.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2014 10:57:46 przez teh_KaiN
[#4] Re: Projektor 15kHz

@teh_KaiN, post #3

Nie wiem czy to ważne ale wejście DSub jest na tym projektorze oznaczone jako VGA/Component. A ten gustowny pomarańcz wymiata ;)
[#5] Re: Projektor 15kHz

@Jenot, post #4

Witajcie,
czy ma ktoś jakieś świeże info na temat projektorów działających z Amigą po VGA? Jest kilka miniprojektorów na znanym portalu z wejściem VGA.
[#6] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #5

[#7] Re: Projektor 15kHz

@Marecheck, post #6

Dzięki. Ten jest jednak ogromny. Szukam czegoś mini.

Znalazłem Owlenz SD100. Ma wejście VGA, ale ma też AV. Czy podłączając AV do Composite+Audio w Amidze powinienem uzyskać obraz?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 10:54:20 przez kar78787878
[#8] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #7

Jeszcze znalazłem BlitzWolf BW-VP1/
[#9] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #5

Ja mam taki: Optoma ML500, jest całkiem mini, choć niekoniecznie cenowo.
Ale Speedball2 z mojej A500+ (przez vga ze scandoublerem, bo composite w A500 jest monochromatyczne) na ścianie to coś pięknego! Choć ten projektor musi mieć dość ciemno w pomieszczeniu.
[#10] Re: Projektor 15kHz

@BigBang, post #9

composite w A500 jest monochromatyczne

Czyli nadzieja na ewentualne wykorzystanie wejścia AV odpada.
Jeśli przez VGA, to chciałbym bez scandoublera.
[#11] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #10

kompozyt możesz sobie pociągnąc z gniazda video amigi (db23).
[#12] Re: Projektor 15kHz

@Stoopi, post #11

Oryginalny sygnal na złączu kompozytowym w A500/500+ jest właśnie robiony bezpośrednio z wyjścia RGB i nie zrobisz kolorowego kompozytu w ten sposób. Taka A600 ma wbudowany modulator i dlatego ma sygnał kolorowy.
1
[#13] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #10

Akurat modulator A520, albo podoby, nie powinien dużo kosztować, bo rzadko bywa komuś potrzebny w tych czasach.
A jakość powinna być wystarczająca do gier w lowresie. Bo przecież nie będziesz na rzutniku z tekstem pracował.
[#14] Re: Projektor 15kHz

@Daclaw, post #13

W sumie to jest dobre rozwiązanie. Albo poprzez Composite albo po prostu TV.
I tak sama rozdzielczość takiego miniprojektora nie będzie pewnie oszałamiająca więc straty na jakości nie zauważę.
[#15] Re: Projektor 15kHz

@Jenot, post #1

Sony VPL-EX4 działa w laced, tylko kolory jakieś odwrócone. Może źle kabel polutowałem. Na znanym portalu aukcyjnym drogo nie chodzą.
[#16] Re: Projektor 15kHz

@ryshard, post #15

Jak go podłączyłeś, do jednego z wejść VGA?

Przyznam, że przydałoby mi się jeszcze HDMI.
[#17] Re: Projektor 15kHz

@kar78787878, post #16

Tak pod VGA, przewód B się oberwał, przylutowałem i jest OK.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 20:13:48 przez ryshard
Do HDMI to tylko przez przejściówkę.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 20:14:39 przez ryshard
[#18] Re: Projektor 15kHz

@ryshard, post #17

odświeżam temat proszę o listę projektorów do amigi mam A1200 i A500 i chciałbym coś kupić ale nie chce wtopić kasy aby nie chodziło. Budżet do 1000pln dobrze by było gdyby można było podłączyć i retro sprzęty i nowe rzeczy konsole PC itp
[#19] Re: Projektor 15kHz

@francdt, post #18

Mam kilka Epsonów to sprawdzę. Ale budżet w ich przypadku to ponad 1000 PLN, mowa o nowych, a te co mam mają już po parę lat więc może na portalach aukcyjnych chodzą po mniej.
[#20] Re: Projektor 15kHz

@francdt, post #18

Jakiś czas temu kupiłem SANYO-PLC-XE31 z lampą o przebiegu 4 godzin (podobno ). Bardzo sobie chwalę

7
[#21] Re: Projektor 15kHz

@MarX, post #20

Również taki mam i polecam (u mnie zamontowany na stale pod sufitem ), z nową orginalną lampą OK
[#22] Re: Projektor 15kHz

@MarX, post #20

Podkładać bomby na ścianie domu sąsiada - bezcenne...
[#23] Re: Projektor 15kHz

@recedent, post #22

hehehe,
wlasnie tak patrzylem na to zdjecie i patrzylem i nie moglem dojsc dlaczego wciaz na nie patrze.. cos bylo nie tak , hehe, teraz juz wiem
[#24] Re: Projektor 15kHz

@recedent, post #22

Podkładać bomby na ścianie domu sąsiada - bezcenne...

To akurat nie jest dom sąsiada, ale pomysł masz ciekawy
[#25] Re: Projektor 15kHz

@ryshard, post #19

Trochę zleciało ale sprawdziłem Epson EB-U32 działa. Obraz żyleta, miga w laced. Dziadek Sony VPL-EX4, działa, nie miga w laced nawet w super hires laced.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem