[#1]
A1200hd, cd slim i problem z resetem
Witam.
Wiem że ten temat był już niejednokrotnie poruszany ale...
Kupiłem sobie kilka dni temu A1200.. back to the roots :)
W każdym bądź razie. Podpiąłem do niej przelotkę 3,5" dyskacza SEGATE 3,5" 4gb i cd slim NECa na przelotce mini-IDE->IDE. Całość na przelotce 2,5">3,5" i tasiemce 3,5" upakowałem do środeczka i... wszystko piknie pracuje do pierwszego resetu. Po nim, ogniem ciągłym pali się led HDD i Amiga nie wykrywa mi dysku. Jak wyłączę zasilacz i właczę jest OK. Oczywiście do ponownego resetu. Wyszukałem a forum, że niejaki użytkownik Azzorek (pozdro) wyczaił, że przyczyna leży w przelotce do slima.
Podał nawet link do Allegro (z aukcją tej przelotki), jednak jest już nie aktualny.
Jeszcze jedno. CD slim jest fabrycznie ustawiony na master (i nie udało mi się wymusić na nim innego ustawienia), a dyskacz na slave. Jako ciekawostkę
dodam, że z innym cd (zwykłym 5,25") po resetach Amiga zachowuje się normalnie i system sie podnosi. Próbowałem też kombinacji cd slim i inne dyski; też dupa. Wygląda mi to na jakieś uczulenie na tego CD, ewentualnie faktycznie ta przejściówka jest jakaś felerna. Nurtuje mnie jednak ten problem, dlaczego objawia się dopiero po resecie? Hilfe!!!
Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 20:42