kategoria: A1200
[#1] A1200 problem
Witam wszystkich kolegów i być może koleżanki. Ostatnio po wielu latach poprawnej pracy przestała działać moja Amiga 1200- płyta Rev 2B. Podczas normalnej pracy sama się zresetowała i po tym resecie na ekranie pojawiają się już tylko skośne ciemne pasy. Czasem Amisia zaczyna start niby normalnie: ciemno szary ekran, jasno szary ekran i po chwili znowu skośne pasy. Kondensatory były wymienione rok temu i raczej są sprawne. Czy może ktoś walczył już z takim problemem?
[#2] Re: A1200 problem

@Marcin74, post #1

Napisz coś więcej o swojej przyjaciółce ;)
Jakiego zasilacza używasz, w jaki sposób masz podłączoną Ami do TV/monitora, karta turbo itp itd.
[#3] Re: A1200 problem

@iZi, post #2

Amisia w obudowie tower, zasilacz ATX, karta Apollo 1240 podłączona do TV przez złącze Video. Po awarii sprawdzałem też przez wyjście cinch. Odłączyłem też kartę turbo i resztę rzeczy- goła płyta i to samo po włączeniu skośne paski.
[#4] Re: A1200 problem

@Marcin74, post #3

Możesz wyjąć i włożyć układy ROM. Może któryś pin nie kontaktuje. I zmierzyć napięcia +5V, +12V i -12V. Do startu płyta potrzebuje jedynie +5V, ale nie zawadzi sprawdzić reszty. Sprawdź też czy przypadkiem jakiś układ nie grzeje się zbyt mocno.
[#5] Re: A1200 problem

@stachu100, post #4

Napięcia zmierzyłem i są OK. Podmieniłem drugi ROM i nic nadal te skośne paski. Pomału kończą mi się pomysły.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem