kategoria: Sprzęt
[#1] Jak zrobić trwałą wtyczke?
Zna ktoś jakiś dobry patent jak zrobić porządną obudowę do wtyczki. Chodzi mi konkretnie o coś takiego, że jak mam jakąś własnoręcznie zrobioną przelotkę to nawet jak do wtyczek jest dołączona obudowa do tej wtyczki to wtedy i tak jak gdzieś się coś zahaczy to i tak ostatecznie szarpane będą luty we wtyczce. Czy można to czymś zalać po prostu?? Czymś co zesztywnieje i spowoduje, że te luty będą unieruchomione. Mówiąc inaczej chodzi mi o coś takiego jak kabel kupiony w sklepie, nawet jak się pociągnie za kabel, a nie wtyczkę to nic się nie stanie, nie ma żadnych szczelin, luźno wystających kabelków itp.
[#2] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@glon, post #1

Hot melt, inaczej klej na gorąco.
Można też zalać żywicą epoksydową dwuskładnikową. Taki klej twardnieje znacznie dłużej.
[#3] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@glon, post #1

Stawiałbym na jakiś odlew w żywicy epoksydowej, grunt to opracować sobie do tego jakąś formę. Ostatnio dorwałem obudowę od A500 z dużymi ubytkami i tak sobie właśnie koncypuję, żeby szalunek zrobić z jakiegoś kartonu po mleku/soku, bo łatwo go dostać, ukształtować i z rozformowaniem nie powinno być problemu.
[#4] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@glon, post #1

ja sobie wczoraj robilem kabelek rgb-scart do a600 i tak jak koledzy wyzej pisali, zalalem wszystko goracym klejem. na przewod nalozylem jeszcze wczesniej kawalek twardej gumy takze po zalaniu przewod jest zaczopowany we wtyczce.
[#5] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@glon, post #1

Ja jedną wtyczkę zalałem klejem do butów pattex. Nic się nie rozchodzi, klej jest elastyczny.
[#6] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@teh_KaiN, post #3

Z formą nie będzie raczej problemu, można zrobić zawsze z jakiegoś pudełka od zapałek, a nadmiar spiłuje. A tą Amigę to rozumiem tak jakby chyba rekonstruujesz.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2014 12:19:28 przez glon
[#7] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@stachu100, post #2

Są żywice 5 minutowe.
[#8] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@fazior, post #7

Znając życie wybiorę pewnie najtańsza opcje. Ale widzę, że pomysłów nie brakuje. super OK!
[#9] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@fazior, post #7

wolałbym 1KG http://allegro.pl/novol-zywica-poliestrowa-1kg-utwardzacz-i4107043272.html za tą cenę i można zmieszać z utwardzaczem i czekać aż zacznie twardnieć i wtedy zalać.
[#10] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@Fortis, post #9

Można jeszcze inaczej: idziesz do sklepu stomatologicznego i kupujesz kompozyt światłoutwardzalny ( czasem mają u siebie kompozyty z krótkim terminem przydatności - dla Ciebie jest to bez znaczenia), modelujesz sobie wtyczkę jaką chcesz a poźniej świecisz na ten kompozyt niebieskimi ledami. Po utwardzeniu obrabiasz i masz to co chcialeś :)
[#11] Re: Jak zrobić trwałą wtyczke?

@Fortis, post #9

Tja, od jakichś 22 lat buduję modele rc samolotów i mówię Ci że jest różnica między żywicą epoksydową a poliestrową, epoksydowa jest mniej agresywna dla elementów nią potraktowanych /np nie topi styropianu/ i na mój gust jest twardsza:). Przy takich pierdółkach jak wtyczki takie małe opakowanie do którego link wkleiłem wystarczy na lata. Sam mam 200 mg epoxy 5 min zawsze pod łapą w domu - bez tego nie da się żyć:).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem