[#1]
problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem
Witam was po raz kolejny, tym razem jednak mam problem z nagraniem adf na dyskietkę.
Otóż kupiłem dziś kabel null modem oraz przelotkę na db25 wygląda na to że działa i wszystko wysyła się jak trzeba jednak problem w tym że nie mogę nagrać nigdzie pliku "transdisklong".
Wszystko robiłem zgodnie z tym poradnikiem:
klik
według opisanej w nim metody punkt A1
Jako że robię to pierwszy raz to troche nie bardzo rozumiem to wszystko... lub używam nie właściwej metody.
Problem pojawił się w ostatnim punkcie gdy plik transdisk trzeba zapisać w workbenchu, jednak oryginalna dyskietka jest chroniona przed zapisem, czyli w tym momencie tak to rozumiem że muszę skopiować swojego workbencha na inną dyskietkę nie chronioną przed zapisem.
Więc sformatowałem jak należy inną dyskietkę która pod workbenchem jest widoczna jako empty (czyli chyba tak być powinno) następnie użyłem opcji copy i w momencie odczytywania dyskietki workbencha do kopiowania zatrzymała się ona na 14 sektorze i trafiła na błąd odczytu.
Moje pytanie brzmi : Czy ja coś źle zrozumiałem lub powinienem używać innej metody? Albo czy zrobiłem i zrozumiałem wszystko tak jak należy jednak moja dyskietka z workbenchem padła i koniecznie muszę znaleźć kogoś kto nagra mi działającą kopię workbencha?
Moja konfiguracja to Amiga 500 1/2mb chip 1/2mb slow, kick 1.3 i prawdopodobnie uszkodzony WB1.3.