[#1] Amiga 600 Kickstar
Witam,
Czytałem że oryginalnie wmontowany jest 2.05 a inni użytkownicy polecają 2.1 "podobno wymiata" lecz moje pytanie dotyczy starszej wersji 1.3. Co myślicie o kickstar 1.3 ? wady i zalety, potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo jestem na rozstaju dróg i nie wiem czy iść w starszą wersję czy inwestować w nowszą.

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #1

[#3] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #1

Nie ma czegoś takiego jak kickstart 2.1, jest workbench 2.1. Odpowiedź na twoje pytanie zależy od tego co chcesz robić z tą A600, jak chcesz ją rozbudowywać to 2.05 lub 3.1, jeśli interesują Ciebie tylko gierki z dyskietek, to możesz sobie tam włożyć 1.3. Wadą kickstartu 2.0 i wzwyż jest to, że niektóre scrackowane gierki mogą na nim nie działać, nie jest to w 90% wina kickstartu, tylko crackerskiego intra. Zaletą jest obsługa dysku twardego od wersji 2.04 (37.300).

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 00:47:27 przez sanjyuubi
[#4] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #1

Jak chcesz mieć tylko 1.3, to po czorta Ci A600?

Serdelki
Des
[#5] Re: Amiga 600 Kickstar

@Des, post #4

To co, ma teraz iść wymienić na A500?
[#6] Re: Amiga 600 Kickstar

@sanjyuubi, post #5

A czemu nie? Jeśli nie planuje jakiejś znaczącej rozbudowy, to Pięćsetka starczy po uszy. Ideałem jest mieć w maszynie kicki od 1.3 do 3.1, no ale każdy ma swoje potrzeby i tak dalej. Ja rozwiązuję sprawę zgodności/niezgodności poprzez posiadanie kilku Amig - mam A500, A2000, A600 (nie lubię jej), A1200. Wadą tego rozwiązania jest zagracony pokój, bo trochę miejsca na to wszystko (plus dwa laptopowe PC) potrzeba.

Serdeczności
Des
[#7] Re: Amiga 600 Kickstar

@Des, post #6

Gdzieki za odpowiedzi
A 600 jest podobno lepsza od A 500.
P.S dlaczego nie lubisz 600 ?
[#8] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #7

A600 jest o tyle lepsza, że masz 1MB CHIP ramu na płycie i o wiele łatwiej ją rozszerzyć do 2MB CHIP - w A500 jedyne wyjście to inwestycja w nowszą płytę główną (rev8, montowana domyślnie w A500+).

Największą kompatybilność z najstarszymi grami uzyskasz mając gołą A500, która ma 512KB CHIP ramu i 512kb SLOW ramu (przedstawiającego się jako FAST ale wcale nie jest taki szybki :) ) bo pod taki sprzęt ludzie kiedyś typowo pisali. Niektórzy byli na tyle niechlujni, że zakładali z góry że obszar SLOW istnieje i próbowali tam pakować dane. Na A500+ lub A600 czy innej A1200 takie zachowanie zakończy się spektakularnym crashem, bo one SLOWa nie mają. Mówimy tu naprawdę o pojedynczych egzemplarzach gier, na 90% tytuły które znasz i zamierzasz w nie grać nie robią takich rzeczy i będą w pełni poprawnie działać na A600.

Do do dalszych zalet A600 i wbudowanego 1MB CHIP - więcej CHIP ramu oznacza więcej dźwięków w mortal kombat 2 i paru innych, jak dorzucisz sobie jeszcze rozszerzenie z 4/8MB FAST to nie będziesz musiał żąglować dyskami przy zmianach postaci bo dyskietki się całkowicie zrzucą do RAMu.

No i w A600 masz slot na dysk twardy, jak masz kickstarta o numerze roboczym 37.300 lub nowszego, to możesz nawet z niego startować Amigę i bezpośrednio pod systemem uruchamiać te zgodniej z systemem wykonane gry.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 07:37:58 przez teh_KaiN
[#9] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #7

Przerażają mnie ludzie, którzy budują swoją opinię na "słyszałem" i "podobno" ;) Sprawdź sam, porównaj i zdecyduj, co chcesz robić na swojej Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 07:38:07 przez _arti
[#10] Re: Amiga 600 Kickstar

@_arti, post #9

teh_KaiN
Wielkie dzięki za rozbudowaną wypowiedź.
_Arti
Właśnie zamierzam wytestować A600, oby inwestycja w stary sprzęt była tego warta :)
Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #7

A600 to A500 sprasowana do mniejszych rozmiarów, z rozszerzoną na start pamięcią do 1MB i nowszym kickstartem. Wykastrowano w niej port rozszerzeń, a dodano PCMCIA i interfejs IDE do dysków twardych. A600 jest amigą typowo domową, do grania, dlatego jest mała i nie ma bloku numerycznego na klawiaturze. Do samego grania A600 jest odrobinę lepsza od A500 ze względu na większą na start pamięć i łatwe jej rozszerzenie do 2MB CHIP (więcej RAMu można dac przez PCMCIA albo rozszerzenia nakładane na procesor). A500 fabrycznie ma 512kB, a rozszerzenia pod klapkę, które pracowały jako SLOW najczęściej się przezworkowuje na płycie głównej, aby dawała łącznie 1MB chip, więc generalnie użyteczność rozrywkową mają te dwie Amigi bardzo podobną.

Dla A600 miałem kiedyś taką dyskietkę, która ładowała kickstart 1.3 do pamięci, której używałem w grach, nie działających poprawnie na kickstarcie 2.0, ale nie było ich dużo.

O tym czy A600 jest lepsza od A500 decydują tylko indywidualne preferencje.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2014 11:48:04 przez sanjyuubi
[#12] Re: Amiga 600 Kickstar

@Stefx, post #7

Lepsza, gorsza... To wszystko zależy od potrzeb, preferencji, zamiarów potencjalnej rozbudowy, celów, do których ma Amiga służyć. Jak chcesz grać i od czasu do czasu zrobić coś innego (napisać i wydrukować list, namalować obrazek, pobawić się w obróbkę grafiki et cetera), to zdecydowanie polecam A1200. Da się sporo nawet na "firmowym golasie", a ewentualna rozbudowa jest stosunkowo prosta i tania.

Co do mojego nielubienia A600 - to mocno subiektywna kwestia. Dla mnie Sześćsetka jest trochę nijaka. Ni to pełnoprawny komputer, ni to maszynka do gier po prostu. Niby pełnoprawny komputer, ale brak bloku numerycznego klawiatury utrudnia kilka rzeczy (choćby zabawy z animacją w Deluxe Paint).

Niby fajnie, że ma IDE, ale... Pierwsze wersje nie pozwalały na boot z HD, a poza tym - 1 MB CHIP to ciut mało, żeby sensownie korzystać z twardego dysku. A oferta kart pamięci/turbo dla A600 imponująca nie była. Mało i drogo.
Niby fajnie, że PCMCIA, ale... No to taki "wodotrysk" był, do żadnych ciekawych zadań nie dawało się tego użyć.
Obecnie PCMCIA (przy rozbudowanej pamięci i szybszym procesorze) ma sens (przenoszenie danych z PC, karty sieciowe) ale w momencie wprowadzenia na rynek A600... Mało kto się zastanawiał, co z tym można zrobić.
Na dodatek część gier/dem pisanych pod A500 nie chciała latać.

Summa summarum - jak już mówiłem - bardzo nijaka maszyna. Klasyka durnowatej polityki Commodore - komputer potencjalnie bardzo fajny, ale bez możliwości wykorzystania tego potencjału, ślepa ścieżka.

Serdeczności
Des
[#13] Re: Amiga 600 Kickstar

@_arti, post #9

Mnie przeraza nieznajomosc ilosci PINow w podstawowych zlaczach i nic nie mowie.

@Stefx: Hybrydowego rev.8A z A500(Plus) nie polecam absolutnie. A600 to wspaniala konstrukcja i przy niej bym pozostal. Rozszerzona do 2MB i jakiegos prostego HDD pozwoli na dobra ilosc zabawy na poczatek. Sugestie o rozbudowanej A1200 zostawilbym na pozniej, gdy bedziesz absolutnie pewny, ze chcesz sie w to bawic i inwestowac, co badz niebagatela rownowartosc 2-3 kolejnych A1200, zeby postawic ja do poziomu jakiegos rozsadnego (Blizzard) 030 z rozsadna (16MB-64MB) iloscia RAMu i HDD. PS. CF ssie.
[#14] Re: Amiga 600 Kickstar

@F7sus4, post #13

dlaczego nie polecasz?
[#15] Re: Amiga 600 Kickstar

@Fortis, post #14

A jeszcze takie Pytanko, na jakim sprzęcie ze starych lat najlepiej pobawić się w programowaniu BASIC, obecnie siedze na CMD 64, ale chciałbym spróbować tej samej zabawy na Amidze, jest jakaś wersja najlepiej nadająca się do tego ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem