kategoria: A500
[#1] problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem
Witam was po raz kolejny, tym razem jednak mam problem z nagraniem adf na dyskietkę.
Otóż kupiłem dziś kabel null modem oraz przelotkę na db25 wygląda na to że działa i wszystko wysyła się jak trzeba jednak problem w tym że nie mogę nagrać nigdzie pliku "transdisklong".
Wszystko robiłem zgodnie z tym poradnikiem: klik
według opisanej w nim metody punkt A1
Jako że robię to pierwszy raz to troche nie bardzo rozumiem to wszystko... lub używam nie właściwej metody.
Problem pojawił się w ostatnim punkcie gdy plik transdisk trzeba zapisać w workbenchu, jednak oryginalna dyskietka jest chroniona przed zapisem, czyli w tym momencie tak to rozumiem że muszę skopiować swojego workbencha na inną dyskietkę nie chronioną przed zapisem.
Więc sformatowałem jak należy inną dyskietkę która pod workbenchem jest widoczna jako empty (czyli chyba tak być powinno) następnie użyłem opcji copy i w momencie odczytywania dyskietki workbencha do kopiowania zatrzymała się ona na 14 sektorze i trafiła na błąd odczytu.
Moje pytanie brzmi : Czy ja coś źle zrozumiałem lub powinienem używać innej metody? Albo czy zrobiłem i zrozumiałem wszystko tak jak należy jednak moja dyskietka z workbenchem padła i koniecznie muszę znaleźć kogoś kto nagra mi działającą kopię workbencha?
Moja konfiguracja to Amiga 500 1/2mb chip 1/2mb slow, kick 1.3 i prawdopodobnie uszkodzony WB1.3.
[#2] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #1

A nie lepiej skopiować plik transdisk do ram-u ??? W-g tego http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych-2.html ?? Dużo szybciej jest użyć pakieru Hombre o kablu równoległym nie wspominając :) Ale spróbuj najpierw w/g poradnika z forum :) U mnie działało :)
[#3] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #1

Spróbuj zapisać ten plik nie na dyskietce workbencha tylko tymczasowo do ramdysku, czyli RAM:

Co do zepsutego workbencha - tak, na 95% Twoja dyskietka się rozmagnesowuje. Skoro WB jeszcze Ci startuje to proponuję Ci sformatować jakąś dyskietkę i zrobić na niej ręczną kopię WB spod poziomu shella, bo o ile pamiętam WB1.3 wszystkich katalogów na dyskietce Ci nie wyświetli. Powinieneś dzięki temu zrobić ratunkową wersję WB pomniejszoną o uszkodzone pliki.

Jeszcze możesz zrobić inaczej - jeśli uda Ci się zapisać transdisklong do ramu to możesz za jego pomocą przenieść sobie wygodny program Amiga Explorer i później używając go nagrać nowego WB1.3 z ADFa przez kabel.

BTW. uzupełnij profil o miasto - będzie nam łatwiej logistycznie wymyślić jakąś dodatkową pomoc ;)

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 20:52:36 przez teh_KaiN
[#4] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #1

A masz jakąś dyskietkę z zestawem podstawowych narzędzi, w tym np. X Copy? Jeśli tak, to za pomocą X Copy może udać Ci się skopiowanie dyskietki z WB na nową, czystą. Nawet jeśli ta oryginalna jest uszkodzona, to istnieje szansa odczytania i odratowania danych z uszkodzonych sektorów.

Serdeczności
Des
[#5] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@Des, post #4

Niestety ale nie mam żadnych Xcopy itp. jedyne co mam to właśnie uwalony WB1.3 i prawdopodobnie też uwalony extras, digipaint 3.0, no i troche gier...
co do transdiska i zapisu na ram disk to już za moment spróbuję.
[#6] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@Des, post #4

cześć
a propo tej dyskietki z podstawowymi narzędziami do amigi czy gdzieś w sieci można dostać taki obraz w adf takiej gotowej dyskietki?
[#7] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@sunater, post #2

Dzięki wielkie Sunater, metoda forumowa faktycznie działa i na pierwszy ogień poszedł lotus 2 z chomika, i po nagraniu śmiga i zaraz będę grał szeroki uśmiech

Na wszelki wypadek póki workbench jest w stanie robić kopiowanie chyba poszukam jutro sprawnego adfa z WB 1.3 żeby potem nie obudzić się z ręką w nocniku
[#8] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #7

Na poczatek radze nagrać pakiet Hombre (wersja 0.8)- wtedy przesyłanie dyskietek sprowadza się do naciśnięcia klawisza F3 :) A formatowanie do naciśnięcia klawisza F6 :) Jeśli nie boisz się lutować - kup dwa wtyki męskie db25 i kabel z co najmniej 11stoma żyłami -czas nagrania adfu skraca się z 10 do 1,5-2 minut max :)
[#9] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@sunater, post #8

Cześć jeszcze raz, właśnie dorwałem się Utilities Disk z Xcopy pro 3.1 i jako że nigdy nie używałem jakichkolwiek programów na amidze i jestem w tym temacie świerzy i mam takie pytanie od nowicjusza:

Jak wyglądają pod check disk w X copy sprawne dyskietki? od 0 do 79 zielone zera to znaczy że wszystko w porządku? I czy powinienem się przejmować czerwonymi 2kami w sektorach 80 i 81 na górze i na dole? Takie ustawienie było fabrycznie, być może mam ustawione za dużo sektorów i stąd te czerwone 2ki w 80 u 81 sektorze... ale jak już wspomniałem jestem w tym świerzy i powoli chciałbym to ogarnąć

Edit: A i jeszcze, Czy da się od razu pod X copy formatować dyskietki by nie robić tego w WB? i jeśli tak to gdzie jest taka opcja?szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 18:15:44 przez jogg
[#10] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #9

dobra wcześniejsze pytania nie aktualne, już sobie poradziłem i po swojemu do wszystkiego doszedłem co i jak

Teraz pojawił mi się problem tego typu że spróbowałem już ze 4 różnych źródeł workbencha 1.3.3 rev 34.34 ściągnąć z neta by mieć w razie czego kopie bezpieczeństwa, jednak w każdej niby wszystko działa ale jednak gdy zaczyna się pisać po klawiaturze to pojawiają się różne hieroglify ze znakami... tj "y" zamienione z "Z" lub inne dziwactwa a nie jest to windows gdzie ctrl + shift przywraca do normy... próbowałem też z jakimś WB 1.3D ale tam było jeszcze inaczej, a na mojej oryginalnej dyskietce (która ma bad sector) wszystko jest normalnie... Czy posiada ktoś "normalną", sprawną kopie ADFa z WB 1.3.3 rev 34.34? chodzi mi o dysk 1 (boot).
[#11] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #10

To może poinformuj komputer przy pomocy preferencji jaką masz klawiaturę. Szukaj na dysku z WB katalogu Prefs czy jakoś tak.

Pozdrawiam
[#12] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@RadoslawF, post #11

widocznie w s-s ma ustawiona inna klawiaturę
"wyremuj " setmap

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 14:53:22 przez Norbert

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 14:53:40 przez Norbert
[#13] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@Norbert, post #12

hmm po odpaleniu shella wpisałem "setmap usa" i klawiatura działa już normalnie, jednak trzeba taki zabieg robić za każdym razem po odpaleniu workbencha... ktoś wie jak to zapisać do dyskietki by nie robić tego za każdym możliwym odpaleniem workbencha?
[#14] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@jogg, post #13

Odbezpiecz dyskietkę, otwórz s-s za pomocą systemowego edytora, tam odszukaj linię skryptu odpowiedzialną za setmap, wpisz "setmap usa", zapisz plik, zabezpiecz dyskietkę.

Serdeczności
Des
[#15] Re: problem z przesłaniem/nagraniem adf na dyskietke przez null modem

@Des, post #14

troche miałem problem z otworzeniem tego edytora ale na necie znalazłem coś takiego:

Or, just open a Shell after booting Workbench and type:

"ed s:startup-sequence" (without the quotes)

You will see all of the commands that are run, including the SetMap command.
To save your changes, press the ESC key followed by S and A, then press return.
Remember to only work with a copy of your Workbench disk.

ESC and Q <return> will quit back to the shell.

To end the shell, type "endcli".

Dzięki chłopaki za podpowiedzi teraz już wiem jak sobie to przestawić i działa, no i wreszcie dowiedziałem się jak zamknąć shella
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem