kategoria: A1200
[#1] Pcmcia fix Amiga 1200
Witam,

mam problem z kartą lan, po pierwszej instalacji działała około ośmiu minut przy próbie przesłania większych danych zamrożenie ekranu plus reset. Znalazłem parę fix-ów ale zastanawiam się na tymi dwoma /klik/ czy to dobrę rozwiązania czy może polecacie coś lepszego. Chciał bym wykonać ten tylko że posiadam taki tranzystor można go użyć w tej pierwszej przeróbce czy może wykonać tą drugą, mógłby mi ktoś doradzić, pozdrawiam.

[#2] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #1

A może zanim wykonasz ten hardware'owy fix to spróbuj:

- CardPatch
- CardReset

Oba znajdziesz na Aminecie. Powinny pomóc.
[#3] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #1

ten fix nie pomoże Ci na zwiechy które masz, to musi być coś innego, dzięki temu fixowi nie trzeba wyciągać karty, bo jest resetowana jak trzeba i to tyle
tranzystor może być, oba są PNP i mają podobne parametry

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2014 15:26:56 przez Kilos
[#4] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@Sir_Lucas, post #2

Właśnie z tymi dwoma to nie wiem jak edytować s-s wiem że na a600 mi się to chyba udało ale nie chciało mi się szukać dysku z tamtym systemem, więc postanowiłem że zrobię fix-a i będę miał spokój, teraz tęż próbowałem z tymi łatkami ale coś mi nie trybi. Łatki skopiowałem do C: / w ogóle to te wszystkie manuale są dla średnio zaawansowanych użytkowników a ja jestem początkujący i czasami czegoś nie wiem/

Tak czy tak to ping na początku chodził do livboxa i do innego użytkownika a teraz ping nie chce iść do livboxa innych mogę pingować. Jak chcę wejść Aweb na Aminet to wywala wszystko i karty już nie widzi. Siećiówki chce tylko używać do przeglądania aminetu i ftp, zamieszce parę fotek. Jak by mi ktoś wytłumaczył jak poprawnie edytować s-s i np: polecił jakąś lekturę taką na początek taką prostą to by było fajnie.

Jeszce jest ten fix z kondensatorem /klik/

To nie wiem jeśli te fix-y miały by nie pomóc, macie jakieś sugestie /jeśli by mi ktoś wytłumaczył z ty s-s to bym to zrobił/

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2014 15:56:08 przez amizet
[#5] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #4

Na początku wyciągnij wszystkie cardpatche/resety z pętli if, bo jeżeli nie podmieniasz scsi.device albo nie używasz anticlick, to się to nigdy nie wykona, bo warunek nie będzie spełniony. Poprostu umieść te wpisy dalej, poza pętlami. Skoro jesteś początkujący to polecam świetną lekturę "M.Pampuch - Amiga dos", ewentualnie chyba w Magazynie Amiga były artykuły nt. Amiga dos.
[#6] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #1

Teraz to wygląda trochę inaczej:

config: 1d4+ACA1232 25mhz /kondensatory są fabryczne/
//
Aby ACA zadziałał zrobiłem Fixa "E123C and E125C"
System 3.1 + BetterWB

Gdy karta jest w slocie Amiga nie startuje w ogóle tzn. czyta z dysku sprawdza dyskietkę i dalej nic dioda h.disk świeci

Gdy Amiga uruchomi się bez karty, i karta zostanie włożona do slotu system zwalnia, widać to szczególnie /okienka wolno się ładują/ Lecz gdy odpali się AmiTCP Internet jest tzn. ping działa w sieci i poza siecią też.

Gdy kartą jest w slocie i boot-uje z dyskietki. Amiga się uruchamia okienka mają normalną prędkość otwierania.

Może mi ktoś wytłumaczyć czemu tak jest, domyślam się że wina leży po stronie s-s.

Wiem że jest kilka rozwiązań tego problemu, myślę że sobie z tym poradzę, lecz interesowało by mnie to czemu Amiga zwalnia gdy System jest załadowany z dysku, a przy dyskietce nie.
[#7] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #6

Kiedyś widziałem dyskietkę która umożliwiała korzystanie z internetu nie pamiętam czy to cover-disk, ale było tam skonfigurowane AmiTCP. Widział ktoś z was ją?
[#8] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #7

Te pliki mogą być przydatne: Card Reset i Card Patch.

Link
Link

Widzę, że już raz podałem Ci te pliki ;)

Network Boot Disk

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 07:35:10 przez Sir_Lucas
[#9] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@Sir_Lucas, post #8

Dzięki, ogólnie to korzystam teraz z dysku w A-1200 i potrzebuje sieci aby przesłać obraz ClassicWB, nie chce podpinać dysku do PC. W ACATune pisze coś o restepcmcia tylko to dopiero jest w planach.

Wydaje mi się że tamta dyskietka była jeszcze starsza, ale skorzystam z tej zobaczę czy zadziała, dzięki.
[#10] Re: Pcmcia fix Amiga 1200

@amizet, post #9

Działa przesłałem pierwszy plik z PC na Amigę z prędkością 22.6 kB/s był to obraz adf cała operacja trwał 38.97 sec. Wszystko dzięki Network Boot Disk z netmount uporałem się szybko zamontowałem sobie partycje, jedyne co mi sprawiło problem to połączenie się ze strony PC, graficzne klienty nie chciały się łączyć więc połączyłem się z terminalu za pomocą polecenia ftp.

Zworka na ACA jest na off dla tego taka mała prędkość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem