Mam od kilku dni problem z zewnętrznym napędem DVD SCSI.
1 sytuacja: Obudowa napędu podłączona kablem DB-25->Centronics do Amigi, na drugie gniazo centronics założony terminator, zworka terminacji założona w DVD, unit id 2. Dysk twardy unit 0.
2 sytuacja: napęd DVD podpięty taśmą 50-pin do wewnętrznego złącza Amigi, unit ustawiony na 0, zworka terminacji założona w DVD, dysk twardy podpięty do zewnętrznej obudowy jak poprzednio DVD, z tym że unit dysku ustawiony na 2.
Zawsze ustawiam unit urządzenia podpiętego do złącza DB25 na wyższy niż urządzenia na złączu wewnętrznym na płycie głównej.
Przygotowałem sobie kiedyś dyskietkę emergency z systemu OS3.5 i OS3.9, bootuję z niej Amigę i następnie wkładam płytę z odpowiednim OS-em do napędu DVD. Czasem wyświetla się komunikat, żeby włożyć płytę Amiga OS 3.5 (3.9) a innym razem płyta jest wykrywana, ale występują błędy odczytu, co oznacza brak możliwości uruchomienia tych płytek i instalacji tych systemów.
Jeśli chodzi o dysk twardy włożony do obudowy zewnętrznej, to z nim wszystko jest w porządku - nie występują żadne błędy. Na obydwu dyskietkach znajduje się CacheCDFS.
Posiadam w PC kartę Adaptec SCSI, do której również podłączałem wspomniany napęd za pomocą taśmy 50-pin i tu wszystko działa bardzo dobrze. Żadnych problemów z odczytem nawet mocno zarysowanych płyt.
Niedawno podmieniałem w systemie SDMAC i Ramsey na ostatnie rewizje, SCSI mam w wersji 08, a dokładniej jest to zamiennik AMD. Wcześniej były problemy z tym napędem, ale miałem kartę CS MK III i gdzieś znalazłem info, że z tą kartą niektóre napędy mają problemy (a może i wszystkie podpięte do złącza SCSI w Amidze - nie na karcie).
Ktoś ma jakieś pomysły? Boję się przekładać starego DMACa i Ramseya, żeby nie uszkodzić podstawek.