kategoria: A1200
[#1] Commodore 1701 opinie
Wasze opinie?... Zastanawiam się nad zakupem takiego monitora do a 1200 / 600.
warto ?... dzięki.
[#2] Re: Commodore 1701 opinie

@wilkwcieniu, post #1

Do C64 czy Atari 65XE to bardzo dobry monitor - oddzielne sygnały chroma/luma + dźwięk mono. Do Amigi to niekoniecznie się nada - brak takich sygnałów (no chyba, że z S-Video w CD32), trzeba robić przejściówki, a jak podłączysz się z composite tylko do luminancji to będziesz miał obraz monochromatyczny. Kup lepiej 1084, Philipsa 8833-II lub M1438 - one mają RGB na wejściu.
[#3] Re: Commodore 1701 opinie

@wilkwcieniu, post #1

Nie warto. To jest monitor stworzony pod Commodore 64/VIC-20 itp. Na Amidze nie uzyskasz żyleta obrazu. Owszem działał będzie, ale według mnie używanie tego na Amidze to znęcanie się nad sobą.
[#4] Re: Commodore 1701 opinie

@Esio, post #3

trochę szkoda. spodziewałem się innej odpowiedzi bo bryla monitora wygląda zacnie. nic to - nie biore.
[#5] Re: Commodore 1701 opinie

@wilkwcieniu, post #4

Ten monitor ma wejście luminacji i chrominacji a jeśli tak to uzyskany obraz jest niemal identyczny jak przez RGB.
[#6] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #5

o... to już cos. może jednak się skusze.
[#7] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #5

Ehh, nawet Ci się nie chciało przeczytać pierwszego postu... Następnych pewnie też. Po pierwsze kolega chce ten monitor podłączyć do Amigi 600/1200, więc bez przerabiania Amigi będzie mógł to zrobić tylko przez composite video (chinch). Po drugie obraz po RGB w stosunku do S-VIDEO (oddzielna chroma i luma) jest sporo lepszy - omija się koder kolorów w komputerze i dekoder w monitorze. Naturalnym i najlepszym rozwiązaniem do Amigi jest monitor RGB i takiego bym szukał.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2014 11:21:07 przez gorzyga
[#8] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #5

uzyskany obraz jest niemal identyczny jak przez RGB.

Tak, pod warunkiem, że ma się sporą wadę wzroku
[#9] Re: Commodore 1701 opinie

@wilkwcieniu, post #6

Ale wtedy musisz sobie załatwić adapter do s-video albo użyć przerobionego modulatora od A500, obraz będzie wtedy na bardzo akceptowalnym poziomie.
[#10] Re: Commodore 1701 opinie

@gorzyga, post #7

Błędnie zakładasz że mi się nie chciało. Jak by było ze 100 postów to pewnie byś miała rację.
Nie znamy ceny monitora, umiejętności autora jeśli chodzi o dorobienie s-video, oraz czy bierze to pod uwagę.

Idąc Twoim tokiem myślenia to lepiej pograć pod WINUAE - obraz idealny, brak przeróbek i ZA DARMO!

Nie patrzyłem jaki tam jest scalak do sterowania działkami ale jeśli typowy TDA350x to dorobienie RGB jest dziecinnie proste.
[#11] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #10

Aaa, to już wiem o co Ci chodzi, kolega sobie kupi monitorek, a Ty będziesz mógł go przerobić na RGB. Już od 10 zł! Pomogę Ci, TU masz schemat, możesz kombinować, lecz poczciwej TDA350x tu nie znajdziesz pomysł

Mój tok myślenia jest taki, że do Amigi najlepszy jest monitor RGB - tylko tyle. WinUAE nie jest za darmo - trzeba kupić komputer, a także Windows...

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2014 13:41:12 przez gorzyga
[#12] Re: Commodore 1701 opinie

@gorzyga, post #11

Nie chcę niczego przerabiać. Piszę co można zrobić a jaką opcję autor wątku wybierze moze niebawem się dowiemy.
To by kosztowało troszkę więcej niż 10 zł ale jak pisałem poczekajmy aż odpisze autor. Może ten monitor ktoś mu może dać za 20 zł a wtedy gra jest warta świeczki.

WINUAE jest jak najbardziej za darmo. Przy pobieraniu oraz korzystaniu nie trzeba wnosić jakiejkolwiek wpłaty.

To że trzeba mieć komputer to oczywiste (choć działa też na innych platformach) ale ten jak przypuszczam ma autor wątku.

Co do jakości obrazu to na RGB jest najlepszy jednak s-video nie dzieli przepaść. Nie znamy przeznaczenia tego (czy innego) monitora i jeśli ma służyć do rozrywki to w grach nie dostrzeże róznicy.
[#13] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #12

Tak, tylko nie podłączy bez przeróbek tego monitora przez s-video do Amigi 600/1200 - warto wyraźnie to napisać.

Do WinUAE trzeba mieć też monitor.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2014 14:01:44 przez gorzyga
[#14] Re: Commodore 1701 opinie

@gorzyga, post #13

Zapomniałeś napisać że do tego monitora trzeba mieć jeszcze energię elektryczną która nie jest za darmo. Niezłe peplanie o niczym.
[#15] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #14

Do usług. Zawsze będę odpisywał na Twoje posty wprowadzające innych w błąd.
[#16] Re: Commodore 1701 opinie

@gorzyga, post #15

Nie myl wprowadzania w błąd z informowaniem o wszystkich możliwościach podłączenia monitora.
Zapomniałeś dodać że marnej jakości RGB nie pobije INDYVISION.
[#17] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #16

Może wrócimy do tematu ?

Monitor ten owszem posiada S-Video, czego nie posiada Amiga. Ale i monitor może mieć RGB In i Amiga S-Video Out. Natomiast nic to nie da bo monitor ten ma zwykły kineskop i jakości na Amidze nie uzyskasz. A nie o to w Amidze chodzi Jeśli chcesz pracować wygodnie na Amidze to tylko RGB i monitory z serii 1084S itp. lub karta graficzna/scandoubler i monitor VGA.
Tak jak pisałem wyżej, obraz będzie wyświetlany. Dla jednych akceptowalny, dla innych nie.
[#18] Re: Commodore 1701 opinie

@Esio, post #17

Jak 20 lat temu większość grała na TV przez RF z zakłóceniami na obrazie i byli zadowoleni a teraz znaleźli się malkontenci :)

Nie wiem czemu niby nie uzyska takiej samej jakości obrazu jak na 1084? Weź napisz o co Ci dokładnie chodzi? Chyba 1701 ma identycznych wymiarów kinol jak 1084?
[#19] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #18

Przez przewód antenowy nie grała większość tylko posiadacze ZX Spectrum i pochodnych i nie dwadzieścia tylko trzydzieści lat temu, pozostali mieli w popularnych ośmiobitowcach wyjścia video.

Pozdrawiam
[#20] Re: Commodore 1701 opinie

@RadoslawF, post #19

Nie oczekuj odpowiedzi na swoj post. Zobacz kogo on ignoruje.
[#21] Re: Commodore 1701 opinie

@Norbert, post #20

Stopek z założenia nie czytam, ale dobrze robi, po co ma się dowiadywać jakie głupoty pisze. Jest szczęśliwy i nic mu tego szczęścia nie zaburzy a to w końcu najważniejsze.

Pozdrawiam
[#22] Re: Commodore 1701 opinie

@RadoslawF, post #21

Ciekawe, ze lista sklada sie glownie z osob zamieszczajacych najbardziej merytoryczne posty na forum. Niektorzy lubia zyc w swojej wlasnej alternatywnej rzeczywistosci i maja do tego pelne prawo.

joker
[#23] Re: Commodore 1701 opinie

@Norbert, post #20

Łał, poczułem się jak jak ktoś bardzo wyjątkowy- być ignorowanym przez taką personę?!- to miłe ok, racja
[#24] Re: Commodore 1701 opinie

@wilkwcieniu, post #1

Do A600/A1200 to najlepiej coś w guście C=1084S lub CM-8833 II. Natomiast do tylko do A1200 to szukałbym (ciężko znaleźć, ale się trafiają) link czegoś takiego. Mam używam i jest świetnie. Mam WB w VGA, a dema i gry w PAL. Oczywiście aby to względnie działało, to trzeba mieć turbo.
[#25] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #18

Monitory Philips CM8833 i Philips/Daewoo 1084S nie mają zwykłych kineskopów. Inna maska i rozdziałka. Każdy kto ma dobry wzrok niech odpali obraz z Amigi przez RGB na monitorze 1084S i na telewizorze 14 cali. Na obydwu obraz gitara, ale na 1084S żyleta. Kto nie wierzy albo zwyczajnie nie wie, mogę zrobić zdjęcia.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2014 20:01:29 przez Esio
[#26] Re: Commodore 1701 opinie

@Esio, post #25

A ktoś się kiedyś kłócił ze na CRT każda rozdziałka wygląda dobrze.

Nie wiem skąd masz te informacje a jeśli ten monitor potrafi wyświetlić 625 linii (576 efektywnie) to jakim cudem ma gorszy kineskop?
[#27] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #26

Elementarne - 1701 ma plamkę 0.64mm, podczas gdy taki 1084 ma 0.42, a 1942 - 0.28mm. Różnicę widać gołym okiem.
[#28] Re: Commodore 1701 opinie

@Esio, post #25

Dokładnie, monitorowe kineskopy miały mniejszą plamkę, do tego miały lepszą zbieżność. W tym Commodore 1701 z 1983 roku siedzi pewnie zwykły kineskop telewizyjny.
[#29] Re: Commodore 1701 opinie

@gorzyga, post #28

Ze zbieżnością to Cie poniosło. To że była w jakimś egzemplarzu rozjechana nie oznacza że nie da się jej poprawnie ustawić.
Akurat ustawiałem 2szt. 1802 i da się to zrobić naprawdę dobrze.
link

Co do plamki to mniejsza automatycznie nie oznacza lepszego obrazu ale musi być te minimum aby szło go wyświetlić bez utraty informacji spowodowanej zbyt dużym otworem w masce.
[#30] Re: Commodore 1701 opinie

@11111olo, post #29

Pewnie, że da się dobrze ustawić zbieżność, z tym, że kineskopy monitorowe z fabryki wychodziły z lepiej nią ustawioną. Trochę offtopując, jako ciekawostkę napiszę, że kineskopy do monitorów profesjonalnych Sony (broadcastowych) jako części zamienne przychodzą... gołe. Bez żadnych cewek - trzeba przekładać ze starego kineskopu. W dokumentacji jest cała procedura regulacji. Jednak cewki odchylania są trochę inne niż te ze zwykłych kineskopów, posiadają też więcej elementów magnetycznych, którymi można ustawiać zbieżność, czystość kolorów i geometrię. Na szczęście od jakiegoś czasu nie muszę się w tym babrać...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem