kategoria: A1200
[#1] GRex 1200
Hej, w ostatnim czasie zakupiłem GRexa 1200 i BPPC rev 2. Nigdy nie miałem do czynienia z GRexem i w związku z tym mam kilka pytań do osób, które takowe urządzenia mają / miały.

Czy ktoś z użytkowników posiada obecnie i używa GRexa 1200?

Czy GRexa można używać z WarpUP (także, żeby obsługiwał poprawnie karty PCI), czy muszę korzystać z PowerUP?

Czy jeżeli muszę korzystać z PowerUP, to jest jakiś sposób (emulacja), aby uruchomić programy skompilowane pod WarpUP?

Czy wersja MOS 1.42 (o ile się nie mylę) dla klasyka jest "używalna", czy jedynie można go traktować jako ciekawostkę?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
[#2] Re: GRex 1200

@ITU, post #1

O ile się nie mylę to ostatni MorphOS PUP nosi numer 1.45 - powinien być nawet używalny, przy czym sporo aktualnego oprogramowania wymaga rzeczy dostępnych od 2.0 wzwyż. I choć niektóre rzeczy da się dołożyć ręcznie (MUI, Ambient) to poprawna konfiguracja wszystkiego... brr... czasy kiedy moim głównym komputerem była skanapkowana A1200 się przypominają.
[#3] Re: GRex 1200

@ITU, post #1

Ta strona może okazać się przydatna.
Ostatnia wersja MorphOS-a pod A1200/4000 to 1.4.5.
[#4] Re: GRex 1200

@Sir_Lucas, post #3

Tą stronę znam, ale chciałbym w razie czego mieć możliwość uzyskać pomoc od jakiegoś użytkownika w kraju. O ile jest ktoś taki?
[#5] Re: GRex 1200

@ITU, post #4

Użytkowników G-REXa 1200 w Polsce nie znam, ale znam dwóch użytkowników G-REXa 4000.

Z tego co wiem, to były dwie rewizje G-REXa A1200: w pierwszej tylko dwa sloty PCI mają DMA,reszta DMA nie posiada.
Karta grafiki działa w slotach z DMA.
Druga wersja ma DMA we wszystkich slotach.

MOS 1.4.5 dziala na G-REXach całkiem znośnie.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 19:53:40 przez stachu100
[#6] Re: GRex 1200

@stachu100, post #5

A czy można używać WUP z GRex czy tylko PUP (i czy w tym drugim wypadku tracę dostęp do programów pisanych pod WUP)?
[#7] Re: GRex 1200

@ITU, post #6

Używam WarpUP bez żadnego problemu. Chyba nie można zrobić tak, aby obydwa systemy były zainstalowane jednocześnie. Ponieważ więcej oprogramowania jest pod WarpUP nie bawiłem się w PowerUP.
[#8] Re: GRex 1200

@ITU, post #6

G-Rexa 1200 miałem prawie 10 lat temu i używałem z OS3.9.
Ponieważ w pakiecie z OS3.9 jest WarpOS, PUP był u mnie "od zawsze" wyłączony przy pomocy pchełki z Aminetu i zastąpiony biblioteką na dysku z pakietu emulującego PUP.
G-Rex działał w takiej konfiguracji poprawnie, z tego co pamiętam to PCI.library jest w FlashROMie G-Rexa i nie ma związku z PUPem.
[#9] Re: GRex 1200

@ITU, post #1

Jak odpalisz MorphOSa to zrób memtest i memtest vmem ciekawy jestem wyników.
[#10] Re: GRex 1200

@stachu100, post #7

Istnieje biblioteka emulująca PUP pod WarpUP (>>Aminet). Większość softu dla PUP da się dzięki temu odpalić pod WarpUP.
[#11] Re: GRex 1200

@ITU, post #6

Dzisiaj uruchomiłem G-Rex z BPPC i działa. Instalacja CGX sprawiła mi nieco kłopotów, ale po kilku próbach miałem już ekran 800x600 16bit, po chwili wrzuciłem Warp3D. 3D działa ładnie, Sulaco śmiga pięknie. Teraz muszę znaleźć gdzieś kartę dźwiękową i sieciową.

Potem zmierzę się może z MorphOS 1.45
[#12] Re: GRex 1200

@ITU, post #11

Gratulacje- najbardziej ciekawi mnie opcja MOS PowerUp.
G-REX to niestety jedyna możliwość sprawdzenia 3D w tym systemie na "wbudowanych systemowych sterownikach"
Można mieć jeszcze 3D na Permedii2 ale tylko Warp3D (przegrany z os 3.x).
[#13] Re: GRex 1200

@BULI, post #12

Znalazłem dźwiękówkę Solo-1 i Amiga zaczęła przygrywać :) Niestety nie znalazłem sieciówki, jak nie uda się kupić jakiejś w rozsądnej cenie, to podepnę sieć poprze PCMCIA.

Teraz spróbujemy się zmierzyć z MorphOS.

Czy ktoś może mi skazać skąd go pobrać?

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2014 17:29:47 przez ITU
[#14] Re: GRex 1200

@ITU, post #13

A tutaj pobierzesz MorphOS-a 1.4.5 na A1200/4000.

Sieć przez PCMCIA będzie działać z każdym sterownikiem: 3COM, Cnet lub Prism2.

Tutaj dobry tutorial instalacji.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2014 17:59:17 przez Sir_Lucas
[#15] Re: GRex 1200

@ITU, post #13

Zauważyłem, że po podłączeniu dźwiękówki, dema w 3D zaczęły się przycinać. Zastanawia mnie również brak trybów fast w ustawieniach AHI (a o ile dobrze pamiętam, w Mediatorze te tryby były dostępne). Czy zmiana ustawień AHI z 16 na 8 bit lub ze stereo na mono coś pomoże? Ew. redukcja kanałów (teraz mam ustawione 16) i próbkowania (teraz 44100)?
[#16] Re: GRex 1200

@ITU, post #15

Może ten G-REX nie ma obsługi DMA we wszystkich slotach PCI...
Dekodowanie dźwięku mp3 (dźwięk w niektórych demach to tak naprawdę plik mp3) też zjada trochę mocy PPC.
[#17] Re: GRex 1200

@stachu100, post #16

Kartę muzyczną mam wpiętą w pierwszy slot od strony BPPC, Voodoo w port 3.
[#18] Re: GRex 1200

@ITU, post #17

Brak trybów Fast to kwestia wersji AHI, te nowsze mają wycięte tryby FAST.
[#19] Re: GRex 1200

@BULI, post #18

A czy tryby Fast były szybsze?
[#20] Re: GRex 1200

@ITU, post #19

Tak były szybsze, ale podobno za bardzo "upraszczały"/pogarszały jakość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem