[#1] HD w A1200
Po 4 latach odpalilem znow swa Amisie! Wsadzilem dysk twardy 2 GB, a ona go nie widzi. Czy od razu powinna ja wykryc ??? Czy potrzebne jest jakies oprogramowanie???(niestety wszystko co mialem uleglo zniszczeniu, porozdawalem itp. :( ) Czy amiga moze obsluzyc dysk >4gb???

Jak przeniesc dane z PC na Amige??? (sciagnalem duzo softu z netu ale juz mam dosc emulacji "I want the real thing").

Bardzo prosze o odpowiedz.

Z gory dziekuje
[#2] Re: HD w A1200

@Griingo, post #1

Pewnie że możesz użyć wićkszego twardego niż 4GB (pod warunkiem że zainstalujesz jakąś nakładkć-bez tego to tylko do 4GB). A co do twardego to musisz go zainstalować HD Toolboxem.

[#3] Re: HD w A1200

@Arbuz, post #2

Ale jest problem: oprocz workbencha nie mam zadnego innego oprogramowania na dyskietkach :(.

Wlasnie czytalem po raz kolejny ze moge czytac dyskietki amigowe w PC i odwrotnie ale do cholery probowalem juz wszystkiego i nie moge tego zrobic!!!!

Jak przeniesc tego hdtoolboxa na amisie ?????

Dzieki
[#4] Re: HD w A1200

@Griingo, post #3

Jak przeniesc tego hdtoolboxa na amisie ? Hehe bardzo prosto, rzecz jednak w tym, że on się sam przenosi. Musisz mieć pełen pakiet dyskietek z Workbencha np. 3.1. Podlanczyc twardy do Ami i zapuscic kompa z dyskietki Instal 3.1 (zrob sobie kopie tej dyskietki) bo w czasie zakladania partycji musisz miec dyskietke odbezpieczona. tam wchodzis do hdtoolboxa i ustawiasz sobie twardziela jak chcesz tzn. ustaw sobie partycje (pierwsza musi być botowalna) jak poszperasz to wszystko znajdziesz, nie jest to trudna, zapisujesz i wtedy mozesz z tej dyskietki poszukac pliki install i workbencha razem z hdtoolbox sam zainstaluje sie na na twardy. :)

[#5] Re: HD w A1200

@Griingo, post #3

I stała sić jasność ) a co do czytania dyskietek amigowskich na PC to słyszałem o tym ale nigdy grzyba nie udało mi sić do tego zmusić. Za to po instalacji Workbencha możesz czytać dyski PC w zależności od tego jakąmasz stacjć dysków w Ami ale jestem niemal w 100% pewien że jest to stacja rzadka czyli wrzucisz dyskietkć od PCtylko 720KB

[#6] Re: HD w A1200

@figaro_79, post #4

Dzieki tylko ze jest maly pikuś, mam wszystkie dyskietki oprocz install :( i co w takim wypadku??
[#7] Re: HD w A1200

@Griingo, post #6

1. Wkladasz dyskietke Workbench i odpalsz z niej system. Nastepnie za pomoca HDToolboxa przygotowujesz HD (mozesz podzielic na parycje - w takim razie systemowa musisz zaptaszkowac jako bootujaca (nie musi byc to pierwsza partycja, wazne aby systemowa miala minimum 200 MB, poniewaz oprocz systemu warto pozniej zalozyc katalog z jakimis niezbednymi programami typu edytory teksty, plikowce, lub ratunkowe)).
2. Gdy przygotowales HD HdToolboxem i zgrales przed wyjsciem, komputer powinien sie automatycznie zresetowac i jeszcze raz wczytac system z dyskietki. Na blacie WB powinna pojawic sie dodatkowa Ikonka (lub wiecej, jezeli zrobiles kilka partycji). Ikonka ta powinna miec nazwe NODOS lub cos podobnego. Nastepnie zaznaczasz ikonke i z gornego menu wchodzisz do Icons/FormatDisk (przy formatowaniu zaznacz FFS)
3. Po zformatowaniu partycji systemowej (reszte mozesz sformatowac pozniej) Odpal jakiegos filemenagera (DOpus, Filemaster (lepiej tego w jakiej wczesnej wersji gdyz nie wymaga dodatkowych bibliotek ktorych nie masz na dyskietce WB) i...
4. Cala zawartosc dyskietki Workbench przekopiuj na partycje stystemowa. Tak samo bezposrednio na partycje przekopiuj zawartosc dyskietki Extras. Nastepnie na tej partycji stworz katalog Storage i do tego katalogu skopiuj wszystko ze Storage. Tak samo zrob z Fonts i Locale.
[#8] Re: HD w A1200

@Andrzej Drozd, post #7

NIE MAM HDTOOLBOXA i NIE MOGE CZYTAC dyskietek z pc bo brakuje mi chyba pliku crossdosfilesystem czy cos takiego
[#9] Re: HD w A1200

@Griingo, post #8

CrossDosFilesystem powinien byc juz na dyskietce Workbench w katalogu L. Dodatkowo musisz przegrac z dyskietki Storage z katalogu DosDrivers plik PC0 (wystarczy ze przerzucisz go na Workbenchu) na dyskietke Workbench do katalogu Devs/DosDrivers, nastepnie zresetuj komputer. Dyskietke pecetowa najlepiej sformatuj na Amidze (pamietaj aby byla DD). Pozniej wysle Ci HDToolboxa.
[#10] Re: HD w A1200

@Andrzej Drozd, post #9

No ja tez myslalem ze crossdosfilesystempowinienbyc na dyskietce workbencha ale do jasnej cholery na mojej nie ma!!! TO jakis KOSZMAR

A a hdtoolboxa to juz mam ale dzieki jesli juz przeslales!!! Tylko co z tego ze go mam jak go do amisi nie mam jak wrzucic!!! :(:(
[#11] Re: HD w A1200

@Griingo, post #10

Jezeli nie zdabedziesz pelnej dyskietki WB, to mozesz sprobowac sformatowac dysk pod najnowszym WinUAE (wymagany WinXP lub 2000) lub pod Amithlonem. Bedziesz mogl przy okazji przerzucic wszystkie pliki. Niestety nigdy tego nie robilem tylko czytalem ze jest to mozliwe.
[#12] Re: HD w A1200

@Griingo, post #10

Masz jakiegoô lewego tego Workbencha? Na mojej oryginalnej dyskietce "Workbench3.0" w katalogu L jest CrossDOSFileSystem. A jak nie chcesz mieę problemów z kompletowaniem wszystkiego to najlepiej kup AmigaOS3.9. Tam ci sië wszystko zainstaluje automatycznie z CDROMu. No i nie bëdziesz miaî problemów z dyskami wiëkszymi od 4GB.
[#13] Re: HD w A1200

@Krzysztof, post #12

a gdzie to moge kupic i ile to kosztuje??/
[#14] Re: HD w A1200

@Griingo, post #13

Adresy firm amigowych znajdziesz w dziale Teleport na tej stronie. Możesz zapytać ich czy jeszcze sprzedają Os3.9.
Możesz poszukać też Allegro jak i na giełdzie [url=http://www.amiga.com.pl/gielda]amiga.com.pl/gielda[url]

[#15] Re: HD w A1200

@Griingo, post #1

JUZ WSZYSTKO GRA DZIEKUJE WSZYSTKIM!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem