[#1] Kabel Centronics vs SCSI
Muszę kupić kabel do podłączenia kieszeni SCSI z Amigą 3000. Na Allegro są dwa rodzaje takich kabli - Centronics SCSI z jednej strony i DB25 z drugiej, za ok 60-150PLN i dokładnie takie same (wizualnie) ale przeznaczone do drukarek, za ok. 10PLN. Czy te kable są pinowo zgodne?
[#2] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #1

Do drukarek masz DB25 (męski) -> Centronics 36-pin, natomiast SCSI ma DB25 (męski) -> Centronics 50-pin. Fakt, obie wtyczki Centronics są męskie, ale decyduje liczba pinów w Centronics. W obu przypadkach masz połączenie pin w pin.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 13:25:22 przez dominiqr
[#3] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #1

ja bym stawiał, że tak.. po za tym za 10 można spróbować..
oczywiście jak ilość pinów się zgadza..

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 13:28:51 przez AdamZeku
[#4] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@dominiqr, post #2

Kategoria - Kable LPT... więc co to jest? Poza tym, jak widzę oba gniazda, zarówno drukarki jak i SCSI są żeńskie, więc potrzebna jest męski wtyk.
[#5] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #4

To jest typowy kabel SCSI DB25 -> Centronics 50-pin, a to, że w innej kategorii (Kable LPT)... Sprzedawca nie wie jaki sprzęt sprzedaje
Bierz, póki jest za grosze.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 13:56:37 przez dominiqr
[#6] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@dominiqr, post #5

No to kupiłem... mam nadzieje, że się nie walnął z opisem i nie jest to zwykły kabel do drukarki.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 13:43:52 przez _arti
[#7] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #6

W opisie wyraźnie masz napisane, że jest to Kabel centronics DB25 M / CN50 M 2m.
Poza tym główne foto aukcji wskazuje na wtyk Centronics 50-pin.
[#8] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #6

Czy jak sprzedawca powie, ze ma komputer Commodore 500, to mu uwierzysz, czy pomyslisz, ze to jednak Amiga 500? Posluchaj DominiQR, dobrze Ci podpowiedzial.
[#9] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@F7sus4, post #8

Już raz kupiłem nagrywarkę SATA, a dostałem PATA... bo sprzedawca myślał inaczej, więc jestem nieufny.
[#10] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #9

Wyglada na to, ze rozpoznanie utrudnia znajomosc ilosci PINow w IEEE1284. Na fotografii jest ich 50, nie 36 - opis to potwierdza. Zatem spokojna glowa.
[#11] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #1

link - ja kupiłem coś takiego, od tego właśnie sprzedawcy. Działa z A3000 i zewnętrznym SCSI. Cena też niewygórowana.
[#12] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@_arti, post #1

Przeczytaj na execu artykuł o SCSI to będziesz wiedział czym się różni Centronics drukarkowy od tego SCSI.
[#13] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@Jenot, post #11

Ta Końcówka DB 50 jest bezpośrednio do podłączenia dysku, czy kieszeń na hdd ma swoje gniazdo. Ze zdjęcia nie wygląda to na złącze do którego podepnie się dysk.
Ja mam kabel z DB25 - taśma SCSI własnej roboty. Trochę przewodów jest luzem ale działa. :)
[#14] Re: Kabel Centronics vs SCSI

@Rafał A-3000, post #13

Z jednej strony (DB25) podpinasz Amigę a z drugiej (Centronics) kieszeń albo obudowę do napędów, np. tę, która ostatnio kupiłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem