[#1] Płyta zasilacz A-600
Witam
Mam zamiar reanimować koleżanki które leżą w szafie od lat. Na pierwszy rzut idzie A-600, po oględzinach zasilacza stwierdziłem napuchnięte trzy kondensatory- i tak wypada wymienić wszystkie. Najgorsze w tym jest to iż patrząc pod spód płytki zauważyłem, że w paru miejscach delikatnie odchodzą luty wraz ze ścieżkami. Help, zamierzam wytrawić sobie nową płytkę pcb zasilacza, wymienić co niektóre elementy inne przenieść. Potrzebny wzór płytki do wydrukowania, chętnie widziany w eagle. Jeśli już ktoś to robił to proszę podzielić się doświadczeniami.
[#2] Re: Płyta zasilacz A-600

@bonefos, post #1

Według mnie nie warto robić nowej płytki do zasilacza. Wyrzuć nowe kondensatory, wstaw nowe nie ucinając nóżek i podlutuj w najbliżej możliwy punkt lutowniczy na tej samej ścieżce, a jeśli takiego nie ma blisko, to zdrap warstwę izolacji, pocynuj i dolutuj. To tylko moja rada. Nową płytkę bym zrobił jakby 75% elementów miało urwane luty, a Ty masz tylko kilka ruchomych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem