kategoria: A600
[#1] Dyskietka się zacina
Witam, otworzyłem moją A600 by wsadzić kartę cf 4g i zrobić z przyjacielem piggy mod - dzięki stary.
Po złożeniu wszystko wygląda spoko tylko gdy naciskam przycisk od stacji dyskietek, dyskietka wychodzi i zahacza górą przez co nie może wyjść.
Jeśli otworzę troszkę obudowę nie ma problemu.
Moje pytanie brzmi co można zrobić z tym fantem by dyskietka mogła prawidłowo się wysunąć?szeroki uśmiech
Obudowę otwierałem i składałem kilka razy bez pozytywnego rezultatu.
[#2] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #1

Zazwyczaj problem jest w druga strone, tzn. dyskietka rysuje spodem. Niektorzy polska prowizorka stosuja podkladki probujac wkalibrowac sie w otwor. Jezeli jednak rzeczywiscie rysujesz wierzchnia strona dyskietki, to szanse na obnizenie stacji sa relatywnie niewielkie (lub bardziej inwazyjne dla obudowy).
[#3] Re: Dyskietka się zacina

@F7sus4, post #2

Witam serdecznie, u mnie właśnie pomaga otworzenie obudowy i troszkę podciągnięcie jej do góry.
Kurdę było dobrze a po otworzeniu taka niespodzianka....
[#4] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #3

Otworzenie obudowy zawsze pomaga, poniewaz likwidujesz koniecznosc wpasowywania sie w otwor. Od tego trzeba zaczac i na tym skonczyc.
[#5] Re: Dyskietka się zacina

@F7sus4, post #4

Dobrze, możliwe że masz rację więc mam dać podkładkę pod stację dyskietek np z tyłu?szeroki uśmiech
[#6] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #5

Przede wszystkim musisz określić CO SIĘ ZMIENIŁO po twojej ingerencji w budowę (to nie sposób łatać coś bezmyślnie na ślepo taśmą i papierem), w przeszłości wiele razy zdejmowałem stację z mojej A600 i nie miałem z czymś takim problemów.
[#7] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #5

Może zdejmowałeś górny ekran i potem nie zagiąłeś blaszek mocujących. Teraz stacja się na nich opiera.
[#8] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #1

A stacja dyskietek nie leży wyżej z powodu dołożonych kostek ramu ?
[#9] Re: Dyskietka się zacina

@Esio, post #8

Witam stacja dyskietek nie leży na pamięci, zastosowałem potrójną kanapkę pamięci z tutka:
http://www.victortrucco.com/Commodore/ExpansaoA600/ExpansaoA600.asp

o które blaszki chodzi, możesz mi przesłać jakieś zdjęcie? W jakiej pozycji powinny być?
[#10] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #9

Chodszi o blaszki, które zapinają górny ekram i powinny być zagjęte w takiej pozycji jakby trzymały ten górny ekran.
[#11] Re: Dyskietka się zacina

@lucashala, post #9

zrób tak
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem