kategoria: A600
[#1] Brak wykrycia partycji na karcie CF
Skoro udało mi się przewalczyć problem montowania kart CF przez PCMCIA to musiał się pojawić kolejny problem.

Pod WinUAE przygotowałem sobie kartę CF 4gb jako dysk hdd i podzieliłem go na partycje: DH0, DH1 i DH2. Niestety system 3.1 widzi tylko partycję DH0 - pozostałych nie rozpoznaje.

Assign pokazuje:
DH0 DF0 CC0 DH1 DH2

Info pokazuje:
DH1: no disk present
DH2: no disk present

Partycje mają powyżej 1GB każda, na każdej jest Standard File System, każda ma ustawione w opcjach automount. Max transfer jest dla każdej ustawiony na 0xfffff - wiem, że jest zalecana inna wartość ale skoro działa DH0...

Co może być przyczyną, że dyski nie są rozpoznawane przez system chociać HDToolBox pokazuje te partycje?
[#2] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@alekc, post #1

Jesteś pewny że DH0 tez jest w SFSie ?
Co się dzieje jak emulator wystartujesz z tego dysku ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@RadoslawF, post #2

System startuje z DH0 zarówno pod WinUAE jak i na prawdziwej Amidze z kickie 3.1 bez żadnego problemu. Problemem są pozostałe partycje, które moim zdaniem nie różnią się niczym.

Sprawdziłem i w RDB mam zainstalowane następujące filesystemy:

Internation (FFS) 1.279
FastFileSystem 40.1
[#4] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@alekc, post #3

1.czy partycje widac w bootmenu ?
2.uruchom HDToolBox i jeszcze raz zapisz ustawienia partycji. Tym razem na Amidze.
[#5] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@alekc, post #1

z ciekawości co to za CF-ka?
ostatnio kupiłem Kingstona 4 GB "zieloną z kwiatkiem", a jak wiadomo kwiatek kwiatkowi nie równy, celowałem w kartę starego typu, a dostałem tą z jakby połową kwiatka i innym układem napisów choć w aukcji na zdjęciu jest taka jaką chciałem... dla sprzedającego to drobny szczegół, w praktyce karty nie da się używać, pod UAE wszystko hula, z Amigą system odpala się bez problemu natomiast już przy jakichś operacjach zapisu w którymś momencie zwiecha i po restarcie już brak partycji... próbowałem różnych kombinacji, maxtransferów, zakładania partycji nie pod UAE tylko na Amidze itd.
Na innej Amidze z FATA jest jeszcze gorzej, niezależnie od trybu PIO jeszcze częstsze zwiechy i znikające partycje
[#6] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@Kilos, post #5

Mam podobnie z kwiatkiem 4GB, gdy użyje całej przestrzeni karty występują problemy przy kopiowaniu większych plików ale jak np użyje tylko połowy karty sytuacja delikatnie uspokaja się i w miarę działa, mam jeszcze jednego kwiatka 512mb ten kupiłem używany na tej nie zaobserwowałem problemów, teraz zauważyłem różnice w wyglądzie 512mb/ma cały kwiatek i hologram w kształcie trójkąta 4GB/ma połowę kwiatka i hologram w kształcie koła w prawym górnym rogu.
[#7] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@alekc, post #3

A moim zdaniem masz DH0 w FFS a pozostałe w SFS i dlatego nie odpowiedziałeś na pytanie.

Zrób podział pod prawdziwa Amigą i pod nią sformatuj, potem podepnij pod peceta z emulatorem i sobie pliki skopiuj.
I dwie rady, partycja systemowa nie musi być duża, radził bym zrobić taką na 200 góra 300MB. Resztę karty podziel na dwie partycje i pilnuj aby żadna nie przekroczyła 2GB. FFS tego nie lubi.

Jeszcze sprawdź czy przypadkiem nie pomyliłeś fajki przy automount z tą przy bootable.

Pozdrawiam
[#8] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@Norbert, post #4

Nie mam teraz jak sprawdzić co jest w boot menu, ale po powrocie sprawdzę. Natomiast zapisywałem partycje pod HDToolBox i zmieniałem parametry na Amidze kilka razy i nic to nie pomogło.

Karty które testowałem to SanDisk 4GB z szarą i niebieską naklejką.
[#9] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@RadoslawF, post #7

A moim zdaniem masz DH0 w FFS a pozostałe w SFS i dlatego nie odpowiedziałeś na pytanie.

Tak panie prokuratorze, umyślnie ukrywam dowody, aby nie mógł mi Pan pomóc... ale w zamian za to uwielbiam marnować czas innych ludzi i prosić ich o pomoc. Fajna teoria - prawda?

A na poważnie: trochę szacunku do innych nigdy nie zaszkodzi. Odpowiadając w Twoim tonie: "A ja myślę, że tego problemu nigdy nie przerabiałeś i dlatego tam gdzie ktoś inny podał by potencjalne jego rozwiązanie, Ty podajesz coś na kształt oskarżenia."

Prawdopodobnie problem był z kartą od początku, bo gdy zacząłem grzebać z użyciem HDToolBox to po kolejnym restarcie dysk nie został wykryty a nie ruszyłem partycji DH0, z której system się bootował. W boot menu widać było wszystkie partycje i wszystkie były włączone, automount był także zaznaczony przy każdej partycji. Nie mam dzisiaj czasu aby zobaczyć czy uda mi się kartę podmontować pod PC, ale ciekaw jestem pełnej diagnozy.

Zrobiłem nową instalację na drugiej karcie CF pod WinAUE i od początku partycje były widoczne. Wszystko działa tak ja powinno. Niech to będzie informacją dla innych: jeśli po pierwszym podziale pod WinUAE kolejne partycje nie są widoczne może to być problem z kartą lub konfiguracją WinUAE. Instalacja dalej systemu w takim przypadku może nie być najlepszym pomysłem bo potem próbując rozwiązać problem można pozbyć się partycji bootującej.

Dziękuję za rady odnośnie partycji. Na razie podzieliłem na 4 partycję w ramach testów. Partycję systemową w końcu zrobiłem większa, ale poniżej 1GB bo z pewnością na wszystko wystarczy.
[#10] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@alekc, post #9

Partycję systemową w końcu zrobiłem większa, ale poniżej 1GB bo z pewnością na wszystko wystarczy.

Każda, porządna, systemowa partycja amigowa powinna mieć nie więcej niż 700 MB i powinna zmieścić się na poczciwej płycie CD. Wtedy będzie RULEZ. :)
A każdy mądry Amigowiec powinien robić backub swojego systemu conajmniej co pół roku. :D
[#11] Re: Brak wykrycia partycji na karcie CF

@Andrzej Drozd, post #10

Wychowani na windowsie i tak wiedzą lepiej. :(

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem