[#1] Dyskietka AMIGA<->PC
Mam jedynie workbencha 3.1 (chyba calego) i zadnych innych programow.

Czy ktos moglby dokladnie wytlumaczyc mi jak moge przenosic dane z pc na Amisiuleczke?????

Szukam juz od 6 rano i ni cholery nie moge sie do konca dowiedziec!!
Gdzies wyczytalem ze trzeba zamontowac pc0: i sformatowac dyskietke na fat, tylko ze w workbenchu przy formacie nie moge sobie wybierac na jaki system (fat itd.) mam sformatowac!!!

BLAGAM O POMOC!!!!!!!!!!!!
[#2] Re: Dyskietka AMIGAPC

@Griingo, post #1

Najlepiej idź do znajomego pc-towca i sformatuj sobie (na zapas) kilka dyskietek DD pod MS-dosem lub po załatwieniu jakiegoś programu na Ami formatować (nie znam nazwy programu). Potem na Ami możesz już używać pc0 i czytać dyskietki pc-towe. Njlepiej mieć wtedy do Ami HDD, żeby zgrywać na niego dane. Jeżeli chodzi ci o gry - pliki w formaci ADF lub DMS to wtedy HDD jest jeszcze bardziej niezbędny. Wtedy po załatwieniu sobie specjalnego programu zgrywasz je sobie na dyskietki. Zabawa z samymi dyskietkami to mordęga, więc jeśli zaczynasz wogóle (w dzisiejszych czasach) zabawę z Ami to bez HDD lepiej sobie odpuść... Pozdrawiam. Ami, Ami, Ami CooL... :)

[#3] Re: Dyskietka AMIGAPC

@Griingo, post #1

Na temat odczytu dyskietek (PC0) jak instalcji HD znajdziesz w wczesniejszych listach, tym bardziej ze jest bardzo latwy dostep do nich. Jak juz bylo wspomniane, jezeli cokolowiek zaczynasz robic na Ami, nie rob nic dopoki nie bedziesz mial wszystkich dyskietek instalacyjnych Workbencha 3.0 lub 3.1. No to jeszcze raz jak odczytac dyskietke pc0: "Wrzuc" do katalogu L: plik CrosDODFilesystem oraz plik PC0 do Devs:DosDrivers. Pliki te znajdziesz na kolejnych dyskietkach instalacyjnych.
[#4] Re: Dyskietka AMIGAPC

@figaro_79, post #2

Juz tego probowalem. Moglbys mi po kolei wytlumaczyc jak sformatowac , ja formatowalem dyskietke dd na pc, pozniej odpalalem workbencha, mountowalem pc0: ..... i co dalej to nie wiem po zamontowanu pc0 nic sie nie zmienialo?? sorki ale naprawde jestem w rozpaczy i bardzo prosze o pomoc.
[#5] Re: Dyskietka AMIGAPC

@Griingo, post #4

Jak juz Andrzej pisal nalezy wrzucic odpowiednie pliki do odpowiednich katalogow na dyskietke z Workbenchem.
Jesli juz tego dokonasz nalezy w CLI (mount PC0: ) albo PRAWAAMIGA+E (mount PC0: ), albo z ikonki PC0, ktora znajduje sie w DEVS/DOSDRIVERS uruchomic sterownik do obslugi dyskietek PC.
Najlepiej taka dyskietke z formatowac na PC jako 720KB pamietajac, aby w przypadku dyskietek HD zakleic otworek do identyfikacji dyskietki HD.
[#6] Re: Dyskietka AMIGAPC

@Andrzej Drozd, post #3

Ja nie mogęz tych dyskietek pod Amigą nic odczytać.
[#7] Re: Dyskietka AMIGAPC

@10up, post #6

Na Amidze odczytasz PC-tową dyskietkę ale "rzadką" - sformatowaną na 720 kB. Aby wykorzystać standardową dla PC-ta dyskietkę 1.44 MB musisz mieć w Amidze specjalną, amigową "gęstą" stację dysków (1.76 MB).

[#8] Re: Dyskietka AMIGAPC

@Griingo, post #1

JUZ JEST GIT. DZIEKI WSZYSTKIM
[#9] Re: Dyskietka AMIGAPC

@ArtPo, post #7

odczytuję dyskietkę 720 kb, bez skutku...
[#10] Re: Dyskietka AMIGAPC

@10up, post #9

Cóż, nie spotkałem się jeszcze z tym, aby ktoś miał z dyskietkami PC takie problemy. Amiga czyta i zapisuje takie dyskietki od "zawsze". :) Ale teraz nie ma amigowych czasopism, książek itd. Napiszę jak to jest u mnie.

Używam pakietu fat95 (Aminet), w katalogu L mam filesystem fat95, i messydisk.device (jest w archiwum fat95) w katalogu Devs. Urządzenie MS0: (stacja df0: będzie "widziała" PC-towe dyskietki) jest widoczne w systemie po uruchomieniu skryptu-mountlisty pod ikonką o tej samej nazwie (MS0). Aby PC-towe dyskietki były obsługiwane przez messydisk.device, a nie tak jak zazwyczaj przez mfm.device (z pakietu CrossDOS) trzeba wyedytować ten skrypt i zamienić linię "Device = mfm.device" na "Device = messydisk.device". Messydisk.device wydaje mi się lepszy, stacja dysków pracuje płynniej, bez "piłowania", nie ma także błędów zapisu-odczytu. Do formatowania PC-towych dyskietek trzeba użyć programu, który będzie umożliwiał zapis bootblocku zgodnego z filesystemem (fat95 lub CrossDOSFileSystem) np. WorseFormat. (Tutaj można się naciąć, bo niektóre programy do formatowania, sformatują dyskietkę w formacie PC, a później zapiszą na niej amigowy bootblock.)

Fat95 i messydisk.device powinien działać na każdej Amidze, w odróżnieniu od CrossDOS'a, z którym mogą być kłopoty na Amigach z Escomu, z płytą główną w wersji 2B. W tych Amigach montowano zwykłe PC-towe stacje dysków, które nie dostarczają sygnału READY (oznaczonego jako _RDY na amigowych schematach), a sygnał _CHNG (DISK CHANGE) wyprowadzają na pinie 34, a nie 2 jak normalna stacja amigowa.

W ogóle cała różnica pomiędzy stacjami amigowymi, a PC-towymi polega na tym, że stacja amigowa sygnał _CHNG wyprowadza na pinie 2, a sygnał _RDY na 34, stacja PC-towa sygnał _CHNG ma na pinie 34, a sygnału _RDY nie wyprowadza w ogóle. Ale tylko nie wyprowadza, bo wiele układów scalonych stosowanych w stacjach dysków sygnał ten wytwarza, jednak nie jest on nigdzie doprowadzony, a znalezienie go może się okazać dosyć trudne.

Płyty główne w wersji 2B (i chyba także 1B) są dostosowane do współpracy z PC-tową stacją dysków w bardzo zły, a właściwie to prymitywny sposób. Po prostu pin 2 wewnętrznego złącza stacji dysków jest zwarty z pinem 34 za pomocą kawałka kabla (od spodu płyty), w ten sposób sygnał _CHNG z pinu 34 (dla stacji PC) jest doprowadzony najpierw do pinu 2 (normalnie dla Amigi), a później do jednego z portów 8520 (U7). Sygnał _RDY nie jest doprowadzony do tego złącza w ogóle.

Dlatego nie wystarczy do takiej Amigi podłączyć amigowej stacji dysków, albo w jakiś sposób wytworzyć sygnał _RDY np. za pomocą diody na specjalnie przerobionej taśmie, trzeba jeszcze przywrócić odpowiednie dla Amigi połączenia na płycie głównej. Robi się to w prosty sposób; końcówkę kabelka, którym zwarte są piny 2 i 34 należy odlutować od pinu 2 i przylutować do pinu numer 1 od portu _zewnętrznej_ stacji dysków - ta końcówka jest wejściem sygnału _RDY do układów Amigi. Taka Amiga nie będzie już mogła pracować ze zwykłą PC-tową stacją dysków, ale różne programy, sterowniki, niedosowe gry będą na niej działać normalnie.

Na przykład mfm.device w wersji 40.9 (obecny w systemie 3.1) nie potrzebuje sygnału _RDY, ale już następne wersje tego sterownika potrzebują i pakiet CrossDOS w nowszych wersjach nie chce działać na Amigach z Escomu.

Jeszcze jeden problem to "gęste" amigowe stacje dysków. Mam stację z GIFT'u. Jest to przerobiona stacja PC-towa. Pracuje bardzo dobrze, cicho, nie ma błędów zapis-odczyt, ale ma jedną wadę; wytwarza sygnał _RDY tylko wtedy gdy pracuje z dyskietką normalną - "rzadką". Kiedy pracuje z dyskietką HD sygnał _RDY nie jest wytwarzany i mfm.device w nowszej niż 40.9 wersji nie chce działać, jednak messydisk.device działa zawsze bardzo dobrze.

Mogą być także problemy, gdy do Amigi podłączymy stację GIFT'u i jeszcze jakąś inną np. zewnętrzną. Sygnał _RDY może być doprowadzany przez cztery stacje do jednego przewodu (linii), dlatego musi być wyprowadzany przez specjalne wyjście typu "OC" (otwarty kolektor). Stacja GIFT'u wyprowadza ten sygnał z normalnego wyjścia, co powoduje że na linii _RDY powstaje tzw. konflikt z wyjściami innych stacji. Radą jest przepuszczenie tego sygnału przez diodę (zwykłą sygnałową diodę małej mocy np. 1N4148 lub podobną). Trzeba taką stację rozebrać i do kabelka idącego do 34 pinu (sygnał _RDY) dolutować diodkę, katodą do układu scalonego, anodą do wyjścia (do komputera). To jest sposób na taki "udawany" otwarty kolektor, ale pracuje to bardzo dobrze.

...życzę dużo szczęścia... :)

[#11] Re: Dyskietka AMIGAPC

@ArtPo, post #10

DZIEKI ZA TAK WYCZRPUJACY REPLY!!! :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem