kategoria: A500
[#1] Rozszeżenie pamięci CHIP w A500
Mam pytanie - jakie są OBECNIE DOSTĘPNE możliwości rozszerzenia pamięci chip w A500 ?? Czytałem zarówno o Mini Megi Chip jak i o pamięciach Elboxu - problem w tym że nie widzę ich w żadnym sklepie online (chyba że jestem ślepy - wtedy proszę o okulary i link :P) a NOWE karty turbo ACA mają tylko pamięć FAST :(. Jakieś sugestie ???
(chodzi mi o gotowe rozszerzenie - temat o wlutowywaniu kości na płycie czytałem ale nie lutowałem nigdy scalaków i troche mnie to przerasta :( )

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2014 09:01:59 przez sunater
[#2] Re: Rozszerzenie pamięci CHIP w A500

@sunater, post #1

jakie są OBECNIE DOSTĘPNE możliwości rozszerzenia pamięci chip w A500?

Chyba tylko Allegro i 30 zł w garści (albo eBay i 30$ w garści).

Edit: A, faktycznie, miałem na myśli A501 (czyli SLOW, które można przekonfigurować na CHIP). Fabryczny CHIP będzie droższy nieco.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2014 09:41:38 przez recedent
[#3] Re: Rozszeżenie pamięci CHIP w A500

@sunater, post #1

Nic nowego nie znajdziesz.

Masz trzy możliwości:
1) Pobawić się lutownicą (niezbyt skomplikowane) i przekonfigurować używaną pamięć 512kB wkładaną pod klapkę jako CHIP. I ew wymienić jeden układ w A500 jeżeli jest w starej wersji. Uzyskasz 1MB CHIP.
2) Kupić używane rozszerzenie pod klapkę które można skonfigurować aby mieć 1,5MB (lub 1,8MB) pamięci CHIP. Wymaga trochę zabawy z lutownicą.
3) Kupić używany MiniMegi Chip lub podobny. Rozwiązanie sprzętowe zapewniające pełne 2MB CHIP.

Ponieważ jak sam piszesz wolisz nic nie lutować, to pozostaje rozwiązanie nr. 3.
Koszt używanego ok. 400 zł
Przykład_tutaj
[#4] Re: Rozszeżenie pamięci CHIP w A500

@stachu100, post #3

Dlatego lepiej kupić A500+, sprawną kupisz już za 150pln i masz tam 1MB CHIP od ręki, dołożysz najprostsze rozszerzenie +512kB i masz 1.5MB, a jak poszukasz to za 50-80pln kupisz cały 1MB pod klapkę i będziesz miał 2MB CHIP.
[#5] Re: Rozszeżenie pamięci CHIP w A500

@stachu100, post #3

Te rozszerzenia do 1.8MB nie dawały chyba tyle CHIP bo nijak ograniczeń agnusa nie eliminowały...
[#6] Re: Rozszeżenie pamięci CHIP w A500

@flops, post #4

Oczywiście rozumiem i dziękuję za rady - ale chce rozbudowywać TYLKO moją amige 500 z którą jestem "związany emocjonalnie" :) Jeśli będę kupować inna amigę to taką z AGA - by przekonać się"z czym to się je" :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem