Wątek zamknięty
[#1] tak mi przyszło do głowy...
Witam.
Czytając jeden z postów na tym forum, przyszedł mi taki
kretyński pomysło do głowy... mnianowicie mam komplet MA...
hmmm może by tak w wolnych chwilach zeskanować to szystko
i do pdfów? Tylko czy to się komuś przyda?

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#2] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

Nie wiem co na to prawa autorskie, ale zdaje się, to nie było by tak proste jak piszesz.
[#3] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

Na jednej ze stron (cconline.com.pl) są o ile dobrze pamiętam niektóre numery w formacie DjVu. Jednak skanowanie i umieszczanie na stronie jest moim zdaniem nie tyle ryzykowne co po prostu niezgodne z jakimś prawem, którego nie znam, ale czuje że podpada to pod prawa autorskie lub tym podobne ;) No ale pisma są stare, nie do dostania, to może coś tak jak z tymi grami co są umieszczane na niektórych stronach bez pozwolenia właścicieli praw autorskich :)

[#4] Re: tak mi przyszło do głowy...

@grxmrx, post #3

No to trza będzie do Lupusa wysmarować petycję
z podpisami... możę ulegną bo kasy na tym i tak już
nie zrobią.
[#5] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #4

Trudno powiedziec czy do lupusa, bo przecie ost numery wychodziły jako 'własność' mp, i teraz pytanie czy mp nabywajac ma, nabył rownież prawa do wczesniejszych numerów?

[#6] Re: tak mi przyszło do głowy...

@grxmrx, post #3

grxmrx napisał(a):

>
> czuje że podpada to pod prawa autorskie lub tym podobne ;) No
> ale pisma są stare, nie do dostania, to może coś tak jak z tymi
> grami co są umieszczane na niektórych stronach bez pozwolenia
> właścicieli praw autorskich :)

tak. tez nielegalnie.
[#7] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

jak juz to jpg. chyba ze zrobisz ocr i zeskanujesz osobno obrazki to wtedy pdf mialby sens. pomijam juz kwestie legalnosci.
[#8] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Valwit, post #7

na jednym z MACD z eureki byly wszystkie artykuły z pierwszych lat trwania MA

[#9] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

Legalnie , nielegalne trudno wyczuć.
Jeśli jednak ktoś wpakowałby całość w pdf'y (z dbałością o jakość) to wiem, że z WIELKĄ CHĘCIĄ zassałbym to i nagrał na CD (a nawet zrobił kilka kopii).
Więc jeśli czyn dojdzie do skutku to poproszę adres na priv.

[#10] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

Lepiej zamknijcie ten wątek i jak chcecie to omawiajcie go sobie na priv, bo nam jeszcze PPA zamkną. Już wiele stron z tego powodu zniknęło przecież!

[#11] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Valwit, post #6

Poza tym redaktorzy innych portali amigowych mogą uznać, że mają większe prawa do decydowania czy można rozpowszechniać MA za darmo czy nie ;)

[#12] Re: tak mi przyszło do głowy...

@11MASTEr, post #9

a jaki jest sens pakowania obrazkow ze skanera w pdfy? poza zwiekszeniem objętości?
[#13] Re: tak mi przyszło do głowy...

@koodlaty, post #11

Może to jest podobnie jak z legalnością gier: jeżeli masz w domu oryginał to możesz używać danego romu :).

[#14] Re: tak mi przyszło do głowy...

@sebar27, post #1

Witka!
Gościu!Nie czekaj tylko zakładaj chłodzenie na skaner i zapodawaj! Moją kolekcję MA mi przetrzebiło(chociaż nadal mam numer zerowy!!!).Nie wiem jak z ze stroną prawną takiego pomysłu ale imć Pampuch-rednacz wielki nie powinien mieć chyba pretensji. :D
[#15] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Snake, post #14

No chyba że to Twoje "nie powinien" się nie sprawdzi i wytoczy proces. I pewnikiem by wygrał sprawę.

[#16] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Valwit, post #12

Po pierwsze: porządek;
po drugie: porządek;
po trzecie: po...
oprócz tego w czasach gdy płyty dvd czy cdr kosztują grosze, chyba nikt już nie narzeka na brak miejsca.

[#17] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Prince, post #15

Yo,Prince!
Może ktoś powie że jestem łatwowierny,ale uważam że rzeczowy dialog potrafi rozwiązać wiele problemów. Jeśli oczywiście ktoś wcześniej nie "wyskoczy pod orkiestrę" i zacznie zrzucać MA PRZED otrzymaniem zgody właściciela praw autorskich (czyli,o ile mnie pamięć nie myli,właśnie pana Marka Pampucha).
[#18] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Snake, post #17

To ja mam propozycję - jak się dogadasz (dogadacie) z wydawcą i uzyskasz (uzyskacie) zgodę na publikację MA w wersji oryginalnej, to wtedy się podyskutuje kto, jak i gdzie. A tymczasem proponuję nie wlec dalej tego wątku...
[#19] Re: tak mi przyszło do głowy...

@mailman, post #18

Hyyym, jest w Polskim prawodastwie takie "coś", co się zwie "dozwolony użytek" i dotyczy IIRC gazet i magazynów też...
Chętnym proponuje poszukać w sejmie i zamknąć ten wątek, bo a nóż a widelec "pakiety mają uszy".
[#20] Re: tak mi przyszło do głowy...

@Torn, post #19

Kończąc ten temat, bo się znowu interesująco może zrobić, wkleję cytat interpretacji ustawy, który chyba tłumaczy wszystko:

W art. 23 ust. 1 ustawodawca stanął na stanowisku, iż „bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego”. W ust. 2 z kolei określony został zakres własnego użytku osobistego, który obejmuje „krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego”.

oraz

W ramach dozwolonego użytku prywatnego nie jest również możliwa sytuacja, gdy osoby, które kopiują artykuł bądź pliki muzyczne ze stron www, umieszczają je potem na własnej stronie internetowej.

Więcej tutaj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem