kategorie: A600, Sprzęt
[#1] A600 Rev. 2 i biały ekran
Witam. Po latach postanowiłem pobawić się moją A600. Niestety po podłączeniu przykra niespodzianka - niby start normalny, kolorki po kolei jak zwykle ale na koniec zamiast znanego obrazu kicka wskakuje biały ekran i po chwili zaczyna migać i wyskakuje od czasu do czasu czarna pionowa kreska. Pierwsze co mi do głowy przyszło to oczywiście kondensatorki i jej wymieniłem pomimo, że nie było oznak wylania. Niestety wymiana kondensatorów nic nie pomogła. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być uszkodzone. A600 rev. 2 bez HDD tylko flop. Ostatnio jak jej używałem jakieś rok temu to działała bez problemu.
[#2] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@Marcin74, post #1

Tu bez pomiarów i ocsyloskopu raczej się nie obejdzie. To może być uszkodzony CIA. Podeślij płytę do mnie - spróbuję ją naprawić.
[#3] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@jarob, post #2

Może mam nie duże doświadczenie z A600, ale widziałem wczoraj filmik, na którym A600 bootuje się normalnie z wylutowanym CIA (tym przy gnieździe FDD)
[#4] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@jarob, post #2

Mam CIA i AGNUSA na podmiankę to spróbuję. Pożyczyłem od kolegi oscyloskop i sprawdziłem przebiegi na Agnusie i nie podoba mi się sygnał na wyjściu _VSYNC - pin 79 jakieś taki bardzo przypadkowe piki o częstotliwości od 7 Hz do 50 Hz.
[#5] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@Marcin74, post #4

Sprawdz oscyloskopem, czy oba CIA poprawnie generują przerwania.
[#6] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@jarob, post #2

Równie dobrze może być uwalony ram. Tu naprawa nie jest taka prosta.
[#7] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@11111olo, post #6

Moje podejrzenia były słuszne winowajcą okazała się Agnus - po wymianie Amiga działa. Przy okazji okazało się że kondensatory wymieniłem nie potrzebnie. Pożyczyłem ze znajomego serwisu miernik pojemności i okazało się że wszystkie wymontowane kondensatory są sprawne. Zdziwiło mnie jednak to, że wszystkie kondensatory aluminiowe mają mniejszą pojemność niż to by wynikało z opisów. różnica sięga 30 %. Czy to stare wymontowane z mojej A600 czy też nowe. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
[#8] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@Marcin74, post #7

Gratuluje naprawienia Amigi OK Wylewające kondensatory zazwyczaj nie powodują efektów ubocznych po za zjedzeniem ścieżek. Najczęściej pojemność mają pełną lub zbliżoną, co w Amidze nie spowoduje zaprzestanie działania szeroki uśmiech
[#9] Re: A600 Rev. 2 i biały ekran

@Marcin74, post #7

Jak byś nie wiedział kiedyś producenci określali pojemność w zakresie - 70% +20%, więc -30% nie jest jakąś tragedią.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem