kategoria: A500
[#1] Mega Ram HD do Amigi 500
Witam. Kupiłem ostatnio Mega Ram HD, niestety ma padnięty dysk twardy i nie wiem jaki tam mogę dać.
Jaki będzie widoczny (kickstart 1.3)
Potrzebne też sterowniki
[#2] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #1

Sterowników jako takich nie potrzeba, bo elsat.device masz w romie urządzenia, to czego potrzebujesz to HardDiskPrep do przygotowania dysku, możesz też użyć hdtoolbox w wersji która działa pod 1.3 zmieniając w tooltypes device ze scsi.device na elsat.device, ale będziesz musiał podać geometrie z ręki, bo przynajmniej u mnie nie odczytuje parametrów krzycząc, że "Drive does not support the SCSI inquiry command!".
Jeśli chodzi o dyski to jest loteria, widoczna będzie większość, ale które uda Ci się spartycjonować i sformatować to już jest inna historia, nie polecam większych niż 2 GB.
Ja w swoich dwóch Mega Ramach mam CF-ki w podwójnych adapterach, jedna karta 2 GB na system i dane, druga mniejsza pod fat95 do przenoszenia danych co jest dość przyjemnym rozwiązaniem
Tutaj masz zawartość dyskietki instalacyjnej.
[#3] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #2

Nie jestem pewien czy HDToolbox zadziała. Chyba zostaje tylko HardDiskPrep.
[#4] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@_arti, post #3

Ja jestem pewien, bo używam tylko HDTB z Mega Ramem, tylko tak jak napisałem trzeba parametry karty/dysku wpisać z ręki.
[#5] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #1

Powinien zadzialac kazdy dysk IDE, jaki uda sie podlaczyc. Limitem jest (chyba!) 2GB czy cos takiego, nie jestem pewny, to jest chyba nieco inny kontroler niz np. ten z A1200. Ale to niech ktos zorientowany w temacie napisze, albo odsylam Cie do lektury Magazynu Amiga, tylko... ktory to byl numer? Nie pamietam.

Ja mam obecnie w MegaRamie dysk Seagate 640MB. Bez problemu poszedl. Trzeba tylko miec HDPrep, to co podpowiadaja koledzy wyzej.

Bardzo chcialbym, zeby ktos mi zdracil sekret podlaczenia i udanej wspolpracy MegaRamu HD z karta CF! Probowalem z Kingstonem 4GB, Sandiskiem 2GB i 4GB oraz DanElec 512MB i niestety nic. Nie chce sie franca formatowac, chociaz niby zaklada partycje i sie wykrywa ladnie...
[#6] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@mccnex, post #5

Poniekąd wersja 1.0 obsługuje dyski do 1 GB, a 1.1/1.2 do 2 GB, ja niestety nie rozgryzłem do końca tego urządzenia, a trochę czasu na to poświęciłem... np. nigdy nie udało mi się przygotować dysku HDPrep'em, czy to pod 1.3 czy 3.1 dyski/karty wykrywają się bez problemu, zakładam partycje które bez problemu się formatują i pojawiają się w systemie, można zainstalować OS i wykonywać wszelkie operacje na karcie/dysku, ale to wszystko w jednej sesji do momentu kiedy nie zresetuje Amigi, po resecie null... komputer nie startuje z dysku, znikają partycje. To samo jeśli chodzi HDToolBox, zakładam partycje (konkretnie jedną, bo drugiej nigdy potem nie udało mi się sformatować), restart, format i ewentualnie instalacja OS i po kolejnym restarcie partycja znika
Patent na to jest taki, że odpalam HDTB i robię partycje o dokładnie takich samych rozmiarach jakie miała przed zniknięciem, zapisuję i w tym momencie już wszystko jest OK, tzn. po resecie czy wył/wł partycja nie znika i Amiga normalnie z niej startuje.
To ogólnie nie wszystko, żeby było śmieszniej jeśli mam już zainstalowany OS i wszystko ładnie śmiga, ale np. odpalę Amigę z dyskietki gdzie w s-s będzie SetPatch (w jakiejkolwiek wersji) to po restarcie nie mam już partycji sprawdziłem to nawet startując z fdd bez s-s i wpisując z ręki SetPatch, po resecie nie mam partycji przy starcie z hd SetPatch oczywiście partycji nie wywala.
To wszystko jest mocno porąbane, podejrzewałem już wszystko włącznie z Amigą, ale na drugiej jest to samo, miałem przez jakiś czas 3 sztuki Mega Ramu (z tym samym romem) i na wszystkich było dokładnie tak samo.
No i jeszcze ciekawostka na koniec, moje dyski/karty są normalnie widoczne pod UAE, oczywiście nie zabootuję z nich ze względu na brak elsat.device, od razu na starcie jest zwiecha, ale wystarczy zabootować np. z obrazu dyskietki WB i mamy swoje partycje do dyspozycji... także elsatowe RDB takie inne znowu nie jest
W jednym Mega Ramie mam CF 2 GB jakiegoś No Name, który wygląda jak stary Kingston, a w drugim 2 GB SanDisk Ultra II, ale sprawdziłem wiele kart różnej pojemności nie większych niż 2 GB i znakomita większość hula.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 10:09:17 przez Kilos
[#7] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #6

Podobne "szopki" dzieją sie na kick2.x czy kick3.x?
[#8] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Norbert, post #7

pod 1.3/3.1, na 2.x nie sprawdzałem
[#9] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #8

No i jeszcze ciekawostka na koniec, moje dyski/karty są normalnie widoczne pod UAE, oczywiście nie zabootuję z nich ze względu na brak elsat.device, od razu na starcie jest zwiecha, ale wystarczy zabootować np. z obrazu dyskietki WB i mamy swoje partycje do dyspozycji... także elsatowe RDB takie inne znowu nie jest

Mógłbyś podać szczegóły jak to robisz? Sprawdziłem u siebie jeden dysk i mi nie czyta. Chyba że coś źle robie...
[#10] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@socha6, post #9

Standardowa procedura dodania dysku w UAE, także nic nadzwyczajnego tylko trzeba sobie dodać drugi dysk z OS do zabootowania, może to być katalog/hardfile/prawdziwy dysk czy ostatecznie adf z WB.
Nie wiem na ile ma znaczenie fakt, że tak jak pisałem wcześniej dyski/karty partycjonuje w HDTB, a nie HDPrep
[#11] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #2

Nie wiem co jest ale jak uruchamiam program HDP to mi zawiesza i wyłącza komputer (pisze Can't find elsat - device)
[#12] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #11

jeśli masz z tyłu w obudowie przełącznik to go przełącz w przeciwną pozycję, najlepiej wypnij z płyty na czas sprawdzenia, chodzi o to, że SHUTUP HD musi być rozwarte tzn. bez zworki
jeśli dalej będziesz miał taki objaw to coś nie chalo jest z kontrolerem dysku, w ogóle pamięć Ci widzi?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 18:26:43 przez Kilos
[#13] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #12

Za każdym razem to samo, obojętnie czy zworka jest czy nie zawsze zawiesza komputer.
Zielona kontrolka powinna migać czy nie?

Jak wspominałem kupiłem razem z padniętym dyskiem. Dysk całkiem nie jest padnięty a mianowicie rozkręca się na parę sekund i na jakąś jedną wyłącza i tak parę razy aż całkiem się wyłączy.

Gdy Mega Ram startuje właśnie z tym dyskiem to zielona kontrolka zaczyna migać (cyli, jak wyczytałem korzysta z pamięci)
Jednak gdy startuje bez dysku to kontrolka nie miga

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 18:49:52 przez KRISS
[#14] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #13

jak odpalasz bez hdd to musisz wyłączyć kontroler dysku czyli założyć zworkę na SHUTUP HD, bo inaczej będziesz miał tylko black screen, jeśli masz przy tym włączony kontroler pamięci czyli założoną zworkę SHUTUP RAM i wszystko wporządku z simmami to zielony led powinien migać

btw wygląda jakby temu dyskowi brakowało prądu, podepnij go gdzieś indziej i zobacz jak się zachowuje, bo może potrzebujesz mocniejszej zasiłki, zakładam, że molex i złącze przeczyściłeś

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 19:09:46 przez Kilos
[#15] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #14

Na innym zasilaczu dysk zachowuje się tak samo.
Złącza wyczyszczone i odtłuszczone.
Tak jak pisałem wcześniej, dioda zaczyna migać tylko przy rozruchu z HDD tak jak by z dysku jeszcze coś się wczytało
[#16] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #14

Kilos, tzn. dzialaja Ci karty CF ale nie mozesz z nich zabootowac? Mowimy o OS1.3?
[#17] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@mccnex, post #16

Jak na razie nie działa nic.
Nie widzi pamięci, dioda miga tylko jak opisywałem wyżej.
Nie wiem co jest. Oby nie był padnięty moduł
[#18] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #17

wyjmij simmy z podstawek, ale zostaw zworki ustawione w jakimś konfigu np. 4 MB, zworka SHUTUP RAM założona, w tym układzie amiga nie powinna w ogóle wstać - szary ekran z ks 1.3, natomiast z 2.x/3.x czerwony ekran expansions z informacją, że urządzenie jest DEFECTIVE.
Jeśli amiga normalnie się uruchamia to niestety coś jest zwalone przynajmniej jeśli chodzi o kontroler pamięci, to, że zielony led daje jakieś znaki życia świadczy o tym, że coś tam jeszcze działa, być może kontroler dysku, najlepiej skołuj jakiś sprawny dysk, bo inaczej się nie dowiesz.

@mccnex
nie, tak jak napisałem w przydługim wywodzie #6
sytuacja 1:
KS 1.3 i WB 1.3 - odpalam HdPrep, robię dwie partycje, formatują się, program pyta czy skopiować od razu WB na partycję systemową, kopiuję, sukces, zamykam program, na blacie mam ElsatHD z WB 1.3 i ElsatHD1, wszystko jest cacy, daję reset i amiga nie bootuje z hd, partycji brak - ZNIKNĘŁY
różne karty, różne dyski, różne Mega Ramy zawsze to samo.
sytuacja 2:
KS 3.1 i WB 3.1 - odpalam HDTB, podaję parametry karty, bo sam nie odczyta, zakładam jedną partycję wielkości całej karty np. 2 GB (druga nigdy nie chce się potem sformatować), zapisuję, restart i mam na blacie ndos-owy DH0, formatuję i wszystko jest cacy, po resecie partycji brak, ale to dlatego, że po założeniu partycji uruchomiłem amigę z dyskietki, żeby zrobić format, bo jeśli zrobię wszystko w jednej sesji tzn. zakładam partycję, formatuje, instaluję np. OS 3.1 to wszystko będzie cacy, po resecie ami bootuje normalnie z DH0 za każdym razem, ale jeśli np. przyjdzie mi do głowy zabootować WB z dyskietki kiedy mam już działający hd z systemem to owszem mam na blacie swoją partycję, ale już po resecie jej nie mam odpalam wtedy HDTB i robię partycję takich samych rozmiarów czyli 2GB i zapisuję zmiany, reset i już znowu bootuje z DH0, mam swoją partycję razem z danymi itd. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, odpalenie amigi z dyskietki (nie każdej) wywala w jakiś sposób RDB, podejrzewałem SetPatch, ale wyremowałem go na dyskietce z WB 3.1 i to samo, po uruchomieniu ami z dyskietki mam na blacie hd, ale po resecie już go niema
Ja wiem, że to zawiłe i w ogóle powalone, ale tak właśnie się dzieje, a żeby było śmieszniej te same cuda mam na A1200 obecnie, po paru latach padła mi CF-ka i teraz jakiego dysku czy karty nie wsadzę to jest dokładnie tak samo jak z Mega Ramem, dysk czy karta się wykrywa normalnie, zakładam partycję, restart, format, restart i brak partycji, jeśli zrobię to w jednej sesji pod HDInsttools włącznie z instalacją systemu jest ok, ale jeśli potem w którymś momencie odpalę ami z "nieodpowiedniej" dyskietki, dysk jest już nie widoczny.
PORĄBANE, podejrzewam moce nieczyste
[#19] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #18

Simy wyjęte a Amiga startuje normalnie
Naprawia ktoś takie rzeczy ?????
[#20] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #19

Obawiam się, że dopadł cię typowy problem Megaram HD czyli... GALe "wyparowały". Obawiam się, że nikt tego nie naprawia - brak wsadów. Kupiłem swego czasu MegaRAM HD z podobnymi objawami - nie widział dysku ani pamięci, szczegółów nie podam bo moja pamięć też zawodzi ;)
[#21] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Jenot, post #20

z tym, że nie na pewno
dwa mega ramy które mam obecnie kupiłem jako nie działające, obydwa nie były w ogóle widoczne, zero jakichkolwiek reakcji, jednakże obecnie działają i obyło się bez wymiany GAL-i, jest tam wystarczająca ilość innej elektroniki która może paść, a "zwietrzałe" GAL-e to taki lokalny mit trochę vide Apollo z machem 130 nie zabangla z 060
może być też tak, że Mega Ram po prostu nie działa z daną amigą, np. z moją A500+ z trzech Mega Ramów działał tylko jeden, akurat już go nie mam, dwa pozostałe po prostu z nią nie działają za to działają z trzema innymi A500, mam teorię dlaczego tak się dzieje, ale jeszcze jej nie sprawdziłem, wydaje mi się, że chodzi o typ zastosowanych układów, ta sztuka Mega ramu która działała mi ze wszystkimi amigami jako jedyna miała układy buforów w wersji HCT podczas gdy pozostałe dwie sztuki mają je w wersji HC, możliwe zatem, że chodzi o poziomy napięć...
Jasne, że nic nie jest regułą i GAL-e mogą się wywalić, aczkolwiek nie koniecznie
[#22] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@KRISS, post #19

Mogę spróbować go naprawić.
[#23] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #18

1 i 2
Wygladami mi to na jakis problem natury programowej, ze nie jest zapisywany RDB na dysk.
Czy dyskietki, których uzywasz do odpalenia HDprep i HDTB są odbezpieczone ? To wazne.
Kick3.1 - czy jak "znikaja" partycje widac je w bootmenu ?
Czy probowales formatowac druga partycje przez "szybki format" ?

Czyzby dysk sie za wolno rozkrecał i dlatego nie widac ich po uruchomieniu Amigi z dyskietki ?
[#24] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@_arti, post #3

Tak i mi się wydaje a mam (miałem w domu) kilka elsatowskich kontrolerów tj dla A500 i ACD32.. Właśnie krzyczy o elsat.device o ile pamięć mnie nie myli.

HD_Prep - dlatego był dodawany do wyrobów Elsatu. Te ich kontrolery mają więcej ograniczeń, np pracują tylko z jednym dyskiem.
[#25] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #6

Dwa kontrolery MEGA-RAM-HDD na raz nie pójdą - nie ma mowy!!! Chyba że będzie to: jedno urządzenie - MEGA-RAM, a drugie - kontroler HDD (nazwy własnej nie pamiętam).
[#26] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Norbert, post #23

problem rozwiązany... otóż wszystkie dyskietki z WB mam porobione z adf-ów z paczki Amiga Forever, najwyraźniej nie są przyjazne prawdziwej Amidze, bo zassałem WB 1.3 jakiś tam z inetu i z pod tego odpaliłem HDPrep no i już nic nie znika, cuda dziwy
kilka kart sprawdziłem i jest cacy

@C2H5OH-bis
nie ma co krzyczeć, bo elsat.device jest w romie, wystarczy w tooltypes HDTB zmienić device na elsat.device, jeśli chodzi o ograniczenia to owszem, ale jest loadide z ide.device dzięki któremu można podłączyć nawet 4 urządzenia, megaramfix z aminetu u mnie nie działa.
Na zdjęciu te kontrolery tylko leżą obok siebie

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2014 23:08:25 przez Kilos
[#27] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #26

hłe hłe, jednak nie żadne dyskietki z paczki Amiga Forever same w sobie tylko jakieś ścierwo w bootblock-u znalazłem
w dodatku musi się samo kopiować, bo znalazłem na paru sztukach w tym na świeżo sformatowanej, po odpaleniu amigi z takiej dyskietki z podpiętym hd po resecie już niema RDB
VirusZ III i parę pudeł do przejrzenia, bo wyrywkowo już na kilku znalazłem to samo, końcówka bootblock-u wygląda jak poniżej
CONTAGIUM, Version 1.0B, 941017, Grts to CNTL, TRAWA. Hi sony.
This is of course virus protector !
[#28] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@Kilos, post #27

Tak myślełem że to vir. U mnie, co bym nie robił z dyskietkami to nie znikają mi partycje :P
[#29] Re: Mega Ram HD do Amigi 500

@socha6, post #28

ja już powoli łapałem paranoje, bo na kilku komputerach to samo, używałem tego samego zestawu dyskietek z WB 1.3/2.1/3.1 do instalacji, dziś mnie tknęło, opaliłem VirusZ i poprzeglądałem bootblock-i
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem