[#1] HDD i A600
Mam pytanie. W jaki sposob moge do Amigi 600 podlaczyc dysk 3,5 "??
Chcialbym podpiac dysk o wielkosci 8,4Gb. Czy jest to wogole mozliwe i jesli jest, to, co musze posiadac. Slyszalem ze musi byc jakas przejsciowka, czy taka przejsciowke da sie zrobic czy trzeba kupic? i w jaki sposob ten dysk podlaczyc. Rosilbym o dokladny opis jesli takowy jest mozliwy.
Dzieki za pomoc

[#2] Re: HDD i A600

@elzear, post #1

Po pierwsze primo - powienienes przeszukac forum czy tego typu temat sie nie pojawil... a ja wiem ze sie pojawil. Po drugie primo - zobacz tu www.amiga600.de
[#3] Re: HDD i A600

@reactor, post #2

Dzieki za pomoc. Tylko jednej rzeczy jeszcze nie wiem czy istnieje przejsciowka z 2,5" na 3,5"? Czy ktos ma moze jakies rysunki badz cokolwiek jak to wykonac?

[#4] Re: HDD i A600

@elzear, post #3

Istnieje i można kupić.
[#5] Re: HDD i A600

@elzear, post #3

istnieje, mam taką :D

[#6] Re: HDD i A600

@elzear, post #3

Byle sklepik z laptokami, koszt okolo 25-30 zeta.

[#7] Re: HDD i A600

@Fazior, post #6

ok zrobilem jak radziliscie. Chodze pytam a tu gowno wszedzie maja przeplotke/adapter 3,5 na 2,5.
No i mam lola cos takiego moze byc?
mam zdjecie na FTPie
http://ftp.adlercomputers.com.pl/kozak/przep.jpeg

[#8] Re: HDD i A600

@elzear, post #7

adapter 3,5 na 2,5.

To nie jest kupa, ino jeden kit. Wystarczy ze sobie obrocisz stroną i juz bedzie z 2.5 na 3.5 :P
Kupuj i nie marudz

Tak, tylko dodatkowy kabel ktory niby cos ma zasilac, wyrzuc w pierony.

Dodam ze ta wezsza strone musisz wlozyc do portu na plycie glownej (takie druto-bolce wystajace z plyty, a do szerszej strony podlaczysz zwykla tasme od HD).

Ostatnia modyfikacja: 18.04.06 16:53
[#9] Re: HDD i A600

@Andrzej Drozd, post #8

ok ale teraz pozostaje kwestia zasilania. Zasilacz od ami Wystarczy ? czy moze trza dawac jakis AT?

[#10] Re: HDD i A600

@elzear, post #9

HD, mozesz zasilic z portu zasilania stacji dyskow, ale nie wiem czy wystarczy. Wtedy trzeba dorobic dodatkowy kabelek do HD (z tego samego zasilacza) lub drugim zasilaczem (mniej bezpiecznie).
[#11] Re: HDD i A600

@Andrzej Drozd, post #10

U mnie na zasilaczu 25W z Escomu mam 030/50 i dysk 3,5 zasilany z gniazda zasilania FDD. Wszystko śmiga ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.04.06 19:31
[#12] Re: HDD i A600

@Malin, post #11

Ja aktualnie na 25 watowce (lekki z A500)w drugiej Ami mam Apollo 040/50 i HD (zasilany z gniazda FDD). Jakims cudem tez dziala i nawet sie nie resetuje. Ale zasilanie dziala na "krawedzi". Dlaczego? Poniewaz z tego samego gniazda zasilam jeszcze wentylator, ktory dmucha na cala karte. Obudowa jest desktop, wiec nie dalem rady zamontowac go na radiatorze. Ale do rzeczy - gdy podlaczylem go do 5Vto komp sie czesto resetowal. Pomoglo podlaczenie do 12V. Wiatrak teraz szumi, no ale coz, przynjamniej robi wiekszy huragan :P
CD-ROM zasililem z dodatkowego pecetowego zloma.
[#13] Re: HDD i A600

@Andrzej Drozd, post #12

Jest taka mala sprawa kupilem ta przejsciowke 3,5" na 2,5" ale z tego co zauwazylem ze od strony podpiecia do ami (44pin) jest jeden pin zalakowany. no i wlasnie co z tym zrobic? jest to 20 pin i nie wiem czy jest on potrzebny czy nie.

[#14] Re: HDD i A600

@Andrzej Drozd, post #12

040/50 i HD zasilany z gniazda FDD to sport ekstremalny i moze się zakończyć conajmniej tragicznie ;)

[#15] Re: HDD i A600

@Malin, post #14

co chcesz przez to powiedziec?

[#16] Re: HDD i A600

@elzear, post #15

Dymiąca płyta A1200 tudzież inne interesujące rzeczy :)

[#17] Re: HDD i A600

@Malin, post #16

no wlasnie teraz jest problem
bo wlaczajac ami pokazuje sie czarny obraz i nic wiecej help? odpialem dysk i to samo. Dioda od zasilania sie swieci

to nie plyta ;] hah to przez przejsciowke 2,5 na 3,5 lol? czemu tak moze sie dziac?
Przejsciowka jest jakas dziwna jeden pin jest zalakowany (20) jak pisalem ww no i jeszcze sprawa z zasilaniem. Ma moze ktos jakis schemat budowy dobrej przejsciowki bo mnie szlag chce trafic z ta ;/ Albo chociaz jakas podpowiedz co zrobic z ta ? i dlaczego tak a nie inaczej.

Dziala. Tak na przyszlosc gdyby ktos podpinal przejsciowke to wazne jest w ktora strone sama przejsciowka ma byc podlaczona;/ nie wiem dlaczego ale tak ma byc ;/

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 17:04
[#18] Re: HDD i A600

@elzear, post #17

tylko teraz wlaczam hd tools a tu mi dysku nie widzi?
Moze mnie ktos poinstrulowac jak to teraz zrobic?

z tego co czytalem na forum lipa jest jak sie ma kickstarta 37.299... Wlasnie taki mam. Czy tylko jedyna nadzieja w tym zeby wymienic kickstart? no i wlasnie czy podejdzie kickstart z amigi 500+?

tam mam 37.175

Zmienilem tego roma i nic nadal nie widzi mi dysku ;/

jest to dysk 2,5 GB wiec chyba nie w tym problem?

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 18:07
[#19] Re: HDD i A600

@elzear, post #18

Dobra doszedlem do problemu... no ale teraz pytanie cos czego nie moglem znalesc na forum. Czy da sie update'towac kickstarta? 37.299 <-- ten kickstart posiadam i widze, ze nie da sie z nim nic zrobic. Jesli da sie update'towac to w jaki sposob?

ach slyszalem ze jesli zrobimy sobie partycje amigowa pod WINUAE o wielkosci 30 mb, jest mozliwosc ze ruszy i zobaczy dysk na romie 37.299
To prawda?

Ostatnia modyfikacja: 21.04.06 19:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem