kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 i jej stan
Cześć Wszystkim
Czy moglibyście mi powiedzieć jak mogę sprawdzić stan mojej amigi ( kupiłem ją pare dni temu - amiga 1200 + HxC emu).
Jestem zupełnie zielony. Nie wiem ile jest ramu i czy jest wogóle sprawny , to samo dotyczy innych komponentów / chipsetów. Jest może jakiś program diagnostyczny ??

pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #1

Ilość pamięci w bajtach jest wyświetlana na belce Workbencha. Możesz ją też sprawdzić wpisując w CLI polecenie "Avail". Do sprawdzenia, czy nie występują w niej błędy możesz użyć programu MemCheck. Model procesora i stan jego pamięci cache sprawdzisz poleceniem "CPU" wpisanym w CLI. Ponadto dobrym i uznanym programem diagnostycznym jest SysInfo oraz WhichAmiga.
[#3] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #1

Program diagnostyczny pokaże Ci ogólnie co masz w Amidze, ale nie pokaże Ci, jeżeli coś jest uszkodzone fizycznie. Nazwa programu to SysInfo.

A swoją drogą zajrzyj co masz pod spodnią klapką od A1200. Jeżeli nic tam włożone nie jest, to znaczy, że masz tylko 2 MB Chip (pamięci graficznej). Abyś miał więcej ramu, trzeba jakąś kartę włożyć pod klapkę.
[#4] Re: Amiga 1200 i jej stan

@gilban, post #3

Dzieki za szybkie odpowiedzi, zaraz posprawdzam
[#5] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #1

Już zacni Forumowicze powiedzieli Ci praktycznie wszystko, co i jak możesz sprawdzić. Dla pewności zerknij jeszcze, czy przypadkiem nie masz czegoś "pod klapką", od spodu komputera.
Jeśli jest tam pusto, to czym prędzej coś dokup i tam wciśnij Choćby najprostsze rozszerzenie FAST z czterema megabajtami, w zauważalny sposób przyspieszy to Amigę i w ogóle podniesie komfort pracy/zabawy. Nie jest drogo, warto.

Serdeczności
Des
[#6] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #1

kolejny nowy amigowiec :)
[#7] Re: Amiga 1200 i jej stan

@twardy, post #6

kolejny kolejny :) reamigowiec ...miałem amisie 20 latek temu :))))
A moje pytanie zrodziło się dlatego że sciągnąłem sobie paczke adf-ów z netu i przekonwertowałem je na format HxC. Ale niestety np: Turican uruchomił się ok, commando wogóle, batttle squadron sie uruchomił ale zamiast bacgroundu były krzaki i sie zwiesił... pomyślałem że coś jest uszkodzone.
Nie mogę jeszcze przetestować sprzętu waszymi magicznymi poradami bo przecież nie mam myszki !!! (dopiero czekam na USBtoRS) .
[#8] Re: Amiga 1200 i jej stan

@Des, post #5

gdzie szukać takiegoż rozszerzenia i ile to kosztuje ?
[#9] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #8

Allegro, efunzine.com. retroami. Ceny są różne - generalnie tanio nie jest. Najlepiej kupić od razu jakieś turbo, nawet najsłabsze ACA 1220 (w retroami za 370zł) albo 1232. Rozszerzenie RAM dużo tańsze nie będzie.
[#10] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #7

Cytując kolege z forum :P "Można użyć klawiatury jako myszy
lewa amiga + lewy alt. - lewy przycisk myszy
prawy alt i prawa amiga. - prawy przycisk
Klawisz amiga + kursory. - ruch myszy"
Adf-y z netu często bywają walnięte - na początek radze zainstalować na pc-cie emulator winuae z konfigurowany jako A1200 i sprawdzać adf-y po kolei :) Bezpieczniej jest kożystać z sprawdzonych adfów np z forumowych rodzynków
Nie mam a1200 ale z tego co wiem musisz szukać wersji gier przeznaczonych na Twoją amigę- (najczęściej mają dodatkowy opis w stylu AGA version lub coś w tym guście)
[#11] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #7

O ile dobrze pamiętam to z dyskietek Commando szło tylko na A500, na a600 chyba wymagalo wgrania kick'a 1.3 z dyskietki, wiec i na a1200 pewnie bedzie wymagalo wgrania tego o ile w ogole ruszy.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 23:02:04 przez Volt
[#12] Re: Amiga 1200 i jej stan

@Volt, post #11

DZIĘKI , DZIĘKI, ale jesteście naprawde mili i uprzejmi
[#13] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #12

Niektóre gry mogą Ci marudzić na A1200 póki nie zapewnisz dodatkowej kompatybilności wstecznej (kick 1.3, downgrade czipsetu w boot menu). Możesz też zainteresować się tematem WHDload, jest to specjalne oprogramowanie do odpalania gier z HDD, których normalnie na dysku nie zainstalujesz, przeważnie też poprawiana jest ich kompatybilność. Więcej Ci nie powiem, bo A1200 nie mam i WHD nie używam, bo bez dystkietek to nie to samo ;)

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 07:39:30 przez teh_KaiN
[#14] Re: Amiga 1200 i jej stan

@pabloz, post #7

Piszesz że:
dopiero czekam na USBtoRS
. Złącze myszy Amigowej nie jest złączem szeregowym, tylko własnym standardem Amigi, także do tego złącza myszy szeregowej nie podepniesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem