kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB
Cześć wszystkim
Jestem tutaj nowy :) Dzisiaj właśnie kupiłem Amisie 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB. ( jeszcze jej nie mam fizycznie )
Moje pytanie będzie lamerskie (ostatnio używałem amigi 500 20 lat temu). kupiłem a1200 z takim oprzyrządowaniem ponieważ rozumiem że będę mógł wykorzystywać HXC do ładowania obrazów dyskietek ..hmmm .. gry itp
Jednak chciałbym robić coś poważniejszego na tym sprzęcie. Troche pomęczyć system, coś poprogramować ( jakiś basic, amos itp). I teraz wale pytanie lamera: Czy mogę do tej amisi jeszcze dołączyć dysk twardy. tzn tak żeby startował Workbench z dysku i żebym mógł go używ ć jak dysku w PC -cie ?? jaki kontroler zastosować ( żeby było tanio i sprawnie) , jaki dysk ???

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2014 20:30:43 przez pabloz
[#2] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@pabloz, post #1

ponieważ rozumiem że będę mógł wykorzystywać HXC do ładowania obrazów dyskietek

Tak jest, HxC z punktu widzenia Amigi działa dokładnie tak jak stacja dyskietek.

Czy mogę do tej amisi jeszcze dołączyć dysk twardy. tzn tak żeby startował Workbench z dysku i żebym mógł go używ ć jak dysku w PC -cie ?? jaki kontroler zastosować ( żeby było tanio i sprawnie) , jaki dysk ???

Amiga 1200 ma kontroler IDE i gniazdo do podłączenia dysku 2,5", więc dowolny dysk zgodny z tym standardem będzie działał. Ewentualnie można użyć do tego celu karty CF. Temat wielokrotnie poruszany na forum, są także obszerne artykuły w dziale sprzęt i w papierowym PPA, wystarczy poszukać...
[#3] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@strim_, post #2

dziękuje serdecznie za informacje
[#4] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@pabloz, post #3

Z tego, co napisałeś o konfigu sprzętu, można wywnioskować, że nie musisz dokładać dodatkowego HD, bo Twoja Amiga będzie startowała właśnie z tej karty CF, która właśnie "robi za twardziela". Czyli już masz w Amidze twardy dysk, jeno pod postacią karty. Wygodne rozwiązanie. Od kilku lat używam CF jako HD i nie mam powodów do narzekania.

Serdeczności
Des
[#5] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@Des, post #4

czyli mogę na karcie zapisywać luźne pliki, czy muszę mieć czysty obraz dyskietki i dopiero na tym obrazie ??
[#6] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@pabloz, post #5

Wszystko możesz zapisywać na karcie CF, w Twoim przypadku karta CF zachowuje się jak normalny twardy dysk. Możesz tworzyć katalogi, zapisywać w nich pliki i tak dalej, dalej, dalej. Powtarzam - karta CF jest odpowiednikiem twardego dysku. Z punktu widzenia wszelkich operacji sytemowych, nie ma żadnej różnicy między klasycznym, talerzowym twardzielem, a kartą CF.

Serdeczności
Des
[#7] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@pabloz, post #5

Karta CF obsługuje tryb dysku twardego tak jak microdrive. Będzie obsługiwana przez Amigę jak każdy inny dysk twardy.
[#8] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@Des, post #6

Jest i to bardzo istotna karta cf nie ma mechanicznych części/

hdd-yy%yyy%yy%yyy%yy-DONE karta:cf-yyyyyyyyyyyyy-DONE

Na powyższym wykresie ^^^ widać rózniceok, racja

"czyli mogę na karcie zapisywać luźne pliki" czyli że przez te małe pliki ci się szybciej zużyje karta i lepiej archiwa czy coś, tu się raczej nikt takimi sprawami nie przejmujeok, racja
[#9] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@amizet, post #8

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi
[#10] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@pabloz, post #9

Zapytam z ciekawości, ile za taki zestaw trzeba teraz zapłacic?
[#11] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@janekdrukarz, post #10

Pewnie tyle /klik/
[#12] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@amizet, post #11

8 stówek to lekka przesada za takie zmasakrowanie obudowy. Karta CF + adapter 80-100zł - chyba 40-50 zł. Nie wiem gdzie on kupuje :D
[#13] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@11111olo, post #12

Nieważne gdzie kupuje, ważne gdzie sprzedaje ;)
[#14] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@11111olo, post #12

Jak widać cena nie zawsze jest adekwatna... Karta cf to na allegro całe zestawy chyba czasami się ukazują po 70 coś takiego z systemem już, lecz kupującemu chyba nie przeszkadzała cena, zawsze mógł napisać nowy temat przed kupnem ale tego nie zrobił więc pewnie mu się spodobała i sobie kupił, ma i się cieszy.
[#15] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@amizet, post #14

Dla osoby zarabiającej 8-10 tys. zł netto miesięcznie wydatek 1k to żaden wydatek. A tak na fali nostalgii / z nudów kupuje gotowy produkt i cieszy się nim od razu po rozpakowaniu z pudelka.
[#16] Re: Amiga 1200 + HXC Floppy Emulator + dysk CF 4GB

@stachu100, post #15

Przecież nie napisałem że drogo , że się nie opłaca że sprzedawca zdziera , że HxC trzyma się na kleju z pistoletu że żeby zmienić dyskietkę to trzeba gdzieś po omacku szukać przycisków od hxc bo nikt ich nie wyciągnął na wierzch że taki czytnik kosztuje od 7 do 14 a karta 33-37 czyli z shipping koło 50 że się nie opłacało i że wtopił jak mało kto.

Tylko Napisałem Że ... cytuje.

"pewnie mu się spodobała i sobie kupił, ma i się cieszy"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem