[#31] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #30

Gdyby tylko DMA stanowiło Jensowi różnicę, to nie kręciłby nosem na A1200 z 060 (przecież ma dokumentację Apollo). Poza tym, skoro Pan Czuba jest zadowolony ze swojego kontrolera i jego karta naprawdę potrafi pracować w trybie slave, to wg mnie nie byłoby problemu zaadaptować jego wynalazku do mapy pamięci Amigi, z tym, że pomiędzy panem Czubą, a Jensem musiałaby się zawiązać jakaś współpraca, a czy oni ze sobą już rozmawiali to nie wiem (ale domyślam się, że to prawdopodobne).
[#32] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #31

Z tego co pisze Jens, kupił prawa do Apollo, aby te karty zniknęły z rynku. I nie zamierza tej dokumentacji wykorzystywać do produkcji nowych kart. W jego opinii taki projekt gdyby powstawał od początku, wymagałby poświęcenia mu znacznie więcej czasu i uwagi niż opracowanie karty turbo 020/030. I tu rodzi się u niego problem opłacalności takiego projektu.
[#33] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #1

Nie wiem na ile realne jest zdobycie dokumentacji od phase5 (BlizzardPPC,Blizzard 1260,CyberStormy) http://www.dcecom.de/ . Ale jest to też jakieś rozwiązanie.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2014 21:56:06 przez PrzemasIII
[#34] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@ITU, post #32

W takie tłumaczenie dotyczące kupna tej dokumentacji, osobiście, nie wierzę. Po prostu kłóci się ze zdrowym rozsądkiem, którego jak sądzę, Jensowi nie brak.
[#35] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@PrzemasIII, post #33

[#36] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@recedent, post #35

To było parę lat po tym jak przestali działać na Ami. Od tego czasu tej odpowiedzi mi mineło blisko 10 lat. Może coś na rynku się zmieniło nalepsze, w sensie tańszego dostępu do programowania/projektowania elektroniki, układów do porgramowania, mniejsze są koszty które wyliczył itp. Może zmieniło się podejście Dellerta, nabrał wiekszego dystansu do tematu?
[#37] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Deftronic/..., post #36

Może coś na rynku się zmieniło nalepsze, w sensie tańszego dostępu do programowania/projektowania elektroniki, układów do porgramowania, mniejsze są koszty które wyliczył itp.

Szczególnie istotny jest jeden punkt. Thomas napisał, że kartę trzeba zaprojektować od nowa (choćby z uwagi na niedostępność starych komponentów na których oryginalne karty były zbudowane!). To dalej jest prawda i ktoś musiałby to zrobić. Nie widzę chętnych. Każdy kto posiada choćby minimalne umiejętności w tej dziedzinie zdaje sobie sprawę z tego jak monstrualnym i ryzykownym zadaniem to jest.

Ryzykownym z powodów której wcześniej zostały wspomniane: brak procesorów, brak odpowiednich gniazd w ilościach hurtowych i w pewnym stanie (NIE, procesory z ebaya się nie nadają do produkcji nowych kart, koniec, kropka). Po co miałbym tracić rok z życia, żeby później i tak nie wyprodukować takiej karty? BO NIE MA Z CZEGO.

A nawet jak bym wyprodukował to może społeczności się nie spodoba cena, kolor lamianatu czy inny pierd. Przykład: w UltimatePPC np. nie spodobał się użyty proc PowerPC bo FPU niby niekompatybilne. Podczas gdy społeczność Amigowa była zajęta oburzaniem się z tego powodu i wypruwaniem sobie żył, w NetBSD napisaliśmy sobie emulator pozwalający na uruchamianie "zwykłych" programów PowerPC korzystachących z FPU (czyli np. 603, G3...) na procesorach e500 z SPE (takich jak ten w UltimatePPC). Na Amidze oczywiście byłoby to 100x trudniejsze bo ktośtam kisi potrzebny kod. Choć podobno twórcy UltimatePPC dogadali się z Samem Jordanem (tym od kernela WarpOS). Ogólna atmosfera nie skłania do robienia tak skomplikowanych projektów...

Może zmieniło się podejście Dellerta, nabrał wiekszego dystansu do tematu?

Z pewnością cokolwiek teraz robi, jego dystans do tego tematu jest większy niż kiedykolwiek.
[#38] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #31

Chyba mnie troche zle zrozumiales, on pisal o dobrym kontrolerze
pamieci z DMA dla 68060. Podejrzewam, ze w przypadku A1200 tez jest
potrzebny dobry kontroler. Jens na pewno nie jest zadowolony
z kontrolera pamieci w kartach Apollo i dotyczy to zarowno wersji
dla A4000, jak i dla A1200, dlatego pewnie nie chce produkowac
tych kart w wersjach jakich byly one kiedys produkowane.
A wracajac do pomyslu podwajacza czestotliwosci to mysle, ze najlepiej
jakby on mial regulowana czestotliwosc w zakresie 80-150 MHz.
Nie wiem czy da sie to osiagnac (nie znam sie na elektronice), ale to
jest lepsze rozwiazanie (bardziej uniwersalne) niz wersje dedykowane
poszczegolnym czestotliwosciom. A same 68060 rev6 dzialaja wlasnie
w zakresie od 80MHz (najslabsze wersje) do 150 MHz (najlepsze wersje).
[#39] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@strim_, post #37

Dzieki Strim za wyjaśnienie. To co piszesz ma sens, łącznie z opinią o Amigowym środowisku. Kurde, nie wiedziałem, że facet już nie żyje.

A same 68060 rev6 dzialaja wlasnie w zakresie od 80MHz (najslabsze wersje) do 150 MHz (najlepsze wersje).

Tylko gdzie Ty dostaniesz te najlepsze wersje?
[#40] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@ITU, post #32

Jakoś w altruistyczne podejście Jensa do tematu nie wierzę, dzięki któremu nie ma już nowych kart apollo, których jakoś mimo swoich wad amigowcy używają. Kto jest wdzięczny Jensowi, że nie ma już tych przerażających Apollo na rynku, ręka w górę! Miał w tym swój interes. Mój znajomy zna przypadek, w którym klient kupił jakąś rzadko spotykaną maszynę robioną na zamówienie, po czym przyjechał i wymontował tylko komputer, głowicę (1% całej maszyny) i zabrał się z powrotem. Zamiarem klienta nie była chęć produkcji na tej maszynie (bo taką już posiadał), tylko eliminacja konkurencji. Jens ma ksywkę money-lover nie bez powodu.
[#41] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #40

Jaki interes? Czym innym jest eliminowanie konkurencji a czym innym
brak jakiegos towaru na rynku. To ze, nie ma nowych kart Apollo
w sprzedazy nie nabija kabzy Jensowi. No bo niby jak?
No i kogo, Jens mialby eliminowac swoim dzialaniem (a raczej jego brakiem)?
Moze Jens sprzedaje na aukcjach uzywane karty Apollo po cenach 5-10 razy
wyzszych od nominalu?
Moze to ulatwiac jedynie sprzedaz kart ACA z 68030 dla A500/A600/A2000/A1200.
Ale na pewno nie ma, zadnego znaczenia dla A3000/A4000, no bo po co tam
68030 50 MHz? Kto by taka karte kupil? Raczej nikt.
Wiec brak kart turbo z 68060 dla A3000/A4000 na pewno jest spowodowany
wzgledami technicznymi, a nie jakims interesem Jensa. Jedynie brak kart
turbo z 68060 dla A1200, mozna podciagnac pod interes Jensa (sprzedaz ACA z 68030
jest priorytetem), ale chyba wszystkie wersje ACA z 68030 sa wyprzedane.

Co do ksywki Jensa, to wedlug mnie pasuje ona do wiekszosci osob, oprocz
paru znanych mi wyjatkow.
[#42] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Deftronic/..., post #39

Najlepsze wersje 68060 sa dostepne u producenta czyli w Malezji, bo chyba
tylko tam jest fabryka, ktora je produkuje albo produkowala.
Najprosciej jest je zapewne kupic w Chinach, bo tam prawie cala swiatowa
elektronika jest montowana. No i zostaja tam egzemplarze niewykorzystane
w produkcji, ktore sa potem odsprzedawane po w miare rozsadnych cenach.
Tylko, ze nigdy nie wiesz na jaka wersje/serie 68060 trafisz, kupujac
w Chinach, chyba ze masz znajomego Chinczyka.
A jesli chcesz pojedyncza sztuke, to trzeba upatrzyc na ebay jakis produkt
z 68060 i go zakupic, a potem wymontowac 68060.
Z tych wersji 68060, ktore do tej pory byly wymieniane w watku o 68060 PCR,
to podejrzewam, ze zaden nie osiagnie raczej 100 MHz.

BTW. A co do Dellerta, to on byl wlascicielem DCE? Bo moze po jego smierci
bedzie sprzedawana dokumentacja do kart Phase5, bo nowy wlaciciel/spadkobierca
moze miec zupelnie inne spojrzenie na sprawe tych kart.
[#43] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #42

moze po jego smierci bedzie sprzedawana dokumentacja do kart Phase5, bo nowy wlaciciel/spadkobierca moze miec zupelnie inne spojrzenie

Hmm... Chyba nie.
[#44] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@recedent, post #43

Ja też nie raz czytałem, słyszałem, że nie ma już dokumentacji do CSPPC i ogólnie pozostałych produktów Phase5 (przynajmniej nie jest realne jej odkupienie).
Ogólnie sytuacja z samymi procesorami jest coraz gorsza, także szanse na stworzenie przez Jensa kart oparty o 68060, zaczyna jeszcze bardziej maleć. W magazynach Malezji, czy Chin, pewnie jeszcze koło 1000szt. pełnych rev. 6, tylko niech ktoś dotrze gdzie są i kupi je po rozsądnej cenie... Jedynie co zostało w praktyce - co można kupić od ręki - to szlify i pozostałe EC, LC, z czego EC w ogóle są nam nie przydatne. To już lepiej montować pełne 68040 (jest pełno używek z upgrade). Tylko kto będzie ryzykował projektowaniem, sporą inwestycją, żeby sprzedawać karty bez procesora, który pierwszy nie obeznany dobrze użytkownik, może uszkodzić podczas montowania procesora (np. źle ustawiając zworkę napięcia dla procesora).
Poza tym, sens robienia nowych kart do tak starych komputerów jest też już średni. Dzisiaj napisał do mnie znajomy, że jego 20 letni komputer wyzionął ducha, a kolejna moja A500 przestała działać.

Jest projekt FPGA Replay (coś jak Natami), najbardziej rozwinięty z wszystkich projektów szybkicch kart itd.), ale jakoś entuzjazmu tutaj nie wywołuje. A tam też można włożyć prawdziwą 68060 i kręcić do ponad 100MHz (jak dobry procek jest wsadzony).

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 14:02:12 przez flops
[#45] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #41

Jens wykupił dokumentację do Apollo za spore pieniądze. Wytłumacz mi jaki cel ma wykupywanie czegoś takiego pod przykrywką "dobra amigowców". Byłbyś w stanie wyłożyć 40tys. Euro aby wykupić martwy projekt, pod pretekstem "dobra amigowców"?

Kogo obawiał się Jens, gdy mówił, że wykupił dokumentację i prawa do Apollo, aby nigdy nie ujrzały światła dziennego?

Money-lover to jego nieoficjalna ksywka w kręgach, których się obraca.
[#46] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #45

Prawde powiedziawszy, nie wgryzlem sie w szczegoly kwestii zwiazanych z prawami do dokumentacji/projekty czy w detale funkcjonowania czy upadlosci firm, ktore produkowaly karty turbo do Amigi ale jesli taka dokumentacja fizycznie istnieje to pewnie jest wlasciciel. Jesli jest i wlasciciel i towar a dodtego znalazlby sie kupiec to nie potrafie zrozumiec dlaczego ktos moze nie sprzedac towaru ... jesli go nie potrzebuje...
[#47] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@tcz, post #46

Bo pewnie podczas procesów upadłościowych syndyk (o ile był) miał gdzieś (w poważaniu) dokumentację dla tak starej platformy, dzięki której firma upadła i włożył ją do niszczarki.
[#48] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #45

W ktorym roku Jens wykupil dokumentacje do kart Apollo?
Czy byli inni chetni?
Czy on mial prawo pierwokupu?
Ja znam za malo faktow, zeby stwierdzac cos na 100%, ale podejrzewam,
ze Jens nie chcial, zeby ktos inny zarabial na jego pracy. Do tego
Jens zna wszystkie wady kart Apollo. Pewnie w dokumentacji kart moga byc
"kwiatki", ktore moga powodowac, ze jego fachowosc jako elektronika
bylaby latwa do zdyskredytowania, itp.
Poza tym odpisalby, ze nie zamierza robic kart z 68060 na Amidze,
a nie wspominal, ze potrzebny jest dobry kontroler pamieci do takiej
karty. Zreszta problem kontrolera pamieci to pewnie jest glowna
przyczyna, dlaczego takich kart nie produkuje np. Elbox.

A co do samych kart z 68060, to byla zdaje sie jeszcze wersja GVP,
Wiec chetni moga sie zorientowac, czy w USA ktos dokumenatcji nie
ma na zbyciu, bo tam przede wszystkim liczy sie kasa.
No i zawsze mozna jeszcze sprawdzic czy czasem dokumentacja do kart
turbo z 68060 do X68030, nie jest dostepna, ale do tego trzeba
znac japonski.
[#49] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #48

w poście #41 piszesz:

Jaki interes? Czym innym jest eliminowanie konkurencji a czym innym
brak jakiegos towaru na rynku. To ze, nie ma nowych kart Apollo
w sprzedazy nie nabija kabzy Jensowi. No bo niby jak?
No i kogo, Jens mialby eliminowac swoim dzialaniem (a raczej jego brakiem)?

a w #48:

Ja znam za malo faktow, zeby stwierdzac cos na 100%, ale podejrzewam,
ze Jens nie chcial, zeby ktos inny zarabial na jego pracy.

Zdecyduj się. To więc miał w tym jakiś interes, żeby wyłożyć kasę na prawa do kart Apollo czy nie?

Był pewien wątek na EAB (a może na amiga.org?), w którym był poruszany temat dokumentacji apollo, no i Jens w końcu powiedział, że może sprzedawać machy do tych Apollo (nie pamiętam ceny) i jak sprzeda ich tyle, że uzbiera się suma, jaką wydał na prawa i dokumentację do kart Apollo, to uwolni dokumentację. Czyli zamiast powiedzieć NIE, wystarczy zapodać zaporową cenę i efekt ten sam, a i krzyczących mniej.

W Apollach mogą być i kwiatki, ale chyba nie mówimy tutaj o wykupieniu dokumentacji przez zwycięzce Polagra 2012 w dziedzinie topienia serów, tylko pełnoprawnego elektronika budującego akceleratory, a nie jakiemuś "fahofcowi".

Jakoś mi się nie chce wierzyć, że kontroler pamięci przerasta możliwości Jensa( a pana Czyby, czy J.Bednarskiego już nie?), prędzej chodzi o finanse i nakłady związane już z samym załatwieniem tych procesorów (nowych), ale łatwiej powiedzieć, że się po prostu nie umie, bo wtedy jest spokój.

Oczywiście wyrocznią nie jestem i nie wiem, czym kierował się Jens wykupując prawa do kart Apollo, jednak tłumaczenie jakby uratował amigowcom życia, chroniąc ich od kart Apollo, mocno tutaj nie pasuje. To najbzdurniejsze wytłumaczenie jakie widziałem. To trochę jak z tym żartem na 1 kwietnia, w którym zapowiadano kasację wszystkich ponad 10 letnich samochodów, aby samochód znów stał się luksusem (jeden z argumentów) :), tak jakby kogoś bolała d...., że inni też mają.

Mam nadzieję, że Jens mnie kiedyś wyprowadzi z błędu i zrobi te akceleratory.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 20:57:02 przez sanjyuubi
[#50] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #49

Mam nadzieję, że Jens mnie kiedyś wyprowadzi z błędu i zrobi te akceleratory.

Skoro zarabia na "alceleratorach" z 020 i 030 to nie będzie ograniczał ich sprzedaży oferowaniem szybszych z 040 i 060.

Pozdrawiam
[#51] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #49

Trzeba umiec czytac teksty, najlepiej ze zrozumieniem, a nie wyrywac kawalki
tekstu z kontekstu, bo to co napisalem sie nie wyklucza. A skoro wedlug
Ciebie Jens nie jest "altruista" (post 40) tylko "money-lover" (post 40),
to po kiego grzyba wydawal 40000 Euro na prawa do kart Apollo. Skoro nigdy
nie zamierzal (wedlug Ciebie) budowac kart 68040/68060? Wyrzucanie w bloto
od tak sobie 40000 Euro przez milosnika kasy jest dla Ciebie logiczne?
Ale pewnie przez lata logika mogla sie troche zmienic, kto wie.

Jak Ci tlumacze, ze on nie jest zadowolony z tych kart, a na pewno
z kontrolera pamieci to do Ciebie to nie dociera. Nie znam slow Jensa
o ratowaniu zycia Amigowcom przez brak kart Apollo, ale na pewno
bez niego Amigi w wiekszosci moglyby juz sie nadawac tylko do muzeum
jako eksponaty. Tak wiec jego dzialalnosc ratuje zycie Amigom, choc
pewnie nie Amigowcom.

Ale oczywiscie wszystko zalezy od tego jakiej definicji slowa "interes"
sie uzyje. Dla mnie definicja slowa "interes" jest zwiazana z pieniedzmi,
czyli no money - no interes. Alez oczywiscie Jens mogl miec albo mial
powod(y) azeby zakupic dokumentacje kart Apollo. Ale "powod" to dla mnie
nie jest synonim slowa "interes".

Wracajac do kontrolera pamieci to istnieje wiele kontrolerow pamieci do
68060, tylko ile z nich jest tak naprawde dobrych i sprawdzonych?
Na pewno kontroler Czuby jest dobry i sprawdzony przez lata, i to chyba
jest jedyny. Nie wiem, czy rownie dobry jest kontroler w FPGA Arcade
czy Natami, ale skoro oba projekty od dluzszego czasu stoja w miejscu
to pewnie sa jednak jakies problemy z nimi.

Jak zrozumiesz, ze ktos nie zamierza robic byle czego, po to zeby tylko
kase zbijac. Tylko chce zrobic porzadna karte turbo marzen kazdego
Amigowca na jaka zasluguje Amiga to jest jeszcze dla Ciebie szansa.

Jak nie, to trudno, widac nie jestes w stanie pojac niektorych spraw,
a po prostu lubisz zakladac watki w ktorych mozesz sie wykazac czesciowa
wiedza w danej dziedzinie. Ale mnie taka zabawa nie kreci, za stary jestem,
ja wole konkrety, a tych jak na razie brak w tym watku. Wiec na razie
sobie odpuszczam dalsza polemike, sa ciekawsze rzeczy do zrobienia niz
odpisywanie na nic nie wnoszace wpisy.
[#52] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #51

Don_Adanie, doceniam Twą wiedzę w dziedzinie programowania, ale wyraźnie wykazujesz się ignorancją w sprawach sprzętu. Zastanów się jak by to wyglądało, gdyby ktoś kto umie ledwo programować w BASICu opowiadał Ci o tym co da się zrobić w assemblerze, opierając swoje teorie na tym co zasłyszał gdzieśtam, lub na swoich wyobrażeniach o tym jak wygląda programowanie niskopoziomowe.

Zarzucanie komuś kto zbudował działającą kartę turbo (sam mam egzemplarz), że posiada "częściową wiedzę" w tej dziedzinie jest jednak pewnym absurdem.

Aha, dokumentację do Apollo, karty z połowy lat 90, to w roku 2014 można sobie o kant d potłuc. Chyba, że ktoś chciałby budować nowe karty ze szrotu.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 00:02:34 przez strim_
[#53] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Don_Adan, post #51

Biznes różne ma imiona dla jednego jest to bezpośredni zastrzyk pieniędzy, dla innego zabezpieczenie stałych dochodów, więc nasze interpretacje się po prostu różnią, ale przecież niejednokrotnie się mówi np, że ktoś "zrobił to, bo miał w tym interes" i nie zawsze temat dotyczy pieniędzy, a wyższego celu zwanego korzyścią, którego pieniądze są tylko podgrupą.

Samo wydanie 40000E na dokumentacji, z którą się nic nie robi, nie jest oznaką altruizmu, a co najwyżej zachcianki. Użycie pojęcia altruizm, wymuszałoby stwierdzenie, że Jens poświęcił bezinteresownie sporo pieniędzy dla wyższego celu, dla ludzi, stając się największym filantropem w dziejach Amigi.

Z wikipedii:
Altruizm (fr. altruisme, od łacińskiego rdzenia alter – inny, drugi) – zachowanie polegające na działaniu na korzyść innych.

Jakie korzyści, nawet najmniejsze odnieśliśmy dzięki wykupieniu dokumentacji przez pana Jensa? A może odwrotnie, jakie szkody byśmy ponieśli, gdyby jej nie wykupił? Bądźmy poważni, jeśli kupił to za tyle pieniędzy, to miał w tym swój interes w o wiele bardziej złożonej formie, niż w postaci pieniędzy. Być może i kupił to, tylko i wyłącznie dla siebie, bo miał taki kaprys. Ale niech nie mówi, że kupił to w naszym interesie, bo nikt jeszcze na tym nie skorzystał.

Money-lover, to złośliwa ksywka w jego środowiska (i pewnie potajemna), nie wiem jak bardzo złośliwa, a może i całkiem fałszywa. Jesteśmy wdzięczni panu Jensowi, za jego urządzenia, ale to nie ma żadnego związku z tajemniczym zaszufladkowaniem dokumentacji Apollo pod dziwnym pretekstem.

Jak zrozumiesz, ze ktos nie zamierza robic byle czego, po to zeby tylko
kase zbijac.

Trochę ciężko to zrozumieć, kiedy ktoś sprzedaje nie do końca przetestowane produkty jak ACA1230 (było coś tam z WHDLOAD - przepraszam, że jestem mało szczegółowy, można wybaczyć), ACA620 (sypanie błędami, niestabilna, nie działająca na A600 z Gayle 01 - Jens poprawia wsad i wymyśla historyjkę o jakimś Bugu w Gayle - ciekawa historia, która dziwnym trafem nie dotyczy ACA630 i jej starszej wersji na pamięć simm) oraz IndivisionAGA MK2 (tu jest najwięcej rozczarowanych, nie działała z wszystkimi Amigami poprawnie, podstawka nie trzymała się układu, barka wsparcia i odpowiedniego narzędzia konfiguracyjnego przez długi czas - proszę mnie poprawić, jeśli się gdzieś tu pomyliłem).

O ile w przypadku ASA1230 jej niedogodności można wybaczyć, to z całą pewnością, mogę powiedzieć, w pozostałych przypadkach były sprzedawane ludziom buble, które potem musiały być poprawiane. A to nie było byle co? A może mam jeszcze wspomnieć o niestabilnych ACA do A1200 i ACA620 (już po poprawionym firmware), z powodu braku chłodzenia?

Z całym szacunkiem do pana Jensa za to co robi i niech robi dalej, ale niech testuje porządnie do końca sprzęt, który chce sprzedawać.

Wiec na razie
sobie odpuszczam dalsza polemike, sa ciekawsze rzeczy do zrobienia niz
odpisywanie na nic nie wnoszace wpisy.

Masz rację, bo ta polemika opiera się tylko na osobistej interpretacji i nie wiemy czyja jest prawdziwa.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 01:09:12 przez sanjyuubi
[#54] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@strim_, post #52

Ja mogę nie wiedzieć wszystkiego, ale polemika z Don Adanem rozbija się głównie o tajemniczo wydane 40000E na dokumenty, z których nikt nie ma pożytku, ani szkody i o głupie tłumaczenia. Przez co jestem traktowany od razu z góry, jakbym chciał zniszczyć z zawiści Jensa (co jest nie prawdą) z powodu tej jednej niejasności. No dajcie spokój

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 01:14:43 przez sanjyuubi
[#55] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@RadoslawF, post #50

To nie tak do końca logiczne, bo przecież ma w swojej ofercie akcelerator 020 16MHz, a sprzedaje szybsze :) Wszystko zależy od progu cenowego, a akceleratory z 040/060 na pewno stałyby na dość wysokim progu cenowym w porównaniu do 030, więc nie każdemu byłby taki potrzebny.
[#56] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@sanjyuubi, post #55

Nikt nie twierdzi że oszczędni kupujący 020 rzucą się na 040 i 060. Natomiast część kupujących najdroższe 030 skusi się na 040 czy 060 czyli sprzedaż droższych z 030 zmniejszy się. Na te nowe 040 i 060 skusi się też część posiadaczy starych 030 i 040 które odsprzedają na rynek wtórny a ich nowi nabywcy nie kupią nowych 020 i 030 więc ich sprzedaż też spadnie.

Pozdrawiam
[#57] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@RadoslawF, post #56

Może tak ,a może i nie. W każdym bądź razie tłumaczenie się dobrym kontrolerem pamięci, jest wg mnie przesadzone, bez DMA w A1200 to nie jest takie trudne jak w A3/4000. Ja czasem jak czegoś nie chcę robić, to mówię, że nie potrafię i tłumaczę się tak jak Jens.

A wracając na główny tor, to coś nie widać chętnych na grupową współpracę, myślę, że taki akcelerator do A1200 z 060 mógłby być dobrym tematem chociażby na pracę magisterską.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 12:17:27 przez sanjyuubi
[#58] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@strim_, post #52

Co to za fajna karta Made in Poland?
[#59] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@Deftronic/..., post #58

Ninetails. Więcej szczegółów choćby tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 13:35:31 przez recedent
[#60] Re: SRAM na PCMCIA pierwszym krokiem, a ziarenkiem nadziei na akcelerator 68060?

@recedent, post #59

I tutaj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem