kategoria: Sprzęt
[#1] FT245 USB FIFO na clockport
Mam na breadboardzie zmontowane takie urządzenie składające się z układu FTDI FT245 i CPLD, podłączone z jednej strony do Amigi a z drugiej do PC via USB. Pozwalać ma (docelowo) na komfortową transmisję plików. Mam chęć aby zrobić wersję nieco bardziej profesjonalną niż ta plątanina kabli, na innym CPLD żeby uniknąć konwersji poziomów napięć.

Proszę więc kolegów forumowiczów o ocenę tego schematu i ewentualne uwagi. Poza tym... może ktoś by zaprojektował płytkę? :P
[#2] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #1

Fajna by to była rzecz. Robiłeś jakieś testy? Co z oprogramowaniem po stronie Amigi i PC? Przy omawianiu budowy kart PCMCIA ustaliliśmy, że konwersja napięć z CPLD 3.3V na TTL 5V nie jest potrzebna. Płytkę zapewne wykona Ci Jarob tylko najpierw musi dokończyć płytkę dla karty SRAM PCMCIA :)
[#3] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@RomanWorkshop, post #2

Robiłeś jakieś testy?

Tak, dopiero doprowadziłem to do stanu w którym jakoś sensownie działa, tzn. można przesyłać bajty do Amigi oraz do PC ;).

Co z oprogramowaniem po stronie Amigi i PC?

Się napisze :P.

Przy omawianiu budowy kart PCMCIA ustaliliśmy, że konwersja napięć z CPLD 3.3V na TTL 5V nie jest potrzebna.

Nie jest potrzebna jak korzystamy z CPLD który akceptuje 5V ;). Ten który mam na breadboardzie nie akceptuje dlatego tam wiszą dwa konwertery (na zdjęciu).

Płytkę zapewne wykona Ci Jarob tylko najpierw musi dokończyć płytkę dla karty SRAM PCMCIA :)

Coś ostatnio nic nie słychać w tym temacie ... :P

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2014 14:58:00 przez strim_
[#4] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #3

[#5] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #4

Większość ludzi jest zainteresowanych gotowym urządzeniem, które dodatkowo łatwo jest zainstalować/użytkować i nie biorą udziału w jego powstawaniu, być może dlatego że się na tym nie za bardzo znają. Jeszcze gorzej jest w mocno okrojonym środowisku Amigowym, które liczy już niewielu członków (no i jeszcze do tego brakuje pewnego delikwenta, który ma przerwę od forum Ola-Oli-Ole itp. ).

Ludzie wolą przenosić dane np. na kartach CF stąd małe zainteresowanie jakąkolwiek, kablową transmisją danych. Niemniej jednak pomysł ten jest ciekawy. Oby nie utknął na etapie projektowania płytki, jak nasza karta SRAM na PCMCIA. Trzeba będzie się przejechać do Jarob... Zaraz wsiadam na rower...
[#6] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #4

Prześlij mi ten schemat w formacie eagle, to się zajmę płytką.
[#7] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@jarob, post #6

Niestety schemat jest w formacie KiCad, a nie Eagle (próbowałem podejść do jego obsługi kilka razy i za każdym razem szlag mnie trafiał, poza tym KiCad jest open source).

W każdym razie cały projekt jest w tym repozytorium na GitHub (patrz katalog schematics).

Tu zaktualizowana wersja schematu w PDFie.
[#8] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #7

Ok, w takim razie pomęczę się i przerysuję do eagla.
[#9] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@jarob, post #8

Dodałem Cię też do repoztorium ft245clockport na GitHubie :).
[#10] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #9

Ok
[#11] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #9

Mam pytanie - Czy na płytkę dać gniazdo USB typu B? Czy może cztery goldpiny do podłączenia gniazda na kabelku?
[#12] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@jarob, post #11

Finalna wersja pewnie lepiej żeby miała kabelek - wtedy każdy zamontuje sobie gniazdo tam gdzie będzie chciał. Natomiast dla prototypu to nie ma znaczenia (choć teraz zastanawiam się, gdzie i czy można nabyć gniazda B z kabelkiem, bo A to nie problem).

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 18:13:10 przez strim_
[#13] Re: FT245 USB FIFO na clockport

@strim_, post #12

Dodałem płytkę w pdf, eagle oraz gerber do repozytorium.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem