kategoria: A1200
[#1] Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s
Hej! mam problem z ustawieniem odpowiedniej kolejnosci przy poczastku startup sequence. Uzywam OS 3.1 i przy starcie musze zaladowac m.in. patchowane scsi.device, workbench.library, icon.library, muredox, 4xeide ... generalnie teraz wszystko mi dziala dopiero po trzech resetach, jeden robi sie automatycznie, po nim system laduje sie , w polowie staje i mam czarny ekran, potem reset z klawiatury, system laduje sie do konca ale bez workbench i icon library i dopiero po trzecim resecie laduje sie wszystko jak nalezy. Pytanie moje jest takie : jaka kolejnosc powinienem zastosowac i ew. jakie parametry ? Przy loadmodule dalem noreboot, bo w dokumentacji napisali ze jesli dalej jakies polecenie resetuje amige to mozna tak zrobic. Teraz w s-s mam tak :

C:4xEIDE.driver QUIET
loadmodule libs:workbench.library libs:icon.library noreboot
C:SetPatch QUIET
mumove4k prepareemul a1200 ignoreverify
loadv43module >nil: c:a3002.ld.strip REBOOT
Stack 65536
c:blazewcp >nil:
c:muredox >nil:
[#2] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #1

ladujesz 4xeide.driver i jeszcze patchujesz scsi.device ?
[#3] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Norbert, post #2

no i jeszcze nie wiem do czegu mu ten stack 65536?
[wyróżniony] [#4] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #1

Ja bym to zrobił tak:

loadv43module >nil: c:a3002.ld.strip REBOOT
mumove4k prepareemul a1200 ignoreverify
loadmodule libs:workbench.library libs:icon.library noreboot

.....

C:LoadWB
EndCLI >NIL:

PS. Jeżeli mumove4k prepareemul a1200 ignoreverify też rebootuje Amigę, to spróbuj wpisać go przed SetPatychem i dopisz QUIET.
[#5] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Norbert, post #2

Tak, ponieważ bez patchowania scsi.device Amiga nie obsługuje poprawnie partycji powyżej 4GB, a mam dysk 80 GB.
[#6] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Chyba to było w dokmentacji Blazewcp , ale juz nie pamietam.
[wyróżniony] [#7] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #5

Tak, ale ty uzywasz 4xeide.device ktory ma wlasne scsi.device do obslugi duzych dyskow.
Wystarczy zastosowac opcje NOSPLIT w 4xeidePrefs
[#8] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #1

mumove4k (jak twierdzi dokumentacja) uruchamiamy przed setpatchem. Zapomniałeś o opcji NOREBOT dla tego polecenia. Wziąwszy pod uwagę, że pogram przerzuca autovec z przerwaniami z CHIP do FAST (taki FastExec + PrepareEmul w jednym) to ja bym go dał jeszcze przed wywołaniem LoadModule - jako jeden z pierwszych wpisów w Startup-Sequence. Przy okazji LoadModule składnia z mojej S-S:

C:morelibspace REVERSE

C:LoadModule MODULE LIBS:exec.library LIBS:graphics.library LIBS:intuition.library LIBS:icon.library DEVS:scsi.device REVERSE >NIL:

morelibspace jest dodatkiem do LoadModule i jego nazwa mówi chyba sama za siebie. ;)

A, i musisz łatać scsi.device za pomocą LoadV43Module? Nie lepiej załadować całe scsi.device za pomocą LoadModule?

DODANE: 4xeide to chyba po scsi.device powinno być ładowane...

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 19:31:03 przez APC74
[#9] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@APC74, post #8

Dzieki wszystkim za pomoc! W tej chwili tak mosdyfikowaîem s-s, ze starcza tylko pojedynczy reset. Patchowanie scsi.device faktycznie nie bylo potrzebne. Obecnie mam tak :

mumove4k PREPAREEMUL a1200 ignoreverify noreboot
C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/4xEIDEPrefs
ENDIF
loadmodule libs:workbench.library libs:icon.library ignoreverify
Stack 65536

Pytanie jeszcze jedno mam: jakie jeszcze inne biblioteki warto zaladowac, zeby usprawnic dzialenie systemu i skad je pobrac? Widze APC74, ze masz jeszcze intuition,exec i graphics. Ja aktualnie mam graphics w wersji 40.24, exec 40.10 i intuition 40.85 .
[wyróżniony] [#10] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #9

"Moje" wersje:

Link do archiwum ze spaczonymi bibliotekami

DODANE: Jeżeli będziesz ładował graphics.library, to podmień też SetPatch na wersję z archiwum.

Mam też nieco nowszą dos.library aaaale łajza gryzie się z intuition.library lub graphics.library skutkiem czego jest guru (żółte/czerwone) przy skalowaniu okienek np. Multiviewa. Jeżeli będziesz chciał się pobawić tą wersją, to tu masz link do niej.

Nowe intuition.library warto instalować, jeżeli będziesz chciał włączyć funkcję wysuwania okien za blat Workbencha (tak jak w Windows) - robi to jakiś program, nie pamiętam teraz jego nazwy...

Workbench.library nie ma chyba sensu ładować za pomocą LoadModule - SetPatch to robi, jeżeli znajdzie taką na dysku - po co ładować ją dwa razy.

DODANE: Jeżeli będziesz ładować większą ilość bibliotek LoadModule, to wypróbuj polecenie morelibspace. No i jakiś minstack też by się przydał - zwiększy stabilność systemu, bo programom korzystającym z łatek może nie wystarczyć minimalny stos 4kb...

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 11:25:24 przez APC74
[#11] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@APC74, post #10

Nowe intuition.library warto instalować, jeżeli będziesz chciał włączyć funkcję wysuwania okien za blat Workbencha (tak jak w Windows) - robi to jakiś program, nie pamiętam teraz jego nazwy...

Ten program to PowerWindowsNG. Używam i polecam.
[#12] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Sir_Lucas, post #11

No właśnie. :)
[#13] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #6

BlazeWCP nie potrzebuje "specjalnego" stosu.
[#14] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@APC74, post #10

dorzucilem sobie jeszcze wersje demo hsmathlibs, zastanawiam sie nad rejestracja. ktos z was tego uzywa ?

pytanie jeszcze skad wezme morelibspace ? w archiwum z loadmodule nie ma, a aminet tez mi nic nie powiedzial.
[#15] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #14

Używam Hsmathlibs i uważam, że warto zarejestrować. Dają szczególnie spore przyspieszenie we wszelkich grach typu Quake I i II, Doom i tym podobne.

Sam autor najnowszych portów tych gier zaleca ich używanie :)
Cytat z AmiQuake:

Performance Considerations:
1) You should always patch exec.library's CopyMem() and CopyMemQuick() routines
for faster processor specific versions.
2) Loading your ROM into FASTRAM is a great idea ;)
3) Install HSMathLibs.

A morelibspace to nie jest przypadkiem część pakietu AfaOS ?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 22:58:59 przez Sir_Lucas
[#16] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Sir_Lucas, post #15

ha tylko ja wlasnie sprawdzilem na glquake na timedemo demo3 przed zainstalowaniem hsmathlibs 18,5 fps, a po zainstalowaniu 18,3 ...
[#17] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #16

[#18] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@APC74, post #10

Link do archiwum ze spaczonymi bibliotekami

DODANE: Jeżeli będziesz ładował graphics.library, to podmień też SetPatch na wersję z archiwum.

Mam też nieco nowszą dos.library aaaale łajza gryzie się z intuition.library lub graphics.library skutkiem czego jest guru (żółte/czerwone) przy skalowaniu okienek np. Multiviewa. Jeżeli będziesz chciał się pobawić tą wersją, to tu masz link do niej.

Nie mogę rozpakować tych archiwów ani na PC, ani pod winuae. Mógłbyś je zamieścić w jakimś innym formacie?
[#19] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Sir_Lucas, post #17

Bralem z Aminetu, uzywalem zalaczanego installera, ładuję je z uzyciem loadmodule jak resztę.
[#20] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@twardy, post #16

Ja sprawdzałem pod 040 i Medkiem z MMU i Voodoo i jak miałem coś szybciej to żedu 0,5 FPSa więc u mnie to raczej nie zdało egzaminu (a oxypatcher pomaga szczególnie przy BlitzQuakeGL).

Zdaje się, że te biblioteki bardziej się uwidaczniają przy Medku z konfigiem NoMMU, ale to muszę sprawdzić.
[#21] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@Pinto, post #18

W tym momencie jest mały problem - remont domu dotarł do mojej gawry (pokoju) i Ami wyniosłem na strych. W dodatku dziś na piecu zainstalowałem wreszcie Win7 i w tym momencie nie mam jeszcze postawionego FTP, ani WinUAE (w tym momencie mam gołą windę + Firefox a antywirus dopiero ściąga pierwsze definicje wirusów...). Trochę potrwa, zanim wszystko wróci do normy. Nie możesz ściągnąć lzxa lub unlzx z Aminetu?
[#22] Re: Pytanie o kolejnosc ladowania latek w s-s

@APC74, post #21

Dzięki za pomysł z unlzx. ZadziałałoOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem