[#1] GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.
Nadsyłanie prac zostało już zakończone.
Przepraszam, że prace pojawiały się często nawet z dwudniowym opóźnieniem, ostatnio jestem nieco bardziej zajęty.

Rozpoczynamy głosowanie!

Nie dostałem zbyt wiele prac, więc nie możemy głosować na każdą kategorię osobno. Zamiast tego, zagłosujemy tak jak w konkrusie muzycznym - ustawcie wszystkie prace w kolejności od 10 (najlepsza) do 1 (najgorsza). Pozycja będzie też liczbą punktów dla danej pracy. Możecie spokojnie komentować prace pod punktacją.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania lub sugestie, proszę "obudzić" wątek główny konkursu.
.

Przypominam, że strona konkursu to teraz http://konkurs.jenot.info . W tym miejscu należą się podziękowania dla wspomnianego Jenota za hosting.
[#2] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

Dodałem jeszcze jedną pracę, o której zapomniałem przy przeglądaniu wszystkich prac. Niedowiarkom mogę pokazać maila sprzed kilku dni, który leżał nieodpakowany.
Swoją deogą, popełniłem błąd w poprzednim poście. Zamiast 10 prac, mamy 12 (w chwili pisania było 11, nie uwzględniając tej zagubionej). Informuję również, że dodawanie prac nie jest już możliwe, a ostatnie prace wpłynęły dzisiaj przed południem.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2014 23:05:07 przez Skrzyp
[#3] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #2

Łee, myślałem, że do północy i siedze dziergając screenshota :/ Ten, co wysłałem o 23:00 też nie wszedł?
[#4] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@_arti, post #3

Doszedł. Limit był taki, żeby było do 20, bo chciałem się uwinąć w 15 minut z postem i wrócić do innych zajęć, okazało się, że mam chwilę dopiero ok. 22. Gdyby to nie był problem, to ten screen ląduje jeszcze w konkursie, ale obawiam się reakcji wszystkich "oburzonych" na taką sytuację. Najwyżej jeszcze pomyślę, teraz mam chwilę czasu.
[#5] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #4

Uff ;) Ale z drugim już nie zdążyłem. To pójdzie do następnej edycji OK
[#6] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@_arti, post #5

No dobra, nieco naciągnąłem zasady i zaakceptowałem Twoją pracę wysłaną po 20:00. Po prostu, nie wiedziałem, że ludzie tutaj też mają tendencję do wysyłania wszystkiego na ostatnią chwilę. Pamiętajcie, że mieliście miesiąc czasu!

W takim wypadku, mamy trzynaście screenshotów. I już, do cholery, ani jednego więcej.
Jak już powiedziałem, ustawiamy je w liście od góry do dołu (13...1), a numer odpowiada wprost proporcjonalnie ilości punktów przyznanych za dany screenshot.

Po zakończeniu konkursu napiszę dość spory tekst, dlaczego organizowanie czegokoliwke w środowisku jest o kant d… rozbić, ale na razie się powstrzymam :)

Mogę chociaż w sumie się pożalić, czemu musiałem napisać taki długi regulamin, skoro dla mnie też nie była to żadna przyjemność i sporo się nad nim głowiłem? Po prostu, siedząc na forum od chyba 2,5 roku już doskonale wiem, że nie można tak po prostu postawić wszystkiego w jednym zdaniu "Wyślijcie blaty.", bo - choćby niewiadomo jakie zasady były - i tak się ktoś przyczepi, jak to było widać w wątku ogólnym. Próbowałem się tak wstrzelić, żeby wszyscy byli zadowoleni, co i tak udało się tylko częściowo.

P.S: Dodam jeszcze, że pierwotnie konkurs miał być w założeniu anonimowy, co miałoby wyeliminować celowe downvote'owanie prac czyihcś osób, ale to się nie bardzo udało, jak widzimy :D Chociaż to nie jest już taka wielka strata.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 00:19:05 przez Skrzyp
[#7] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #4

Dura lex, sed lex
[#8] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #6

Po zakończeniu konkursu napiszę dość spory tekst, dlaczego organizowanie czegokoliwke w środowisku jest o kant d…

Nie poddawaj się. Konkurs blatów ma to do siebie, że cały czas możemy modyfikować swoje blaty. Ja wiem że sztuki nie ma w przypadku WinUAE, ponieważ są dostępne pełne instalki z bajerami na full. Ale konfiguracja własnego systemu na prawdziwych Amigach od podstaw to sztuka. Sztuka dla sztuki, ale jednak. Zamieściłem screeny z BVision i AGA 64col, ale to jeszcze nie koniec. Przez kilka lat "zapuściłem" swoje systemy. Ale dzięki temu konkursowi odświeżyłem ich wygląd. Choć nie doszedłem jeszcze do perfekcji z przed 10 lat i mam jeszcze wiele do pokazania, np. jak zrobić opad szczeny na AGA w 64 kolorach. Miejsce jest nie ważne. Liczy się zabawa i radocha. :)

PS. Szkoda że mój screeny z BVision i AGA będą konkurować z tymi z WinUAE (są nawet lepsze od AOS4/MOS), ale trudno.
[#9] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

Pytanko do Ola Hughson:
Jak się nazywa motyw twoich okienek ze screenshotów konkursowych?
[#10] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

10pkt - pulpit nr 1
9pkt - pulpit nr 2
6pkt - pulpit nr 6
5pkt - pulpit nr 10 (masz błąd w nazwie, jest pulpit nr 18 winno być 10)
1pkt - reszta naćpana, nieczytelna, nieprzejrzysta i po prostu nieładna.
1pkt
1pkt
1pkt
1pkt
1pkt

Niestety w niedzielę wróciłem z nart i nie wrzuciłem swojego :(

Udostępnicie wspaniałe tapety 1 i 2 ? :o) Proooooszę.
[#11] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

1-10pkt
2-9 pkt
3-8pkt
8-7pkt
10-6pkt
12-5pkt
5-4pkt
4-3pkt
11-2pkt
6-1pkt
[#12] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

Jeśli ktoś ma jakieś pytania lub sugestie, proszę "obudzić" wątek główny konkursu..

Przepraszam, ale który to wątek główny bo nie mogę znaleźć? Mam sugestię - proszę o podwojenie w pionie obrazków z pracy nr #11, bo nie wygląda to dobrze w proporcjonalnych rozdzielczościach. Z góry dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 10:25:17 przez Hexmage960
[#13] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #6

A ja swoje wysłałem o 19 godz w dniu wczorajszym, chyba zmieściłem się w wyznaczonym terminie. Screeny w 2 kategoriach i cisza :(.
[#14] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Hexmage960, post #12

Wątek główny znajdziesz przez wyszukiwarkę forum "konkurs screenshotów"
http://www.ppa.pl/forum/amiga/29648/konkurs-screenshotow#m418756
[#15] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

1 - 5 pkt.
2 - 10 pkt.
3 - 6 pkt.
4 - 1 pkt.
5 - 8 pkt.
6 - 2 pkt.
7 - 1 pkt.
8 - 9 pkt.
9 - 1 pkt
10 - 5 pkt.
11 - 4 pkt.
12 - 7 pkt.
13 - 3pkt
[#16] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@flops, post #15

@Hexmage960: Ten ekran tak wygląda, bo tak… wygląda. To na monitorze jest "niepoprawny".

@Risc: Nie dostałem nic o 19 wczoraj, tylko rano rano i wieczorem.

Moje głosy:

Praca numer 1: punktów: 8 // Widziałem ten blat w akcji, jak na GFX - bomba
Praca numer 2: punktów: 7 // Ten też spoko, ale raczej wygląda jak klon 1. ze zmienionymi kolorami
Praca numer 3: punktów: 6 // Pomysł fajny, tylko motywy MUI kontrastowe do ramek, jak z innej bajki
Praca numer 4: punktów: 3 // Czcioki dają po oczach, szczególnie ten monospace w MUICON, XENa byś dał. No i karny jeżyk za wpychanie Rairty do loga MOSa
Praca numer 5: punktów: 5 // Wykonanie fajne, ale ja bym w takim kalejdoskopie nie mógł pracować
Praca numer 6: punktów: 9 // No, i to się rozumie! Pokaż wersję z paletą Rebela, będzie jeszcze lepsza
Praca numer 7: punktów: 4 // Nie wiem, jakaś taka niedbałość z tego wychodzi, i ta strona taka niedorenderowana
Praca numer 8: punktów: 6 // Fajne OS4, fajny pasek na dole, ale w ogóle macie tam obsługę motywów ramek i gadżetów? Wszędzie tylko te domyślne widzę.
Praca numer 9: punktów: 8 // To też mi się podoba, ogólnie look z MagicWB, ikonki z NewIcons, czcionka jedyna dobra.
Praca numer 10: punktów: 5 // Tu się można było postarać, ale fajne ramki okien
Praca numer 11: punktów: 2 // IKONKI SE ZMIEŃ!
Praca numer 12: punktów: 7 // Super ściągawka na pulpicie, ale ten pasek na dole jak z innej parafii
Praca numer 13: punktów: 9 // Tak wiele swagu (tak to się mówi?), a tak niewiele mocy potrzeba!
[#17] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #16

A to szkoda, nawet teraz sprawdziłem i mam wysłane o 18.59, No ale trudno.
To może podkategoria tych co się nie zakwalifikowały :)
[#18] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Risc, post #17

Ale nie, w ogóle nic nie dostałem, w spamie też nic nie ma.
Sprawdź, czy nadałeś na właściwy adres.
[#19] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

Mój Typ:

01 - 8 pkt
02 - 5 pkt
03 - 11 pkt
04 - 4 pkt
05 - 10 pkt
06 - 3 pkt
07 - 12 pkt
08 - 7 pkt
09 - 13 pkt
10 - 9 pkt
11 - 2 pkt
12 - 6 pkt
13 - 1 pkt

Pozdro
[#20] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Piotr Myszkowski, post #19

Przepraszam ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić system głosowania? ;) Niektórzy przydzielają punkty od 1 do 13 (co mnie osobiście wydaje się logiczne), inni przydzielają punkty zupełnie dowolnie, jeszcze inni tylko do wybranych prac. Jaki jest "standard"? Też chciałbym dorzucić swoje głosy OK
[#21] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@_arti, post #20

Bo w końcu się nie zorzumieliśmy. Chciałem, żebyśmy przydzielali punkty od 1 do 13, ale (nie wiem czemu) wygrała koncepcja przyznawiania ich od w skali 1…10, co mnie też zmyliło, jak dawałem głosy na szybko, więc niech już tak zostanie.
[#22] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Andrzej Drozd, post #8

PS. Szkoda że mój screeny z BVision i AGA będą konkurować z tymi z WinUAE (są nawet lepsze od AOS4/MOS), ale trudno.

Dlatego że Pc zawsze konkurował z Amigą i dostawał po d...e.
[#23] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Dorian3d, post #22

Będą, bo przyszło ich za mało, spodziewałem się ich więcej.
A co do peceta, to teraz trzebaby zweryfikować, kto komu daje po tyłku :D
[#24] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #6

Pulpit #01 - 2 pkt
Pulpit #02 - 6 pkt
Pulpit #03 - 5 pkt
Pulpit #04 - 4 pkt
Pulpit #05 - z pewnych powodów pominę ;)
Pulpit #06 - 10 pkt
Pulpit #07 - 11 pkt
Pulpit #08 - 7 pkt
Pulpit #09 - 12 pkt
Pulpit #10 - 8 pkt
Pulpit #11 - 2 pkt
Pulpit #12 - 13 pkt (ta tapeta powinna być domyślną w AOS. BTW W skrócie Tab + Shift jest błąd w opisie - powinno być przejście do poprzedniego a nie do następnego pliku)
Pulpit #13 - 9 pkt

A gdyby zasady punktacji znienacka powróciły do tych opisanych w pierwotnym wątku (głosujemy kategoriami, czy jakoś tak) to:

W kategorii OCS/ECS
Pulpit #06 - 1 miejce (i stosowna ilość punktów) za klimatyczną tapetę.
Pulpit #13 - 2 miejsce - gdyby nie ten pattern (Chyba za długo używałem podobnego na mojej A600 i patrzeć już na coś takiego nie mogę), to Ty stałbyś na najwyższym miejscu.

W kategorii AGA
Pulpit #09 - bezapelacyjne 1 miejsce za to, że chciało Ci się ułożyć ikonki inaczej niż chce tego system no i dopasowaną tapetę.
Pulpit #11 - najchętniej to ściągnąłbym pasa, przełożył Cię przez kolano i złoił Ci dupsko za tego screena ;) - nawet gołą A1200 stać na wiele więcej, bez strat w RAMie.

W kategorii GFX
Pulpit #12 - 1 miejsce za pomysłową tapetę (jedyny screen z efektem WOW :) ).
Pulpit #07 - 2 miejsce - też lubię tych wykonawców i mam takiego t-shirta, prawie identyko.
Pulpit #10 - 3 miejsce - bo lubię jak jest na czerwono.
Pulpit #02 - 4 miejsce za manipulatory wychyłowe. ;)
Pulpit #01 - 5 miejsce, bo wieje nudą - ale proszę się nie przejmować tym, że uważam że blat WB z pierwotnego AOS nadaje się co najwyżej do zabawy w posuwanie ikon i nawet głupiego kopiowania mu nie zlecam.

W kategorii NextGenów
Pulpit #08 - 1 miejsce - niby głupie kulki, ale jest coś w tej tapecie.
Pulpit #03 - 2 miejsce za klasyczną tapetę.
Pulpit #04 - 3 miejsce - o matko, nieoczekiwany atak kucy!

W kategorii UAE - no tak...
[#25] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@APC74, post #24

@APC

Daruj sobie takie komentarze.
[#26] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@APC74, post #24

Jedni lubia pstrokate, bezgustowne, kolorowe, kraszanki(bazgroly i tandete), inni lubia lad, porzadek, estetyke i design(dtp, infografika).
Ja wyroslem z takiej pstrokacizny w latach 90 i nie kreca mnie raytracowane kulki, wiec zgola odmiennie odbieram przedstawione blaty.
Blaty bezikonkowe to jest to!
[#27] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@pawelini, post #26

Blaty bezikonkowe to jest to!
OK OK OK
[#28] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@pawelini, post #26

@Hexmage960
@pawelini
@inni, którzy chcieliby kontynuować tego offtopa

Panowie - od dyskusji o gustach (o których ponoć się nie dyskutuje w towarzystwie) jest wskazany przez skrzypa inny wątek. Ten wątek ma służyć do zbierania punktów. Dotarło?
[#29] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Hexmage960, post #25

Oto moje typy:

Pulpit nr 1 i 2 (z tego co widzę to pulpit tej samej osoby): 12 punktów - prosta elegancja
Pulpit nr 3: 4 pkt. - tapeta za bardzo odrywa uwagę od detali interfejsu użytkownika
Pulpit nr 4: 1 pkt. - motyw graficzny nie w moim guście
Pulpit nr 5: 2 pkt. - nazbyt przeładowany graficznie pulpit
Pulpit nr. 6: 11 punktów - również prosta elegancja i styl. I do tego ikony ładnie uszeregowane.
Pulpit nr 7: 7 punktów - ładny motyw graficzny, choć tapeta trochę mi się nie podoba.
Pulpit nr 8: 8 punktów - sympatyczny
Pulpit nr 9: 10 punktów - ładna sprawa
Pulpit nr 10: 5 punktów - OK, choć zmieniłbym tapetę
Pulpit nr 11: 9 punktów - fajny :)
Pulpit nr 12: 6 punktów - w porządku
Pulpit nr 13: 3 punkty - ładny, czytelny pulpit. Widać ukryte bogactwo programów pod ikonkami.

Pozdrawiam.
[#30] Re: GŁOSOWANIE - Konkurs blatów.

@Skrzyp, post #1

blat nr. 2: 13 pkt. super wygląda
nr 1: 12 pkt
blat nr. 6: 11 pkt. jak na ECS to naprawdę schludnie i czysto
nr 7: 10 pkt
nr 4: 9 pkt
nr 12: 8 pkt
nr 10: 7 pkt
nr 13: 6 pkt
nr 3: 5 pkt
nr 8: 4 pkt
nr 9: 3 pkt
nr 5: 2 pkt
nr 11: 1 pkt

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 20:48:00 przez wuk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem