kategoria: Sprzęt
[#1] Zewnętrzny CD/DVD SCSI
Mam od kilku dni problem z zewnętrznym napędem DVD SCSI.
1 sytuacja: Obudowa napędu podłączona kablem DB-25->Centronics do Amigi, na drugie gniazo centronics założony terminator, zworka terminacji założona w DVD, unit id 2. Dysk twardy unit 0.
2 sytuacja: napęd DVD podpięty taśmą 50-pin do wewnętrznego złącza Amigi, unit ustawiony na 0, zworka terminacji założona w DVD, dysk twardy podpięty do zewnętrznej obudowy jak poprzednio DVD, z tym że unit dysku ustawiony na 2.

Zawsze ustawiam unit urządzenia podpiętego do złącza DB25 na wyższy niż urządzenia na złączu wewnętrznym na płycie głównej.

Przygotowałem sobie kiedyś dyskietkę emergency z systemu OS3.5 i OS3.9, bootuję z niej Amigę i następnie wkładam płytę z odpowiednim OS-em do napędu DVD. Czasem wyświetla się komunikat, żeby włożyć płytę Amiga OS 3.5 (3.9) a innym razem płyta jest wykrywana, ale występują błędy odczytu, co oznacza brak możliwości uruchomienia tych płytek i instalacji tych systemów.
Jeśli chodzi o dysk twardy włożony do obudowy zewnętrznej, to z nim wszystko jest w porządku - nie występują żadne błędy. Na obydwu dyskietkach znajduje się CacheCDFS.

Posiadam w PC kartę Adaptec SCSI, do której również podłączałem wspomniany napęd za pomocą taśmy 50-pin i tu wszystko działa bardzo dobrze. Żadnych problemów z odczytem nawet mocno zarysowanych płyt.

Niedawno podmieniałem w systemie SDMAC i Ramsey na ostatnie rewizje, SCSI mam w wersji 08, a dokładniej jest to zamiennik AMD. Wcześniej były problemy z tym napędem, ale miałem kartę CS MK III i gdzieś znalazłem info, że z tą kartą niektóre napędy mają problemy (a może i wszystkie podpięte do złącza SCSI w Amidze - nie na karcie).

Ktoś ma jakieś pomysły? Boję się przekładać starego DMACa i Ramseya, żeby nie uszkodzić podstawek.
[#2] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #1

Też mam problem z napędem CDRom SCSI. Ty masz o tyle lepiej, że Ci system startuje. :)
Kiedyś mój CDRom na pewno działał a teraz blokuje start Amigi nawet gdy jest jedynym napędem i niezależnie od tego, gdzie jest podpięty. Może to problem związany z kickstartem 2.04? Z drugiej strony jeśli dyski działają to i CDRom niby powinien. Ty jaki masz kickstart? Wcześniej mój napęd pracował najprawdopodobniej na superkickstarcie i wczytywanym kicku 3.1. Może w Twojej konfiguracji też coś się zmieniło od ostatniej konfiguracji z działającym napędem? Szczególnie jeśli na PC działa.
Szkoda mi na razie zmieniać kickstart tylko po to by to sprawdzić - chcę jeszcze nagrać kilka płyt a na 040/25 - (jest trochę szybciej i pewniej). Czeka też na testy Mediator i karty PCI. Niestety na samym zasilaniu chyba go nie sprawdzę - włożenie płyty audio nie włącza niestety samoczynnego odtwarzania by go przetestować, a przycisku play nie ma.
[#3] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #2

Ja mam starego DMAC (wersji niestety nie podam bo nie pamiętam) i podpiąłem CD-ROM Toshiba (oczywiście zewnętrzny przez Centronicsa). Jest to jedyne urządzenie na wbudowanym SCSI (dysk UW-SCSI jest podłączony do Cyberstorma), terminacja ustawiona DIP-switchem na CD, kick 3.1. Wszystko działa jak powinno. Też instalowałem 3.9 z płyty. Do dyskietki rescue dorzuciłem tylko AsimCDFS i wszystko ruszyło. Nie wiem dlaczego macie problemy. Może faktycznie wbudowany kontroler nie działa dobrze z kilkoma urządzeniami SCSI.
[#4] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #2

Mam kickstart 3.1 najlepsze jest to, że kilka dni temu, zanim zamieniłem sdmac i Ramsey to wszystko działało, kopiowaniem programy z cd na hdd i nie było żadnych błędów. Dopiero po podmianie sdmac i Ramsey na najnowsze zaczęły sie problemy. Wczoraj znowu zainstalowalem stare sdmac i ramsey i problem występuje nadal.
Podpinałem nawet sam napęd DVD do wewnętrznego złącza i tez był z nim problem. W sysinfo natomiast, w zakładce driver, scsi pojawia sie dysk twardy a tam gdzie powinien być DVD-unit 6 pojawia sie zamiast nazwy napędu, informacja o jakimś błędzie. A może muszę ustawić scsi w tryb asynchroniczny? Bo to tez przestawialem instalując nowego sdmaca i ramseya, żeby przyspieszyć transfer na dysku.
Kontroler scsi mam w nowszej wersji -08 (jest to zamiennik firmy amd)

Zobaczcie do wątku o sdmac i ramsey - transfer na dysku ponad 6mb/s ale po 2, 3 kliknieciach na przycisk speed w SysInfo. Nie sprawdzałem jeszcze innym programem bo mam go na cd, którego nie mogę odtworzyć na Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 07:30:26 przez glichtanski
[#5] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #4

Problem rozwiązany. Częściowo.

Częściowo dlatego, że wyłączyłem tryb synchroniczny dla SCSI i napęd DVD zaczął działać bez problemów.
Niestety zmniejszył się tym samym transfer na dysku twardym do nieco ponad 2MB/s.
Czy można to rozwiązać tak, żeby zewnętrzny napęd działał w trybie synchronicznym, czy nic z tym nie da się zrobić?
[#6] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #5

Chyba się nie da, jedynie dołączenie urządzenie do drugiego kontrolera. Z tego co kojarzę w trybie synchronicznym mogą pracować takie same urządzenia na jednej magistrali.
[#7] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #5

Muszę wrócić do "źródeł": Jak się zmienia tryb pracy scsi i gdzie to można sprawdzić?
Transfer mam 2MB, więc raczej mam tryb synchroniczny ale jest światełko, że może to nie problem CDRom-u a trybu scsi.
[#8] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #7

Pobierz SetBatt albo SCSIPrefs. Polecam jednak SetBatt, bo ma trochę więcej opcji.

Aby zmienić opcje musisz uruchomić newshell, wejść do katalogu z programem SetBatt, wpisać polecenie Setbatt. Wyświetli ci się co masz włączone a co nie.
Jeśli będziesz chciał zmienić ustawienia to piszesz np. setbatt S n i enter. to powoduje przełączenie trybu synchronicznego na tryb asynchroniczny, czyli powinien działać CD-ROM. Spowolni to znacznie transfer na dysku - ale u Ciebie różnica będzie niezauważalna, skoro i tak masz 2MB/s.

Możesz jeszcze włączyć opcję Fast Synchronous poleceniem setbatt F y i enter.

Po zmianie parametrów musisz zresetować Amigę, żeby zmiany przyniosły skutek.

A czytałeś e-maila? Sprawdź przy okazji, czy na pinie 25 gniazda DB25 SCSI masz napięcie 5V. Jeśli nie to jest uwalona dioda terminacji na płycie. Ja ją właśnie wymieniłem, ale nie przyniosło to żadnych zmian u mnie. U Ciebie może to np. wyeliminować problemy z zewnętrznymi napędami jeśli masz chip -04 PROTO.
Ale to też nie jest pewne.
[#9] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #5

Nie zdążyłem już dopisać.
Znalazłem SCSI Prefs. Wszystko jest bez "ptaszków", więc też pewnie mam tryb asynchroniczny. Tylko jaki to ew. może mieć związek z brakiem startu Amigi? CDRom zawiesza mi start komputera: cykliczne miganie diody HDD i brak startu Amigi. Tego pewnie nie poprawię zmianą trybu pracy scsi, który jest pewnie wczytywany "po starcie " lub w trakcie, a nie przed. Amiga nie ma przecież flash(a), by tam to zapisywał. :( Coraz mniej nadziei na sprawny CDRom. Zbyt długo chyba odpoczywał...

EDIT: Czytam e-maila. Jutro to sprawdzę. Pamiętam, że robiłem w tamtej okolicy jedną przerwaną ścieżkę. Nie sprawdziłem skąd szła tylko zlutowałem - była prawdopodobnie przegrzana (nie mam pojęcia jaki mógł być powód). Tylko dlaczego dyski działają a CDRom nie? One nie potrzebują tych 5V?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 22:50:39 przez Rafał A-3000
[#10] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #9

Amiga 3000 ma pamięć NVRAM podtrzymywaną baterią. Korzystając z programu SetBatt możesz przywrócić ustawienia "fabryczne"
Musisz uruchomić ten program wpisując setbatt A.

A najpierw sprawdź:
-czy masz zworkę terminacji na dysku twardym - załóż ją,
-sprawdź czy zewnętrzny CD ma taką zworkę - jeśli nie ma to ją załóż,
-czy zewnętrzny cd-rom jest w kieszeni? Czy kieszeń ma z tyłu 2 złącza centronics (50 PIN)? jeśli tak, to do górnego podepnij kabel DB25->Centronics50PIN, a do dolnego musisz założyć terminator, Pasywny lub aktywny.
- jeśli powyższe nie zadziała, wyciągnij cd-rom z kieszeni i włóż na jego miejsce dysk twardy, z włożoną zworką term power. Sprawdź czy zadziała.
[#11] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #9

Dysk chyba ma 5V, a na zewnętrzne złącze może idzie osobne napięcie.
[#12] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #10

Nigdy się tym SetBatt nie bawiłem. Jakiś czas miałem Amigę bez baterii, czyżby się wtedy coś zresetowało/zmieniły ustawienia? Wieczorem sprawdzę co i jak można w nim ustawić.
CDRom podpinam z DB25 bezpośrednio kablem SCSI (na wewnętrznym złączu Amiga reaguje tak samo). Jakie oznaczenie ma zworka terminacji? Zmieniałem ustawienia numeru napędu (ID 0-3) ale to nie pomagało. Widzę, że CDRom ma rezystorki terminujące (któych nie mam na płycie Amigi). Niestety nie zwróciłem uwagi czy np. CDRom miał numer wyższy, czy niższy niż dysk ale nawet jeśli, to powinien ruszyć gdy był podpięty sam. Trochę się bawiłem jego zworkami ale jeszcze pokombinuję. Nie przypuszczam jednak bym je zmieniał przed odłożeniem go do szafki.
O ile pamiętam, to wcześniej miałem dysk (który niestety padł) i kawałek taśmy wychodzącej na zewnątrz do podpięcia CDRomu. Wtedy to działało. Teraz dysk mam inny ale gdy CDRom był sam to nie powinno mu przecież nic przeszkadzać. Może kupię sobie kontrolel SCSI do PC. Tak to nawet nie mam jak go sprawdzić, czy działa.
[#13] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #12

Jak sa rezystorki to ok. Zworka terminacji bedzie oznaczona "TERM" lub "TP". ID cd-romu ustaw wyższy niż dysku. Dysk ustaw na ID0 - bez zworek, cd ustaw na ID 1, zworka w miejscu ID1 (jeśli cd-rom ma zworki ID1, ID2, ID4).
Ewentualnie spróbuj z wyjetymi rezystorami z cd.
Jeśli chcesz używać zewnętrznych napędów to rezystory na płycie muszą być wyjęte. Jeśli nie używasz to musisz je włożyć.

Sprawdzałeś napięcie na pinie 25 zewnetrznego złącza SCSI?

Ja mam kontroler Adaptec ze złączem 68-pin i 50-pin. Dzięki niemu odzyskałem dysk 68-pin, który przestał działać z Amigą i raz był wykrywany, ale pojawiał sie błąd podczas zakładania partycji a innym razem nie był wykrywany wcale. Za pomocą programu z karty Adaptec sformatowanej go i mogłem znowu zainstalować go w Amidze.
Drugi dysk działa z tą kartą, ale w Amidze już nie chce działać. Ma zworki TP from bus, TP to bus i TP from drive (TP-term power) i jak bym ich nie ustawił to Amiga go nie rozpoznaje, a jak sie uda trafić z odpowiednim ustawieniem zworki to pojawia sie błąd w czasie inicjalizacji dysku w HDToolBox.
[#14] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #13

"TERM" lub "TP".

Gwoli ścisłości:
TERM (Termination) - oznacza włączenie terminacji szyny SCSI
TP (Termination Power) - oznacza podanie +5V na złącze SCSI, które to napięcie jest używane przez terminatory aktywne zapinane na końcach taśmy.

Terminacja szyny SCSI może się odbywać na urządzeniach aktywnych które swoje własne zasilanie mają, lub na terminatorach aktywnych, które muszą być zasilane z kabla SCSI. W drugim przypadku jedno z urządzeń aktywnych musi podawać +5V na kabel SCSI.
[#15] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #13

A ja mam chyba pomysł. Kupie kontroler scsi na Zorro i podepnę do niego DVD a na kontrolerze wewnętrznym bede używał hdd w trybie synchronicznym.
[#16] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #15

Lepiej chyba kupić kontroler IDE - tańsze napędy i dyski. Po co mieć dwa kontrolery scsi? Chyba, że jakiś najnowszy na karcie turbo. Zakup drugiego na zorro za kilkaset złotych raczej mija się z celem. Zresztą w naszych Amigach nie ma zbyt wiele tych slotów. Mi już brak, a co gdybym jeszcze PCI chciał dodać? A karty czekają na instalację i testy :)
Na razie jednak mam tylko karty zorro. Pci to raczej do porównania z zorro czekają. Poza muzyczną tylko, bo tej na zorro nie mam.
EDIT: Nie zwróciłem uwagi, że masz trzy zorro wolne. Ja już żadnego.

Setbatt:
warning: a memory loss an occured on the amiga side
timeout short 128ms
logical unit are not accessed
warning: a memory loss an occured on the shared amiga/unix side
host id 7
synchrous not initiadet
fastsynchrous initiated
scsi2 disabled

Ciekawe jakie mialem przed wymianą baterii?
Spróbuję jeszcze to napięcie sprawdzić...

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 22:36:00 przez Rafał A-3000
[#17] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #16

To sa raczej domyślne ustawienia.

A dodatkowe scsi ma ta zaletę, że mógłbym tam upchnąć dysk który robiłby za kopię zapasowa systemu a dodatkowo mogę dołożyć 8mb Fastu ok, racja
[#18] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #17

Fakt. Jeśli o takiej karcie mowa... Ja mam dodatkowe 8MB ale bez dodatków w stylu SCSI. Kontrolery IDE tej zalety nie mają. Jedyna ich zaleta to łatwy dostęp i cena urządzeń do nich. SCSI jest tu jednak droższy.
EDIT: Na IDE też można kopie robić. Miałem gdy mi padł SCSI, ale nie była "ostatniej świeżości". Poza Mediatorem (S3 Virge działała) wszystko już przywrócone. Teraz się pobawię z nowszymi PCI (stopka) i na wewnętrznej daughterboard a nie do towerki.

CDRom jednak ruszył i to na DB25. Za pierwszym razem Amiga potrzebowała najwyraźniej dłuższej chwili namysłu... (do 1 min) Teraz już startuje normalnie. Dziwne.
Moje ustawienia Setbatt : T short, S n, F y, Q y, i Amiga/Shared na n. Rzeczywiście tryb S blokuje start (sprawdzałem różne ustawienia). Tryb S i F najwyraźniej nie wpływa u mnie na prędkość dysku. Ciekawe dlaczego Twój dysk na to reaguje, a mój nie.
CDRom ma unit 1 a dysk 4 (zapomniałem ich przestawić) :D Terminacja na CD wyłączona (zworka otwarta). Leci tak jak IDE na CacheCDFS, tylko device inny.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2014 21:02:28 przez Rafał A-3000
[#19] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@Rafał A-3000, post #18

Najwyraźniej każda Amiga jest jak ręcznie robione samochody. Każdy egzemplarz jest inny

A co do terminacji to CD-ROM powinien mieć założoną zworkę i dysk twardy też. Tylko unity powinny być odwrotnie. Na zewnętrznym scsi powinien być większy niż na wewnętrznym. Ale ja też mam unity ustawione jak Ty i nie zauważyłem żadnych problemów.

A co do parametrów F i S, to na starym ramseyu różnica była niewielka. Z około 2,1 do 2,5 MB/s. Może to też zależeć od dysku. Ja mam dysk UltraSCSI z przejściówką na 50 PIN. Mam też stary dysk SCSI 4.3 GB ale nie mogę go zmusić do działania z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 07:01:01 przez glichtanski
[#20] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@stachu100, post #14

Aaaaapomysł

A co to są TP to bus, TP from bus, TP from drive?
Czy oznacza to, że mogę wybrać skąd ma być podane 5V? Nie wim, czy wewnętrzne złącze scsi ma TP na pinie 26? Trza sprawdzić.
[#21] Re: Zewnętrzny CD/DVD SCSI

@glichtanski, post #19

Ja mam drugi dysk SCSI 4,3Gb i śmiga bez problemów. Pierwszy niestety padł.
Partycje dzielę tak, by się w 4GB zmieściły (nie trzeba loadmodule). Oprócz nich mam być może oryginalny otrzymany z A3000 - 50MB, plus dokupiony chyba jakiś 80MB.

Co do CDRomu to chyba kick 2.0 tak spowalnia pierwsze bootowanie. Jak wczytam 3.1 to już startuje normalnie. Na superkicku nie pamiętam takich "numerów" - wczytywał kick 3.1 i wszystko śmigało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem