kategoria: Sprzęt
[#1] Martwy dysk SCSI
Hej, znajomy podrzucił mi dysk SCSI, żeby zgrać mu dane, jednak po jego podłączeniu stwierdziłem, że nie daje prawie żadnych oznak życia (przez długi czas walał się u znajomego pomiędzy różnymi gratami). Dysk nie rozpędza się, ani z taśmą sygnałową, ani bez taśmy (tylko na samym zasilaniu). Nie wiem, czy jest w nim jakaś funkcja włączana np. zworką, aby się nie rozkręcał na starcie? Po włączeniu zasilania pod spodem lekko jarzy się dioda oznaczona jako FLT.

Model dysku do Quantum Atlas II 50 pin, 4,3GB. W sieci znalazłem manual, prawdopodobnie od tego dysku (zgadza się opis zworek konfiguracyjnych).

Być może ktoś z Was miał taki dysk (lub podobny) i będzie w stanie coś podpowiedzieć. Dysk o tyle ważny, że znajdują się tam ważne dane ze scenowej przeszłości mojego kolegi.

Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: Martwy dysk SCSI

@ITU, post #1

zerknij sobie w manualu na "Spin Up on Power On" i porównaj jak masz ustawione zworki, w opcji "Spin up immediately" powinien od razu rozkręcać się po podaniu napięcia, jeśli nie kręci to coś z nim nie tak... posprawdzaj tasiemki połączeniowe, może coś tam nie kontaktuje
[#3] Re: Martwy dysk SCSI

@Kilos, post #2

Na wspomnianym dysku nie ma żadnych zworek. Z tego co widzę, to świeci się Fault LED. Po włożeniu zwroki na piny 13-14 (o ile dobrze odczytuję i zwarcie powinno rozkręcić dysk zaraz po włączeniu zasilania) nie ma żadnej reakcji. Pod to samo zasilanie podpiąłem inny dysk i ten rozpędził się bez najmniejszego kłopotu.
[#4] Re: Martwy dysk SCSI

@ITU, post #3

Załączam obrazek z możliwą zworkologią, jaki znajduje się na dysku:

[#5] Re: Martwy dysk SCSI

@ITU, post #1

Sprawdz, czy SCSI ID dysku nie jest ustawiony tak samo jak jakies inne urzadzenie (jesli cos jeszcze masz podlaczone do kontrolera). Poza tym SCSI ID nie moze byc 0 (podobno czasami tez 7), bo ta wartosc uzywana jest przez kontroler. No i moze byc jeszcze problem terminacji dysku oraz mozesz sprobowac reset z klawiatury (niektore HD, dlugo sie bootuja).
[#6] Re: Martwy dysk SCSI

@Don_Adan, post #5

ID może być zero, sam mam tak ustawione w A3000D, i tak samo miałem ustawione w kartach CS Mk II i MK III. Nie może być ID7, bo taki mają kontrolery 8-bitowe.
[#7] Re: Martwy dysk SCSI

@ITU, post #4

I jak? Udało się go uruchomić?
Mam jakiś Quantum ale inny typ. Ma kilka opcji zworek z tych ze zdjęcia, jednak użyte są tylko te od ustalenia numeru urządzenia i jedna "termination on". Wszystkie pozostałe są otwarte.
[#8] Re: Martwy dysk SCSI

@ITU, post #1

A może bezpiecznik jest któryś spalony na dysku, koło wtyczki od zasilania są.
[#9] Re: Martwy dysk SCSI

@amizet, post #8

Bezpieczniki to można miernikiem zwykłym sprawdzić. Wziąłem jakiś hdd i rzeczywiście są jakieś elementy zaraz za złączem zasilania. Nawet podpisane ładnie 5 i 12V a potem ścieżki do nich.
[#10] Re: Martwy dysk SCSI

@Rafał A-3000, post #9

To nie są jakieś elementy tylko bezpieczniki ostatnio spaliłem tylko nie wiem czy przez złe ustawienie zworek czy przez zasilacz w obudowie scsi, bo tam jest term power 5v i term coś złe poustawiałem i tylko strzeliło i spalił się bezpiecznik, chyba na forum gdzieś piszę że ktoś spalił sobie też.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem