[#1] Amigowy Cooler na Procka.
Czy ktoś zakładał chłodzenie na MC68030?Chodzi mi o wentylator z radiatorem.Jaki rozmiar wentylatora pc-owego będzie pasował?
[#2] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #1

Mogę się mylić, ale chyba widziałem onegdaj artykuł w ACSie poruszający tą kwestię - poszukam i jak coś znajdę to napiszę ;)

[#3] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #1

MC68030 nie potrzebuje chłodzenia, ale jak chcesz to załóż jakiś radiatorek np taki:

http://proline.pl/shop.php?prodid=ZAL+ZM-NB32K

Tylko mała uwaga, jak masz amige w desktopie, to takie rozwiązanie odbada :D
[#4] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@koodlaty, post #2

Tnx,koodlaty!
Mam ostatnio zajawkę na "Amigowy Case-Modding" i trochę grzebię w moim E/Box'ie. Jak coś znajdziesz-bedę wdzięczny!(How about a virtual beer-meeting?) :P
[#5] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Olo, post #3

Tnx,Olo!
Nieee,no nie załamuj mnie! Case-modd'ować starą ami-obudówkę?! Jasne,że mam tower'a. E/Box, w dodatku po tuningu (round-cable,katody,diody,transparentne ścianki boczne,etc.). :D
[#6] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #5

Katody?

[#7] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@MinisterQ, post #6

Tiaa.
Katoda to inaczej świetlówa z przetwornikiem do zamocowania wewnątrz kompa "coby ino świcoł" :D. Mój świeci na niebiesko stąd nazwa: Amiga 1200 T "Cool Blue",hehe!
[#8] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #7

Zapodaj jaka fotke jesli mozesz.
[#9] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Phibrizzo, post #8

Yo,Phibrizzo!
Spoko,rzucę fotę jak tylko do jakiejś cyfrówki się dorwę. Przy takim odzewie na mojego posta,może ruszmy temat: Amiga Case-Modding albo chłodzenie proców i kart w Amy?
[#10] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #1

Po co ci chłodzenie na 030? Wykręcone masz na 200 mhz? :)

[#11] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Malin, post #10

Cze,Malin!
Nie chodzi o to że podkręcone,tyle że chodzi długo. Zaraz,overclocking na Amy?!
[#12] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #11

Ja mam 030/50 nic nie kręcone, w desktopie. Chodzi po 3 godzinki i jest ciepło. ale mam przynajmniej na czym ręce ogrzewać jak nie chce mi się palić w piecu :P :)

[#13] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #11

030 raczej się nie przegrzewały, zwłaszcza w towerach. miałem długo 030 50 MHz (Blizzard IV), procesor parzył, ale wszystko działało godzinami super stabilnie.
jak już musisz ;), to przyklej jakiś mały radiatorek od karty graficznej PC... jeśli masz procesor PGA, to do tej blaszki na środku. Jeśli PLCC, to naklej na wierzch kości.
[#14] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #9

a nie lepiej ortografia dla poczatkujacych?
[#15] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@wali7, post #13

Cze,Wali7!
Jakie wymiary mają być takiego radiatorka i jak to zamocować?
Może da radę też coś zamocować na inne układy w Amy?
[#16] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #15

Ale Czesiu, po co ci to? :) Przecież 030 to jeszcze sie troszku grzeje ale układy Amigi to nawet letnie nie są :)

Ostatnia modyfikacja: 12.04.06 19:24
[#17] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #15

hmmm, większość układów w Ami nie przegrzewa się i nie trzeba żadnego chłodzenia. Wyjątkiem jest jeden z układów wizyjnych, który miewa problemy przy trybach VGA, objawiały się one przekłamaniami obrazu przez kilka minut po uruchomieniu (nie na każdej Amidze).
Co do radiatora - zmierz procesor i coś dopasuj... podejrzewam, że taki mały od karty graficznej byłby OK. Chociaż uważam, że w przypadku 68030 radiator jest niepotrzebny.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.06 19:26
[#18] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@wali7, post #17

Moja Amiga cały czas pracuje w trybach VGAOnly i nie zauważyłem żadnych przekłamań tudzież innych wariacji :)

[#19] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Malin, post #18

Bo to nie w każdej... ja miałem dwie, i w obu ten efekt występował.
W ACS bodajże był artykuł jak to usunąć... nałożyć radiator, albo układ leciutko podgrzać (!!) rezystorkiem bo efekt występował w jakimś zakresie temperatur. U mnie były to pojawiające się poziome linie (długość kilkanaście, kilkadziesiąt pikseli) i pojedyncze mrugające piksele. Po kilku minutach wszystko wracało do normy. W sumie mało kłopotliwe, chociaż niepokojące ;)
[#20] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Malin, post #18

Cze,Malin! Que pa sa? :D

Jak to mówią: "Kto pyta wielbłądzi" :)
Chodzi mi głównie o to czy jest to możliwe,czy ma to sens i czy coś da się dzięki temu osiągnąć. Wali7 napisał o tej kości od grafiki. Moja Amy też non-stop śmiga na VGA i jakoś też nie zauważyłem żadnych "wałków" przy dłuższej pracy. Zainteresowałem się pomysłem cooling'u Amy,po tym jak parę lat temu,gdy działałem jeszcze na A600 z Apollo620+8MbFast, miałem troubla z extremalnie przegrzewającym się procem. Dorywczym rozwiązaniem stał się wtedy wentylatorek biurkowy ustawiony wprost na obudowę.Bez niego po 15min.(!) pracy wyskakiwał "Guru" lub system się "freeze'ował".
Obecnie pracuję na A1200+Blizz1230-IV+68882/50Mhz+32Fast,E/Box Tower,Phillips CDR + 6Gb HDD,do tego adapter PCMCIA na karty CF. Wszystko gra i buczy(czasem za głośno,stąd ten pomysł z cichymi wentylatorami,hehe!).
[#21] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #20

Raczej założenie radiatorów nie przyniesie żadnego efektu :) Zostaw tak jak masz. ew. daj cichszy wentylator do zasilacza

[#22] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Malin, post #21

Już dałem :)
"Next stage" tuningu mojej obudowy to boki i góra z pleksiglasu(niestety,kupiłem używanego E/Box'a bez blachy i muszę coś poradzić).
Jako fizyk(z wykształcenia) wiem że metal ma lepsze przewodzenie ciepła niż plastik,więc też będzie trzeba coś wymyślić,żeby wewnątrz nie zrobiło się jak w łaźni,hehe!
Kto wie,czemu po założeniu okrągłego kabla do flopa,stacja dostaje "świra",a system po starcie podaje "Disk must be re-inserted",chociaż podczas startu,dyskietki nie było w stacji? Moja teoria: żyły kabla nie są ekranowane i powstają przekłamania w sygnałach sterownika FDD,przez co ten myśli że dyskietka została wyjęta podczas pracy napędu(może coś z sygnałem READY?).Inne propozycje?
[#23] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #22

Jeżeli ten kabel jest do pecetowej stacji to ma kilka kabli skrosowanych. Amigowa stacja wymaga kabla jeden do jeden. Mam nadzieję że napisałem zrozumiale :D
[#24] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@TomK, post #23

Yo!
NIe wiedzialem. Tnx4aNsWeR!
BTW: Czy okrćgly kabelek do dysku (od pc) bedzie trybil z Amy?
[#25] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #24

Chodzi o okrągły kabel do twardego dysku ?
Myślę że tak, skoro płaski pasuje.
[#26] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@TomK, post #25

Yo.TomK!
Chmm.wydaje mi się że te skrosowane kabelki to nie jest jedyny problem. Przekrosowałem je tak jak być powinny,a efekt jest wciąż ten sam: po załadowaniu Workbencha stacja szaleje a system wywala okno:

System Request

Disk Must be re-inserted

Retry Cancel

Nie ma też sygnału Ready,czyli po wyjęciu lub zmianie dyskietki system tego nie zauważa. Dopiero komenda Diskchange df0: daje rezultat.

Nie jestem aż takim geniuszem elektroniki,ale wydaje mi się że to rzeczywiście może być związane z "poplątanymi" żyłami wewnątrz takiego kabla.Żyłki "sieją" przez co powstają przekłamania w sygnałach dochodzących z/do sterownika flopp'ów w Amy. Obawiam się,że podobne kłopoty mogą występować przy twardysku.
Ciekaw jestem czy takie wałki będą się pojawiać,podczas używania np. Catweasel'a czy też nawet prostego adaptera na dwa floppy,produkcji chyba Micronik'a?
[#27] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@Snake, post #26

Albo masz recję, albo stacja uległa uszkodzeniu gdy podpiąłeś ją kablem od PC. Acha mam nadziej że stacja którą podpinałeś była dla Amigi. Bo Amigowe stacje różnią się od pecetowych.
[#28] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@TomK, post #27

Różnią się, ale nieznacznie. Na pewno Amiga (ani stacja) nie ulegnie uszkodzeniu przy podpięciu PC stacji, czy odwrotnym podpięciu stacji. Po prostu stacja nie będzie działać.
Co do przekłamań w kablu - to raczej nie jest możliwe, interfejs FDD nie wykorzystuje zbyt wysokich częstotliwości, przekłamania są b. mało prawdopodobne. To raczej któryś z sygnałów w stacji jest nieprawidłowo podpięty, albo przerwany.
Sprawdź na zwykłym kablu - żyły muszą być 1-1, 2-2 .... n-n
[#29] Re: Amigowy Cooler na Procka.

@wali7, post #28

Witam,Wali7!
Stację mam Amigową,typowego Chinon'a 880kb. Sprawdzałem z płaskim kablem i wszystko gra. Testując to rozwiązanie "skasowałem" jeden kabel Revoltec'a. Teraz mam drugi,identyczny i wszystko jest tak samo. Do pewnego momentu podczas boot'owania systemu stacja siedzi cicho,potem zaczyna się "techno":rytmiczne ruchy silnika,system na ekranie a na nim okno "Disk must be re-inserted"!
Powiem więcej że podobne objawy pojawiły się też przy zwykłym kablu i gęstej stacji Micronika.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem