[#1] a600 i cd-rom w środku ?
Mam takie pytanko, czy ktoś już prubował umieścic cd-rom od laptopa w obudowie desktop amigi 600 ? Czy to się zmieści? Chodzi mi o to żeby nie było żadnych przystawek dookoła amigi.tak jak to robią co poniektórzy z amigą 1200.cd-romu jeszcze nie mam, ale już mam przejściówkę ide na karte compact flash (zajmuje o wiele mniej miejsca no i jest zupełna cisza i nic się nie grzeje)
chciałbyn sobie zrobić taki projekcik:
Amiga 600 mam
kikstart 3.1 mam
przełącznik kika 1.3/3.1 mam
rozszerzenie pamięci do 2mb mam
przejściówka 2,5 cala compact flash zamiast hdd mam
stacja hd 1,76 mb mam
no i jeszcze cdrom slim od lapa na razie nie mam

Napiszcie mi czy da radę to zrobić, czy zabierać się za to ?
czekam na wszystkie komen tarze i sugestie w tej sprawie.
Gdyby to wszystko wypaliło to by nie było żadnego bałaganu na biurku he,he.
[#2] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #1

jesli znajdziesz cdrom ktory ma normalny port ide/atapi zeby podlaczyc to nie widze przeciwwskazan.
[#3] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Valwit, post #2

Problem będzie z przejściówką z 2,5 ma 3,5 żeby nie była za wysoka i nie kolidowała z Cd romem ,najlepiej jak bys znalazł przejściówkę z 3,5 na 2,5 i na łożył na gniazdo w Cd romie :) :) :) :)

[#4] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #1

W tej chwili jestem za granicą i nie mogę nic sprawdzić, ale dorwałem cdrom slim i przejściówkę którą można ten cedek podłączyć normalnie kablami ide.
Aha, mam pytanko, czy gdybym kupił w efunzine kontroler 4xEIDE do tego to czy będzie on dobry i oczywiście czy nie będzie za duzy ?
CZekam na wypowiedzi, czy już ktos cos takiego robił, czekam na porady i wskazówki.
Z góry dzieki.
[#5] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Kuznoo, post #3

Jedynym problemem jest to o czym napisal Kuznoo.. wysokosc przejsciowki 2,5"--3,5".. jest to duzy problem ktory uniemozliwia mi wsadzenie slimowego CDromka.. HDD (a wlasciwie Flash Dysk) udalo mi sie upchnac pod klawiatura po prawej stronie (kilka cm od diod)
[#6] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #4

Co do działania kontrolera 4 EIDE z Amigą 600 to trudno mi powiedzieć ale raczej jest przeznaczony do Amigi 1200 zresztą sprawdzę bo mam go, tylko znajdę siakąś 600

[#7] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Kuznoo, post #6

A co do wielkości kontrolera 4 EIDE były by z nim problemy bo jest prawie takiej samej wielkości co standardowe przelotki 2,5 na 3,5

[#8] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Kuznoo, post #7

dobra, jeśli 4xEIDE jest takie duże to co zrobić zeby podpiąć cd-rom i hdd(czyli compact flash) ?
Aha, jeszcze pytanko, czy cd-rom dużo ciagnie prądu? Czy pójdzie to na standardowym zasilaczu ?
mam zasilacz z a500 ten super lekki.
[#9] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #8

Na zasilaczu od Amigi 500 spokojnie pójdzie a co do podłączenia Cd Romu i compact flash to radził bym wykonać samemu przejściówkę z 2,5 na 3,5 cos na wzór kontowi PCMCIA
Części praktycznie SA dostępne w każdym sklepie elektronicznym .
:) :) :) :) :) :) :)

[#10] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Kuznoo, post #6

Powracając do kontrolera 4 EIDE. Będzie działał z Amiga 600 tylko w tedy kiedy A600 będzie miała na pokładzie karate turbo i zainstalowany na dysku minimum system 3.0

[#11] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #1

Witaj,Clayster!
A czemu po prostu nie sprawisz sobie A1200 i jakąś wieżę. Wszystko upchniesz wewnątrz a nie będziesz miał też problemu że coś z A600 nie poleci. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.

----
Oto jest tu mistrzu Clayster
Co w A600 ma wichajster
skleił go na niezły klajster.

Pozdro!
[#12] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Snake, post #11

a 600 ma to fajne że ma takie małe wymiary, 1200 w sumie nie jest mi potrzebna, bo ten mój projekcik będzie służył tylko i wyłącznie do klasycznych gierek. no i wiesz towerka dużo miejsca zajmuje, a desktopik to już całkiem inny klimacik
[#13] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Kuznoo, post #10

czyli jesli bede miał tylko kicka 3.1 i workbencha 3.1 to 4xeide nie pójdzie ?

I jeszcze jedno, dysponujesz jakimś schematem jak taką kątówkę zrobić, żeby mi ten cedek i compact flash chodził ?
Jeśli masz coś takiego to daj znać
[#14] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #13

Clayster napisał(a):

> czyli jesli bede miał tylko kicka 3.1 i workbencha 3.1 to
> 4xeide nie pójdzie ?

pójdzie - http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?info=510EX4

jak nie masz miejsca to kup taśme 2,5 cala i nabij wtyczki 3,5 cala.

btw. tak jak w amigo można było kupić to i chyba
teraz w efuzine możesz kupić gotową taką taśme.

[#15] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #13

a tak w ogóle to gdzie można kupić 3.1 do A600 i czy w ogóle można jeszcze gdzieś coś takiego dostać

[#16] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@QkiZ, post #15

Ja tego kicka kupiłem kiedyś okazyjnie na allegro, teraz jakos cięzko to u nas spotkać, ale jest tego trochę na ebay-u angielskim, cena około 18 funtów plus przesyłka 3,5 funta na cały swiat, czyli wychodzi około 120,130 złotych
[#17] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #1

Wow! Przez obudowę desktop rozumiemy normalną 'fabryczną' obudowę A600, tak? (sorki za głupie pytania dawno mnie w tym świecie nie było :P)
W zamierzchłych czasach próbowałem upchnąć dysk 3,5" low profile w A600 (tak jak to robili w A1200) niestety nie udało mi się i skończył poza obudową, 'dyndający' na taśmie IDE... Pojęcia nie mam gdzie tam by się mógł zmieścić napęd CD... Gdzie wyprowadzić tackę?? Jak wywalisz flopa z obudowy, to i tak będziesz musiał go przenieść na biurko... Chętnie bym obejrzał fotki tego projektu, jak już się za niego zabierzesz!

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
[#18] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Rodzyn, post #17

Chcę żeby projekt mniej więcej bazował na projekcie upchnięcia cd w a1200 .który jest tu na ppa, podobnie też będzie umiejscowiony cd-rom (to się właściwie okaże jak niedługo wrócę do polski i czy będzie pasować), zamiast twardziela
(na poczatku miał być hdd 2,5 cala ale jest za duży , compact flash jest cieńczy) który by sie pewnie nie zmieścił będzie przejściówka 2,5 cala na compact flash, jeszcze nie wiem gdzie go umieścić czy pod diodami led, czy może pod flopem (przejściówka jest bardzo cieniutka może się uda), no i jeszcze trzeba będzie upchnąć taśmy i interfejs 4xEIDE (pisałem do efunzine - odpisali mi żed będzie działać), on też troche miejsca zajmuje he,he, no i jeszcze przełącznik kicków z 1.3 na 3.1. chciałbym żeby to wszystko udało mi sie upchnąć w tej małej desktopowej obudowie
[#19] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #18

Clayster napisał(a):

> Chcę żeby projekt mniej więcej bazował na projekcie upchnięcia
> cd w a1200 .który jest tu na ppa
..cut..
> no i jeszcze
> trzeba będzie upchnąć taśmy i interfejs 4xEIDE > miejsca zajmuje he,he,

chcesz miec, az 4 urzadzenia w desktowie A600?

> no i jeszcze przełącznik kicków z 1.3 na
> 3.1. chciałbym żeby to wszystko udało mi sie upchnąć w tej
> małej desktopowej obudowie

tobie chodzi o lezacego w poziomie mini towerka, a nie desktopa ;)

[#20] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

no nie tylko dwa urządzenia, cd-rom i compact flasha który udaje hdd, no i myslałem żeby to podpiąć poprzez 4xeide, chyba zę są jakieś prostsze sposoby?
a co do obudowy to ma to być desktop a nie leżący poziomo towerek :D :D
[#21] Re: a600 i cd-rom w środku ?

@Clayster, post #20

jak oryginalny desktop a600 to kupuj tak jak napisalem. tasma 2,5 cal - 1 wtyk 2,5, a nastepne jak pasuje.
z eide.device mozesz miec 4 urzadzenia na jednej tasmie. sprawdzalem juz sterownik na a600 i dziala git.

tu jest taka fajna tapetka z copper-demona (jest na aminecie), ktorej oczywiscie na tym screenie nie widac.

[#22] Da się zrobić

@Clayster, post #1

Ten róg, w którym, wg np. opisu dostępnego na PPA, montuje się cedeka, jest w A600 taki sam jak w A1200. Warunek powodzenia jest jeden: cedek musi pracować w trybie Slave przy obecności dysku pracującego jako Master. Najlepiej poszukaj takiego, który ma to przestawiane zworką lub przełącznikiem. Na pewno działa LG CRN-8245B, na pewno NIE działa TEAC 220EA - sprawdzone. Będziesz oczywiście potrzebował przejściówki z miniIDE na normalne. Niektórzy sprzedawcy cedeków od laptopa na Allegro oferują taką za niewielką dopłatą.
[#23] Re: Da siê zrobić

@Daclaw, post #22

"... na pewno NIE działa TEAC 220EA ..."

Witam.

Jak nie dziala, jak mam taki w desktopowej A600 i dziala.
Trzeba go tylko zmusic do pracy. 4xIDE nie jest potrzebne.
Na przejsciowce do CD trzeba zlutowac nozke 47 (sygnal /CSEL) do sasiednich 45 i 43 (masy) i CD bedzie slave.
HDD 3,5" jest aktualnie na miejscu flopa, ktory jest na zewnatrz obudowy podlaczany jak jest potrzebny.
W przyszlosci zamienie HDD na karte CF z przejsciowka na IDE lub 2,5" to flop wroci do obudowy.
Na razie wszystko chodzi na zasialczu od A500 - jest troche mocniejszy od tego A600.
A tu link do dokumentacji cd-roma - jest tam tez rozpiska tego zlacza.
http://www.infodip.com/pages/teac/lecteur_cd/pdf/CD-224-EC93%20pre%20rev%20A.pdf
Fotki porobie jak kolega odda mi aparat cyfrowy.

Pozdrawiam.
[#24] Re: Da siê zrobić

@ted, post #23

Mogłbyś podesłać jakiś schemacik jak to zrobić i ewentualnie fotki jak to ci wyszło ?
pozdro
clayster
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem