kategoria: A1200
[#1] A1200: dysk ATA
Witam Koleżanki oraz Kolegów,

zastanawiam się nad zakupem dysku (tależowego) 2.5" do mojej Amigi 1200 desktop. Rozmawiałem już z Mateuszem (Twardym), który mnie ostrzegł, że biorąc zasilanie z płyty mogę mieć problem z wydolnością prądową - płyty głównej.

Upatrzyłem sobie taki dysk:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4075425130

Tu jest do niego specyfikacja:
http://www.seagate.com/staticfiles/support/disc/manuals/ce/LD25%20Series/LD25%20Series%205400.2/100433447c.pdf

W punkcie 2.8.1 jest napisane, że ten dysk bierze maks 2.3 wata oraz 1.0 amp. Czy ktoś z Was ma taka lub podobną konfigurację? Czy taki dysk o takich parametrach możę bezpiecznie i stabilnie działać z desktopową Amiga 1200 będąc zasilanym z płyty ze standardowego zasilacza?
[#2] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #1

Pytanie pierwsze, ile masz Amper na 5V na zasilaczu. Jest napisane na obudowie zasilacz. Jak masz 4.5A, to Blizzard 1230 i dysk twardy powinien dać radę, jak masz mniej raczej poszukaj CF, albo zasilacza AT/ATX z dużą ilością Amperów na 5V.
[#3] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #1

Urban legend. Na pewno nie w przypadku 2,5", zas przy 3,5" - zalezy od doboru (pradozernosci) peryferiow. Wieksza krzywda potrafia byc nadmierne natezenia z customowych zasilaczy.

W temacie dyskow - mam ten, uzywam w configu: A1200+Blizzard 1260+HDD na zasilaczu 4,5A - nigdy nie bylo problemow. Przy okazji, polecam ten dysk - najlepszy, jaki mialem do Amigi, a troche tego przez moje rece sie przewinelo.
[#4] Re: A1200: dysk ATA

@flops, post #2

Mam zasilacz w kolorze czarnym z Polskimi napisami Typ 220/9/5, na linii 5V ma 4A.
[#5] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #4

Wszystko zalezy od tego, jakie inne peryferia podlaczysz do tej Amigi. Jezeli bedzie to wylacznie dysk 2,5" z ew. karta rozszerzen, to te 4A rowniez Ci wystarcza.

Gorzej, jesli bylby to dysk 3,5" z dodatkowym napedem CD, dodatkowa stacja itd. itp. etc.
[#6] Re: A1200: dysk ATA

@F7sus4, post #5

- fdd
- Blizzard 1230 MK IV 50Mhz 32 MB RAM docelowo 64 MB lub 128 MB możę w przyszłośći turbo z 060 CPU
- tenże dysk
- może w przyszłości ScanDoubler:
http://retroami.com.pl/product.php?id_product=17&id_lang=6
- może w przyszłości czytnik CD/DVD
[#7] Re: A1200: dysk ATA

@F7sus4, post #3

Czy z twardymi dyskami na Amidze moga byc takie same problemy z niestabilnoscia jak z kartami CF? Chce wymienic karte CF na hdd bo moja Amiga pracuje stabilnie tylko z jedna karta CF o wielkosci 4GB a te 4GB to troche zbyt malo.
[#8] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #1

Mi na małym zasilaczu do A1200 leci:
A1200 z flopem + MTec 030+882+8MB + dysk fujitsu 10GB
Chodzi bez zastrzeżeń.
[#9] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #7

przeczytaj maila :) mysle, ze PFS by pomógł na te duze partycje. albo zmniejsz wielkosc partycji do 4gb na tej karcie 8 gb.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2014 08:33:44 przez twardy
[#10] Re: A1200: dysk ATA

@twardy, post #9

Na 4GB SunDisk'u mam dwie partycje wiec zadna nie jest wieksza niz 4GB a i tak system jest niestabilny. Na Sundisku mam OS 3.9, ktory od Ciebie dostalem a na tej dzialajace/stabilnej karcie 4GB made in PLATINUM mam OS 3.1:
http://allegro.pl/karta-pamieci-compact-flash-4-gb-cf-cfc-platinum-i4020344649.html

Zamowilem jeszcze jedna karte 4GB PLATINUM i wgram na nia OS 3.9, jesli nie bedzie stabilny to raczej wina os'a albo jego konfiguracji (dla pewnosci zaczne od wgrania OS 3.1 na nowa karte aby sie upewnic, ze all is good). Jesli na tej karcie OS 3.9 bedzie dzialal jak nalezy to znaczy, ze to raczej niektore karty z moja Amiga nie chca stworzyc zgranej pary
[#11] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #10

standardowy 3.1 na pewno nic wiecej niz 4gb nie ogarnie.

teraz pytanie do innych : czy przy Os 3,9 z classicwb trzeba jeszcze patchowac scsi.device, albo kupowac np. 4xeide z elboxu, zeby duze dyski i partycje ciagnelo ? bo co do ffs to jasna sprawa ze partycji powyzej 4gb nie ogarnie.
[#12] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #10

Max Transfer ustawiałeś?

Co do zasilania, to wyprułem lata temu zasilacz z jakiegoś starego pc. Poszedł do przeglądu i pomiarów. Jak okazało się że jest ok, to zaaplikowałem go do Ami. Blizzard IV+FastATA+dwa HDD+CD-RW i jakieś dodatki typu interfejs klawiatury i myszki (to akurat pewnie pobiera śladowe ilości prądu). Nie ma najmniejszych problemów z zasilaniem. Zasilacz chyba 145W. Wyprułem z niego kabel od płyty głównej i wszczepiłem kabel do zasilania Amigi. Wszystko było pięknie. Potem przeprowadziłem Amigę do desktopa Compaq, żeby uniknąć nieporządku na biurku. Zasilanie jest kluczową sprawą przy PPC, co do 68k to nie ma karty która z dyskiem 2,5" nie poleciałaby na zasilaczu dedykowanym. Mam akurat pod ręką dysk Fujitsu MHV2040AH i na obudowie ma napisane RATING 5V@0,60A. Niech przy starcie weźmie 1A. Z tego co pamiętam, to 060 chyba nawet mniej prądu brały niż 030 i 040. Chyba że cos pokręciłem.
[#13] Re: A1200: dysk ATA

@Red_Bullet, post #12

Max Transfer ustawialem. Na karcie, ktora spisuje sie wzorcowo dziala z waroscia Max Transfer 0xffffff (nawet tego nie zmienialem) a te karty, ktore nie dzialaja stabilnie nawet po zmianie wartosci Max Transfer na 0x1fe00 i tak nie dzialaja tak jak trzeba. Mam ogromne nadzieje, ze po przesiadca na HDD (taki jak podalem wczesniej) problemy ze stabilnoscia mina ...
[#14] Re: A1200: dysk ATA

@tcz, post #13

zapoznaj sie z tym :

link

Wątek o pfs na kartach cf, sporo ciekawych uwag.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem