[#1] FastAta mkII i ZIP100
Czesc

mam taki dziwny problem ... ZIP 100 IDE podlaczony do kanalu drugiego na master pio3 (na slave jest CD pio4)(ZIP ma trackdisk.device unit 6) ... zipa widac jak wloze dyskietke tez ... proboje ja zainicjowac HDtoolboxem i albo zwicha olbo freez ...
na pulpicie mam dwa uzadzenia PD6 DF6 bodajrze oba 880kb jak robie format nic sie nie dzieje ... wisi ... jak zainicjowac dyskietke ZIP ??

do sterow od Faty by ATAPIFormat ale pisze ze format error nic nie robiac ...
moze zip nie moze byc na master ??

robie cos zle ?
pomysly ?

PS: os 3.9

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.04.06 18:46
[#2] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #1

Podaj jaką masz mountlistę do tego ZIPa.
[#3] Re: FastAta mkII i ZIP100

@Sylwester, post #2

taka jak zrobily stery do faty :) ... czyli standard ... trackdisk.device unit 6
[#4] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #3

taka jak zrobily stery do faty

Co wcale nie oznacza że jest poprawna, wklej ją tutaj to może coś wymyślimy a tak to wróżenie z fusów.
[#5] Re: FastAta mkII i ZIP100

@Sylwester, post #4

leci tak ... z palca :) ...

Unit = 6
Device = trackdisk.device
FileSystem = L:CrossDosFileSystem
Flags = 1
BlocksPerTrack = 9
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Surfaces = 2
Buffers = 10
BuffMemType = 1
GlobVec = -1
Mount = 1
Priority = 5
DosType = 0x4D534400
StackSize = 600
[#6] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #1

Spróbuj zamiast CrossDosFilesystem użyć Fat95 (oczywiście najpierw wrzuć Fat95 do L:).
ZIPa (o ile mnie pamięc nie myli) nie inicjujesz HDTB, tylko od razu formatujesz. Jeśli dysk jest już sformatowany, to powinno działać samo (o ile w mountliście masz taki sam filesystem).
I jeszcze parę spraw:
- unit powinien być chyba w zakresie 0-3, drugi kanał master to 2
- device - na pewno nie trackdisk (bo to kontroler flopa), powinno być chyba scsi.device (fata bodajże patchuje scsi.device, nie trzeba więc używać jakiegoś osobnego urządzenia)
- highcyl - czy ZIP ma tyle samo ścieżek co Flop (80)? Z tego co pamiętam, ma sporo więcej (w mountliście do ZIPa SCSI jest 2890)
- jesteś pewien, że to mountlista do ZIP założona przez instalkę FastATA?

Ostatnia modyfikacja: 20.04.06 18:08
[#7] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #5

Uwaga: W mountlicie zawsze ustaw:

device=scsi.device dla CD-ROM, CD-R, CD-RW
device=trackdisk.device dla LS-120, ZIP ATAPI

Uwaga: W przypadku korzystania z AllegroCDFS nalezy korzystac
z mountlist znajdujacych sie w katalogu mountlists na dyskietce
FastATA'99.

Urzadzenia takie jak stacja LS-120, stacja ZIP ATAPI, jesli sa sformatowane
pod systemem operacyjnym Amigi, nie wymagaja mountlisty - sa konfigurowane
automatycznie. W przypadku korzystania z dyskietek LS-120, ZIP
sformatowanych pod PC w katalogu Devs/DOSdrivers musi znajdowaę sie
odpowiednia mountlista (PC5, PC6 lub PC7).

Uwaga: W Parametr Unit mountlisty PCx musi odpowiadac numerowi
Unit danego urzadzenia LS-120, ZIP:

PRIMARY MASTER Unit 4 (PC4 z katalogu mountlists)
PRIMARY SLAVE Unit 5 (PC5 z katalogu mountlists)
SECONDARY MASTER Unit 6 (PC6 z katalogu mountlists)
SECONDARY SLAVE Unit 7 (PC7 z katalogu mountlists)

Ostatnia modyfikacja: 20.04.06 18:07
[#8] Re: FastAta mkII i ZIP100

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Stop. Z tego co pamiętam unit=3 da nam ZIPa w formacie Ami (inicjalizowanego HDToolsem), zaś jezyk wyraźnie chce mieć ZIPa w formcie PieCa (np. do przenoszenia danych) więc musi zostać unit=6. To zdaje się jest opisane w instrukcji do FastATY. Na pewno lepiej będzie jak skorzystasz z rady wali7 (fat95). Spróbuj też może skorzystać z jakiejś mountlisty z Aminetu, a nie tej Elboxu (ja np. korzystam z ZPC Thomasa Omiliana - z tym, że nie mam teraz FastATY). Sprawdź też może, czy device i unit nie dublują Ci się: mountlista/tooltypy.
Powodzenia.

[#9] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #5

BlocksPerTrack = 9
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Surfaces = 2

No i wszystko jasne, 80 cylindrów po 9 bloków każdy i 2 głowice co daje 80*9*2=1440 bloków po 512 bajtów czyli 720KB. Musisz znać geometrię Twojego ZIPa i wstaw odpowiednie wartości lub idź za radą wali7 i przejdź na fat95, jest szybszy i łyka długie nazwy.
[#10] Re: FastAta mkII i ZIP100

@wali7, post #6

o to chodzi ze mam dyski ZIP zrobienie w maczku ... zrobilem na nich fat32 ... spr fat95 moze tedy droga ...

znalazlem takie cos ... http://www.amigau.com/zipdrives/aFormat.html ... ale zbytnio nie pomoglo ... i mount listy tez nie :) ... swoja droga to pod osem 3.9 chyba nie trzeba zadnej mountlisty jak sie chce uzywac ZIPa tylko amigowego ... ZIP jest jako DF6: ... nic ... powalcze i dam znac ...

mi sie by przydalo uzywac tak zeby moc prznosic dane na maczka ... czyli raczej fat32 by byl uzyteczny bo do HFS chyba nie ma fielsystemu na ami :) ...

ide pogrzebie ... ech ...
[#11] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #10

Na stronie do której podałeś link jest opis podłączenia i obsługi ZIPa SCSI. Niby na IDE jest podobnie, ale jednak inaczej ;)
Kluczem do sukcesu jest mountlista. Niestety, nie jestem w stanie tego sprawdzić (nie mam obecnie FastATA), ale problem nie wydaje się aż tak skomplikowany (hmmm, powiedzmy ;) )
Jako bazę proponowałbym przyjąć mountlistę z AmigaZIPFAQ12 (Aminet):
Device =
Unit = <6>
FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
SectorsPerBlock = 1
SectorSize = 512
Mask = 0x7ffffffe
MaxTransfer = 0x100000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 196607
Buffers = 5
BufMemType = 0
StackSize = 2000
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x4d534800

Co do zmian, to na pewno:
* Device = scsi.device
* Unit = 2 (co prawda niektórzy koledzy proponowali inne ustawienia, ale nie sądzę aby poprzez nr. unitów wybierało się filesystem. Po prostu unit oznacza fizyczny adres urządzenia na szynie obsługiwanej przez Device)
* FileSystem = L:Fat95 (nie ma co używać archaicznych filesystemów, Fat95 obsługuje długie nazwy, i dla Ami jest obecnie naj)
* LowCyl, HighCyl, BlockPerTrack - podobno zależy to także od kontrolera, ale powinno działać
* DosType - nie wiem czy jest potrzebny

Sprawdź mountlistę Elboxu, w razie gdyby była, to zmień w niej filesystem i ustaw odpowiedni unit (2).
Zapomnij o HDToolBoxie - on nie służy do obsługi wymiennych nośników.

Co do HFS, to istnieją amigowe filesystemy obsługujące go (tylko po co? już lepiej używać Fat, jesteś przynajmniej ze wszystkim kompatybilny)
[#12] Re: FastAta mkII i ZIP100

@wali7, post #11

DosType jest bardzo ważny, determinuje jaki to filesystem, przykładowo dla HD OFS, FFS, SFS czy PFS. Pod fat95 decyduje której partycji dotyczy ale to dla HD, dla wymiennych nośników to nie wiem.
[#13] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #1

No i z dzisiejszej walki nici ... zarejestrowalem sie w elboxie ... zobaczymy ... moze oni pomoga poinformuje jak mi cos pojdzie ... :S
[#14] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #13

ma ktos moze stery do faty mk3 ?? moze tam mount list sa ok ? jak ma ktos to prosze na mail jesli mozna
[#15] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #14

Oto moutlista jaka podana jest jako przyklad w pakiecie FAT95

/* 100 Mb NEC ZIP drive at the internal IDE port of my A1200 */

ZIP0:
FileSystem = l:fat95
Device = scsi.device
Unit = 1
Flags = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
BlockSize = 512
Buffers = 100
BufMemType = 1
BootPri = 0
Stacksize = 4096
Priority = 5
GlobVec = -1
DosType = 0x46415401
Control = "+s" /* testing: SCSI direct commands */

lub

/* external IOmega Zip 100 drive on A1200 Tower */
/* with B1260, IOblixZII, OS3.5/Scalos/DOpus 5.82 Magellan II */
/* Thanks to Gunter Hinrichsen */

ZIPC:
FileSystem = L:fat95
Flags = 1
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 68
Reserved = 0
PreAlloc = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 2890
Buffers = 100
BufMemType = 1
MaxTransfer = 0x00ffffff
Mask = 0xffffffff
DosType = 0x46415401
GlobVec = -1
StackSize = 8192
Mount = 1
Priority = 10
Device = scsi.device
Unit = 1
#

jes

to musi ZADZIALAC !!!
ale jesli nie zadziala :D to zmien DEVICE na trackdisk.device i odpowiedni UNIT

Jak chcesz ZIPa uzywac jako wyjmowalny nośnik, to odpalaj moutliste.
Uzywajac HDToolbox traktujesz go jako dysk z wszystkimi zaletami i wadami.
[#16] Re: FastAta mkII i ZIP100

@Norbert, post #15

po moich strasznych bojach ... mam pewnosc ... ata3.driver mapuje zipa w trackdisk.device ... unit = unit + 4 ... pod HDToolBoxem nie mozna go uzywac z tad zwichy :) ... mozna uzywac tylko jako uzadzen wymienych ...

Norbert: mam ta pierwsza mountilste ... wynik jak zawsze ...nie widac zipa ... zadna ikonka nie wyskakuje na pulpicie ... ki czort ?

opisalem cala sprawe i wyslalem mail do elboxu ... zobaczymy

a tak jeszcze sobie mysle ZIP moze sie klocic z CD na kanale?(CD dziala ok)
a moze jest to wina tych dyskow ZIP ze sa zrobione nam maczku?? ale chyba nawet jakby sie nie dalo powinienem jakos pod amy tego uzywac i dalo by sie sformtowac ...

fastata ... to juz drugie takie moje boje ... na poprzedniej facie mialem problem z AlegroCDFS ... za chiny nie chodzilo ... 10 maili z Elboxem wymienilem i zwatpili ... ech ... czyzby znowu ?

moze ktos ma jakies pomysly (nawet glupie ;)) ??

Ostatnia modyfikacja: 22.04.06 11:52

Ostatnia modyfikacja: 22.04.06 11:53

[#17] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #1

no i znalazlem az wstydz sie przyznac ... ZIP dziala jak Elbox pisze i z ich mountlista zamontowal mi dyskietke zformatowana na maczku (MS-DOS File System) ... wiecie co bylo ...

blad byl w SS

bylo tak ATA3.driver NOPARTS ... i to noparts wywalalo takie bugi ... wywalilem ... wie ktos do czego to sluzy wogole ??

Pozdrawiam
[#18] Re: FastAta mkII i ZIP100

@jezyk, post #17

Podbijam temat. Mam dokładnie ten sam problem, co OP.
Ktoś mógłby podesłać ADF ze sterownikami i instalatorem
do FastATA MK-II?

EDIT: już wszystko rozgryzłem, nie trzeba :)

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2017 21:42:43 przez _arti
[#19] Re: FastAta mkII i ZIP100

@_arti, post #18

Arti, to może opisz - na pewno ktoś tu kiedyś zajrzy i zada sobie mityczne pytanie:

[#20] Re: FastAta mkII i ZIP100

@_arti, post #18

.
EDIT: już wszystko rozgryzłem, nie trzeba :)

i nikomu nie powiem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem