[#1] Stacja dyskiet. HD
Cześć , kupiłem na Allegro stacje dyskietek Hd do Amigi , podłączyłem ja do A-1200 i swieci się cały czas dioda od stacji i nic . Nie wiem czy czasem nie przedał mi stacje od PC .( dlatego nie działa) Model stacji to Sony MPF520-U , jeszcze jest 9602 U/D66 Proszę powiedzcie mi czy to stacja do Amigi, dlaczego tak się dzieje to ta stacja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=95632399 Pozdrawiam Leszeksas
[#2] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #1

Stacja działa tylko jak jest dyskietka włozona do stacji i uruchamiam amige wtedy wgrywa program a nie startuje dysk twardy , ale jak dyskietki nie ma to sama próbuje sę włączyc ( led się zapala od stacji) startuje dysk i na pulpicie jest ikona DFO: Nieczytelny . Nie wiem czy trzeba coś pozmieniac w s-seq czy wgrac jakieś stery?
[#3] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #1

Czy masz Amigę z Escomu? Czy oryginalna stacja dysków była podłączona przez jakąś przejściówkę - taką małą płytkę z elektroniką? Bo jeśli tak, to wyjmij tę przejściówkę i podłącz nową stację bezpośrednio do płyty głównej.

[#4] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #1

Tak, to stacja do Amigi i raczej też HD. Ja też mam stację HD Sony. Model MFP920-E. Oznaczenie bardzo podobne to tego z twojej stacji, ale moje jest z 2000 roku.
Jak ta stacja ciągle świeci diodą to tak jakby wciąz szukała dyskietki. Speawdź czy czujniki (takie wciskane żabki zaraz za klapką) nie są czasem wciśnięte zablokowane.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.06 22:29
[#5] Re: Stacja dyskiet. HD

@R-Tea, post #4

Ja dodam, przez długi czas używałem stacji HD i byłem bardzo zadowolny, kupiłem ją głównie dlatego żeby pecetowe dyskietki czytać. Nie używałem, żadnych sterów, polegałem na trackdisk.device :)

[#6] Re: Stacja dyskiet. HD

@CzAjA, post #5

Masz problem z tasma-dlastego widzi flopa tylko kiedy masz wlozona dyskietke i bootujesz kompa. Wystarczy zebys polaczyc dwa piny na tasmie i po problemie. Twoja Amiga czeka na sygnal READY bodajze na innym pinie niz stacja wysyla. Zrob tak :

http://www.norbid.of.pl/

I po problemie:))
[#7] Re: Stacja dyskiet. HD

@MrT, post #6

Ten opis przeróbki taśmy służy do podpięcia stacji od PC, taka stacja podpięta zwykłą amigowską stacją nie wczytuje żadnych dyskietek (sprawdzałem), a kolega napisał, że stacja dyskietki czyta, i to nawet gdy nic nie ma w środku. Opisane problemy świadczą na 99% o zwartym przełączniku umieszczenia dyskietki w stacji, najlepiej wylutować taki przełącznik od starej stacji PC i wlutować do tej amigowskiej. Przełączniki takie są dwa, jeden po lewej, jeden po prawej, mają po dwa bolce przy tej krawędzi stacji, gdzie wkłada się dyskietki. Nie pamiętam który informuje o włożeniu dyskietki, dla pewności można wymienić oba.
[#8] Re: Stacja dyskiet. HD

@wali7, post #7

Tylko czemu czyta dyskietki tylko po wlozeniu flopka i wlaczeniu Amigi?Wychodzi,ze jednak nie dostaje sygnalu wlozenia flopka..jak to Escomowa a1200 to tam troszke inaczej tez bylo i moze przerobka zadzialac. W sumie roboty na 3minuty,mozna by sprawdzic.Z lewej le4ci sygnal odczyt/zapis na dyskietce,z prawej chyba hd i wlozenie,choc moglo mi sie pomylic..
[#9] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #2

Co do sterowników to potrzebny jest mfm.device, ale zachowanie stacji wskazuje niestety, że to nie pomoże. Jak już ktoś wspominał, jak masz Amigć z Escomu to może być problem. Tam był inny port FDD i działają z nią stacje pecetowskie po małych przeróbkach, natomiast ze stacjami DD i HD, dedykowanymi Amigom Commodorowskim. Jeśli masz Amigć z C= to raczej stacja wymaga jakiejś drobnej naprawy. I jeszcze bonus ;)

http://www.freewebs.com/computolio/amiga_floppy_compatibility.html
[#10] Re: Stacja dyskiet. HD

@MrT, post #8

Ja sądzę że Amiga dostaje ten sygnał, tylko sam czujnik jest zwarty. Gdyby go nie dostawała, to nie wczytywałaby dyskietek wogóle.
O ile mnie pamięć nie myli, to gdyby Amiga nie dostawałaby sygnału Ready, to wogóle nie widziałaby stacji, gdyż rozpoznaje ją po dostaniu sygnału Ready na sygnał SelX (gdzie X oznacza numer stacji w zakresie 0-3). Odłącz (eksperymentalnie) sygnał Ready - Amiga wogóle nie zboczy tej stacji (system jej nie zamontuje). Ciekawszy jest ekperyment polegający na zwarciu Ready z Sel1, Sel2, lub Sel3 - na ekranie Workbencha zobaczysz "wirtualne";) stacje, w każdej dyskietka podpisana ?????
Jeżeli stacja czyta, to kabel jest OK, prawie na pewno to ten czujnik (miałem tak w jednej stacji).
[#11] Re: Stacja dyskiet. HD

@wali7, post #10

Nie mialem na mysli READY tylko DSKCHANGE, bez niego stacja wgra dyskietke po zbutowaniu, ale nie zobaczy jej jak w lozymy ja potem - moge to udowodnic:))Za blad w nazwie sygnalow przepraszam:)
[#12] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #1

Płytę mam Commodorowską A-1200 Rev.2B. Styki w przełączniku nie są zwarte , sprawdziłem miernikiem ( wali 7) . Jest ich 3,dwa z jednej strony i trzeci z drugiej strony( od gęstosci stacji). Jesli chodzi ospis to sony MPF 520-U nie ma w spisie obsługiwanych (elt)
Stacja zachowuje się tak ze obojętnie czy jest dyskietka czy nie to próbuje wgrac z dyskietki jesli nie ma dyskietki to wgrywa się z ikoną DFO:Nieczytelny ( długi czaswgrywania sie WB). nie wiem co dalej zrobic ,a chciałem ją wstawic jako 2-gą a tu problem ze nie chce byc nawet jako pierwsza Pozdrawiam Leszeksas
[#13] Re: Stacja dyskiet. HD

@elt, post #9

Witam!
Ja mam płytę główną rev.1.d śp. Commodore'a i eksperymentowałem z gęstą stacją Micronik'a do Tower'a. Efekt był taki że raz stacja "czuwała",czyli klikała (niech cię Piekło...,panie Haynie!),innym razem wogóle nie wzbudzała się.
[#14] Re: Stacja dyskiet. HD

@Leszeksas, post #12

A taśmy sygnałowej nie podłaczyłeś odwrotnie ? bo objaw podobny.

Pozdrawiam
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem